VIDEO De ce albinele mor pe capete

1

În ultimii ani, moartea albinelor este unul din subiectele pe marginea cărora se scriu mii de cercetări, în condiţiile în care, fără albine, siguranţa alimentară a omenirii este periculos ameninţată. Nu toate cauzele acestei scăderi vertiginoase a populaţiilor de albine sunt elucidate, însă o certitudine există în privinţa pesticidelor neonicotinoide, extrem de dăunătoare pentru aceste insecte polenizatoare. Animaţia de mai jos explică în câteva minute principalii factori care accelerează declinul albinelor, dar şi posibilele efecte ale acestui scenariu dezastruos.

Pe lângă diverşi dăunători şi scăderea calităţii hranei, neonicotinoidele ucid albinele şi afectează multe alte specii. Doar în SUA, au dispărut, între 1947 şi 2008, 60% din albine. Neonicotinoidele au fost introduse în anii 1990, ca înlocuitor pentru chimicalele folosite anterior, considerate mai dăunătoare. Ele sunt insecticide care sunt absorbite de fiecare celulă a plantei, toată planta devenind otrăvitoare pentru dăunători. Mai mulți cercetători s-au declarat îngrijorați de aceste insecticide, mai ales din cauza efectului asupra albinelor, care au înregistrat un declin la nivel global. Acest lucru a fost demonstrat și de studiul IUCN, început în 2011, în cadrul căruia au fost analizate 800 de lucrări științifice pe această temă, publicate în ultimii 20 de ani.  Neonicotinoidele și fipronilul, un pesticid la fel de dăunător, reprezintă aproximativ o treime din piața globală a insecticidelor, iar agricultorii se bazează pe ele, la fel cum se bazau pe DDT.

Deși Comisia Europeană a impus, la sfârșitul anului trecut, o interdicție de doi ani în ceea ce  privește folosirea pesticidelor neonicotinoide, România a obținut o derogare pentru a utiliza substanțe chimice interzise în UE pe culturi de rapiță care se întind, în total, la 200.000 de hectare. În ciuda studiilor care arată că dispariția albinelor din cauza pesticidelor este o realitate, în țara noastră se folosesc în continuare substanțe care distrug polenizatorii, organisme de care depinde o treime din întreaga noastră alimentație.

E important să cerem oficialilor să acţioneze responsabil în ceea ce priveşte tipurile de pesticide folosite, fiindcă altfel, în viitorul nu tocmai îndepărtat, ne-am putea confrunta cu o criză a hranei, în contextul în care între 50% şi 80% din resursele totale de hrană ale lumii sunt, direct sau indirect, dependente de albine. Pentru a înţelege mai bine ce pune în pericol albinele şi ce presupune acest lucru, vă propunem să urmăriţi animaţia de mai jos:

 

 

Sursa: FastCoexist

Puteţi citi şi:

VIDEO Lumea fascinantă a primelor săptămâni din viaţa albinelor

Autorităţile, despre problema albinelor: “Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative pentru dăunători”

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Fără albine, siguranța alimentară a omenirii este amenințată | PovesteaMieriiDobrogene

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger