VIDEO Cum se face greenwashing: Un ONG din SUA”înverzește” imaginea unei companii din industria armamentului

0

O organizație de protecție a mediului din Statele Unite este criticată dur pentru legături strânse cu firme controversate precum Cargill, Chevron, Monsanto sau Shell. Organizația a fost acuzată de greeneashing după ce o reprezentantă a acesteia a fost filmată cu camera ascunsă discutând modalități de a “înverzi” o companie din industria armamentului.

Printre opțiunile discutate de Conservation International se numără asistarea eforturilor de PR “verde”, poziția de membru al unui forum de business în schimbul unei taxe și pachete de sponsorizare prin care compania de armament ar investi bani în schimbul asocierii cu activități de conservare.

Filmul a fost realizat de reporterii de la Don’t Panic, o revistă londoneză, care au pozat în reprezentanți ai firmei de arme. Reprezentanta CI a fost filmată în timp ce explica modalitățile prin care organizația poate ajuta firma să compună mesaje ecologiste, să identifice publicul țintă și să-și facă un plan de comunicare.

Reprezentanta CI ofera firmei dreptul de a deveni membru al “Business and Sustainability Council” contra sumei de 37.500 de dolari pe ani. Acești bani îi asigurau companiei listarea ca partener al consiliului și îi facilitau întâlnirea cu reprezentanți cheie ai altor companii membre, precum Shell, Monsanto și Chevron.

De asemenea, reprezentanta CI spunea că poate facilita firmei asocierea cu programe de protejare a speciilor pe cale de dispariție. Nu în ultimul rând, aceasta le-a sugerat afaceriștilor cu arme să folosească imaginea unei păsări de pradă din America de Nord ca logo pentru firmă, datorită “legăturii cu aviația”.

Deși filmul nu dezvăluie vreo ilegalitate, acesta este rușinos pentru organizație și crește îngrijorările privind apropierea prea mare a unor ONG-uri de companii responsabile pentru distrugerea mediului.

“Faptul că nu suntem serioși în ce privește problemele de mediu a fost susținut clar de către noi de mai multe ori în cadrul întâlnirii”, spune Heydon Prowse, reprezentantul Don’t Panic. “Le-am spus că una dintre strategiile noastre de mediu este să reciclăm șrapnelele bombelor din zonele de război pentru a le folosi din nou la fabricarea de bombe și că vom adapta tehnologia pentru a răspândi semințe, reîmpădurind, astfel, regiuni îndepărtate. Am așteptat de la ei să se scandalizeze. Asta nu s-a întâmplat”, mai povestește acesta.

 

Undercover with Conservation International from alex newby on Vimeo.

 

Foto: captură video

Sursa: The Ecologist

Citiți și:

Pentru o economie verde, e nevoie de 40 de miliarde de dolari

Un copil de 9 ani a economisit o cantitate uriașă de apă pentru orașul natal

10 metode de economisire a apei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger