VIDEO: Cum să transporţi un iceberg cu un remorcher

1

În anii ’70, prinţul saudit Mohammad al-Faisal antama o echipă de ingineri şi exploratori pentru misiunea “Transport Internaţional Iceberg”: să îmăacheteze un iceberg de 100 de tone în pânză de corabie şi plastic, pentru a-l duce la Polul Nord în Marea Roşie, unde nevoia de apă este în continuare foarte mare. Dacă atunci rezultatele n-au fost tocmai convingătoare, unul dintre membrii echipajului de atunci s-a încăpăţânat să ducă mai departe această idee, anunţând de curând că a găsit soluţia pentru a “târî” iceberguri spre regiunile confruntate cu criza apei.

Georges Mougin a participat la expediţia iniţiată de nepotul regelui saudit, în urma căreia însă echipa a reuşit doar să transporte un mic iceberg de vreo două tone din Alaska până în Iowa, unde blocul de gheaţă a fost topit şi folosit simbolic pentru delegaţie. Chiar dacă Prinţul Faisal, care promitea la acea vreme că va reuşi să aducă gheţarul în Marea Roşie în maxim trei ani, nu a reuşit, inginerul francez nu a abandonat această cauză: după mai bine de 30 de ani, a făcut un parteneriat cu o firmă de design specializată în simulări 3D şi a început să colaboreze cu un arhitect specializat în construcţia piramidelor. În câteva luni, noul echipaj a pus la punct o simulare virtuală pentru complicata operaţiune de a aduce transporta munţii de gheaţă până în zonele problematice. Au fost luaţi în calcul parametri foarte precişi, pentru ca oricine s-ar înhăma la o asemenea misiune să aibă parte de cât mai puţine surprize: rata de topire a icebergului, curenţii oceanici, vânturile ş.a.m.d. Nu mai lipseşte decât un vas remorcher şi o centură geotextilă susţinută de o structură de rezistenţă, care să se prindă în jurul icebergului ca un lasou, şi problema mondială a lipsei de apă ar fi mai aproape de rezolvare cu un pas. Vedeţi mai jos cum ar putea fi posibil acest lucru.

Sursa: FastCompany.com


Tags:Un comentariu

  1. come on people, cine a iesit macar odata pe mare rade cand vede desenele animate de mai sus… un remorcher nu trage o incarcatura uriasa pe o distanta prezumata a fi atat de mare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger