VIDEO Din pădurea amazoniană în New York: călătoria fiului unui şef de trib

0

Nilson Tuwe Huni Kui este un tânăr de 29 de ani, fiu al unui şef de trib dintr-un sat aflat în pădurea tropicală amazoniană, care studiază la New York. Satul lui natal din Brazilia are 600 de locuitori, iar, ca să ajungi din el la cel mai apropiat oraş, este nevoie de un drum de cinci zile cu barca, pe apă.

 

 

Tatăl lui Tuwe este şeful tribului brazilian Huni Kiu Kaxinawa; după cum spune însuşi tânărul: „Tatăl meu este ceea ce este Obama pentru voi, americanii”. Tuwe a lăsat jungla tropicală pentru jungla de beton din Big Apple. Ca viitor lider al satului, el are responsabilitatea de a face cunoscute lumii cultura locului de unde provine, dar şi problemele cu care se confruntă acea parte de lume, aflată în pericol din cauza despăduririlor masive. Astfel că, după ce anul trecut a participat la o conferinţă la Rio de Janeiro, a avut posibilitatea de a se muta la New York pentru a studia acolo, cu ajutorul programului Tribal Link’s Indigenous Fellowship.

Realizatorii BBC Anna Bressanin şi Ilya Shnitser (producţie şi imagine) au stat de vorbă cu Tuwe despre cum a fost pentru el şocul mutării din universul naturii în cel de beton, despre călătoria cu metroul, fast food, despre visul său de a deveni realizator de filme documentare (acum învaţă să folosească programe de editare video) şi despre provocările cu care se confruntă comunităţile indigene din cauza cartelurilor drogurilor şi a celor care taie pădurile fără să se gândească la consecinţe.

 

 

Sursa, foto şi video: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger