VIDEO Dezastru ecologic în Canada, după ce barajul unui iaz de decantare s-a rupt

0

Global News Canada relatează pe larg despre ruperea barajului unui iaz de decantare al exploatării de aur şi cupru a companiei Imperial Metals de la Muntele Polley, din Canada. Accidentul s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni, în noaptea de 4 august: cinci milioane de metri cubi de deşeuri toxice s-au revărsat în valea Hazeltine Creek şi în lacurile Quesnel și Polley, iar dezastrul se extinde pe zi ce trece.

 

 

Barajul era construit “după cele mai înalte standarde de siguranţă”, potrivit companiei care deţine exploararea minieră. Localnicii din zonă numesc situaţia “un dezastru ecologic”: deja a fost emisă o interdicţie totală privind consumul de apă din regiune, 300 de gospodării au fost afectate de revărsarea toxică, iar aceasta se extinde pe zona râurilor Quesnel, Cariboo, Fraser şi pe lacurile din regiune. Temerile localnicilor sunt că pagubele finale vor fi imense. Numai volumul de mizerie toxică deversată este echivalent cu cel al 2.000 de piscine olimpice laolaltă. “La acest moment, este imposibil de ştiut când se va opri revărsarea. Odată pornită, va merge în cascadă până la capătul firului. Nu ştim nici când se va opri, nici când va ajunge în sistemul de alimentare cu apă”, spune Phil Owens, profesor în cadrul University of Northern British Columbia şi cercetător la Quesnel River Research Centre.

Începerea operaţiunilor de curăţare este “prematură, în acest moment”, a explicat Al Richmond, director în cadrul administraţiei locale Cariboo; “încă analizăm situaţia. Principala noastră grijă este pentru oamenii şi animalele care trăiesc în regiune, din fericire nu au fost oameni răniţi până acum, lucru pentru care suntem recunoscători. Apoi, suntem îngrijoraţi pentru resursele de apă potabilă”, a spus acesta. Autorităţile au înfiinţat echipe de lucru care să analizeze şi să administreze situaţia, în regim de urgenţă şi, totodată, să estimeze impactul de mediu la care regiunea trebuie să se aştepte după acest accident. Mina unde s-a întâmplat dezastrul este una de suprafaţă, de aur şi cupru, adică un model similar celui dorit de RMGC la Roşia Montană (doar că, la Roşia, barajul ar urma să fie şi mai înalt, situat într-o vale mult mai îngustă, iar zona imediat expusă riscului în avalul barajului are aproximativ 20.000 de oameni, comparativ cu cele aproximativ 300 de gospodării din avalul barajului de la Muntele Polley).

În materialul video de mai jos, puteţi vedea o parte din amploarea dezastrului:

 

 

Surse şi foto: Global News, Roşia Montană in UNESCO World Heritage

 

Puteţi citi şi:

Consultările pentru noile planuri de urbanism ale Roşiei Montane sunt pur formale

Consiliul Local Roşia Montană menţine zona monoindustrială pentru încă trei ani

Guvernul va transfera MinVest Roşia Montană din nou la Ministerul Economiei

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger