VIDEO Cum se aprinde orgasmul în creierul femeii

1

Cercetătorii americani de la Rutgers University au realizat un clip 3D în care urmăresc ordinea exactă în care sunt activate regiunile cerebrale ale creierului unei femei până la atingerea climaxului sexual. Modul în care creierul trăieşte cele mai plăcute senzaţii ar putea fi esenţial pentru înţelegerea unor afecţiuni precum dependenţa sau depresia, care fac dorinţa şi motivarea să fie anapoda.

După ce au îndemnat o serie de femei să se masturbeze într-o maşinărie de imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională, psihologii au descoperit activitate în peste 80 de regiuni ale creierului, inclusiv în cortexul prefrontal, implicat în gândirea superioară – imagistica cercetătorilor olandezi îl catalogase inactiv într-un stuiu anterior. Aceste rezultate diferite s-ar putea datora tehnicilor de scanare diferite, precum şi faptului că, în studiul olandez, stimularea sexuală a fost produsă de partenerii femeilor, nu de ele însele. În alte cuvinte, femeile gândesc mai mult atunci când se masturbează.

În studiul americanilor, prima urmă de activitate în procesul de aprindere a orgasmului a fost observată în regiunile senzotiale ale creierului asociate organelor genitale. O cercetare anterioare a aceleiaşi echipe a arătat că stimularea sfârcurilor excită la rândul ei această regiune senzorială. Apoi se activează insula, care în alte contexte se aprinde ca răspuns la durere – activarea, spun psihologii, poate însemna lucruri diferite în celule cerebrale diferite. În timpului orgasmului, continuă ei, femeile sunt mult mai puţin sensibile la durere, iar grimasele din timpul exploziei de plăcere pot fi explicate prin această activitate a insulei.

Mai departe se activează cingulata anterioară, aflată în legătură cu insula, şi amigdala, asociată tuturor tipurilor de plăcere. Amigdala pare să fie regiunea cerebrală responsabilă pentru unele dintre senzaţiile intense experimentate în timpul orgasmului. Activitatea se mută apoi în hipocampus, care procesează amintirile şi care poate fi implicat fie în generarea fanteziilor sexuale, fie în înregistrarea experienţei sau în ambele procese, şi în cortexul prefrontal, regiunea responsabilă pentru planificare, gândire abstractă şi control comportamental.

Ultimele regiuni din schema cerebrală a orgasmului sunt una implicată în mişcare şi tensiune musculară, hipotalamusul, care eliberează oxitocină (aşa-numitul “hormon al iubirii”) şi “centrul de plăcere” al creierului, responsabil pentru apogeul orgasmului prin eliberarea de dopamină. Apoi creierul este redus la tăcere.

Sursa: Time

 

Puteţi citi şi:

Cum se citeşte orgasmul pe femeie


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger