VIDEO De ce îşi fac păsările masaj

0

Anumite specii de păsări se masează între ele, iar potrivit unui nou studiu, după reprizele de “tandreţe”, atât maseurii, cât şi fericiţii masaţi au demonstrat niveluri de stres mult mai coborâte.

Cercetarea, publicată de curând în Royal Society Biology Letters, mai arată că cel mai mult se bucură de masaj subordonaţii, atunci când primesc acest tratament special din partea superiorilor. “S-ar putea să fie din cauza faptului că subordonaţii sunt cei mai stresaţi dintr-un grup,” spune autorul studiului pentru Physorg. “Astfel, dacă primesc un masaj din partea unui subiect în mod normal ameninţător, acest lucru este deosebit de relaxant, deaorece înseamnă că sunt acceptaţi, ceea ce le dă un sentiment de siguranţă.”

Alte păsări apelează la masaj şi cu alte specii, cum este exemplul papagalului din filmuleţul de mai jos, care încearcă să-i ofere pisicii câteva momente de relaxare:

Motivul pentru care cercetătorii îşi bat capul cu aceste aspecte ale vieţii păsărilor priveşte beneficiile obţinute de ambele părţi implicate în procesele de masaj: dacă cei răsfăţaţi au toate motivele să se elibereze de stres, cum se explică faptul că şi maseurii sunt mai destresaţi la final? O ipoteză prezentată de acest studiu susţine că păsările ar putea oferi la schimb masaj pentru hrană, toleranţă sau dreptul de participare la viaţa de grup.

 

Sursa: Discovery News


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger