Ce nu face omu’ pentru un pic de adrenalină? Uneori se aruncă în gol de la 4.000 de metri și hopes for the best; asta a făcut și Răzvan Pascu, blogger și călător, care a cedat tentației de a experimenta săritura cu parașuta. El a înfruntat răul de înălțime și vocea care îl întreba “ce naiba faci?” și a sărit. Timp de 30 de secunde a căzut în gol cu 50 de metri pe secundă, apoi s-a rotit în aer și a plutit cu parașuta până pe pământ.
Cel mai greu moment este la marginea avionului, când te pregătești să sari, dar experiența, spune Răzvan, este de neuitat. După ce și-a revenit, Răzvan şi-a împărtășit experiența cu noi.
Cum ți-a venit ideea să sari cu parașuta?
Am rău de înălțime, deci salturile cu parașuta nu erau pe “to do list”-ul meu. Cu toate astea, de multe ori m-am gândit “cum ar fi dacă…” și am făcut-o până la urmă. Toată lumea care se pricepea cât de cât la asta îmi spunea că dacă am rău de înălțime nu mă va afecta în niciun fel și așa m-am motivat să o fac.
De la ce înălțime ai sărit? Ai avut nevoie de vreun antrenament?
Se sare de la aproximativ 4000 de metri, mai mult sau mai puțin în funcție de ceea ce hotărăște instructorul cu care sari. Nu ai nevoie de antrenament special. Instructorul este cheia, el face aproape totul și, implicit, face și ca experiența să fie memorabilă. Înainte de a sări ți se explică pe rând ceea ce urmează să faci, de ce nu este o nebunie completă și cum poți controla ca totul să fie ok, cum se sare din avion, care este poziția în cădere liberă și, cel mai important, ce faci la aterizare. Se sare în tandem, ești legat de instructor. Eu am sărit cu TNT Brothers, la Clinceni.
Cât de frică ți-a fost pe o scară de la 1 la 10, 10 fiind “foarte frică”?
9, ca să nu par prea fricos. 🙂 Problema este că mie îmi place să controlez totul, să știu că totul e sub control și nu prea îmi place să depind de alții, ori de data asta nu numai că nu puteam controla mai nimic, dar mai și depindeam complet de altcineva (pe care îl cunoscusem cu doar 60 minute înainte).
Care a fost ultimul gând înainte de a sări? Care a fost primul când ai aterizat?
Înainte de a sări m-am gândit “ce naiba caut aici?!” și după ce am aterizat am zis “pfiu, am scăpat și din asta, vreau sa văd filmarea și fotografiile”.
Care a fost cel mai greu moment – pregătirea, în avion, în aer?
Clar cel mai greu moment a fost înainte de a sări când eram la ușa avionului. Nu prea știam cum să fac, unde să îmi pun picioarele, cum să mă pliez, mă întrebam dacă o fi legat bine de mine instructorul. În plus, logodnica mea a sărit prima și mă gândeam pe unde o fi ea, că nu o mai vedeam.
Vezi viața cu alți ochi dupa săritură?
Clar, uitându-mă la videoclipuri înțeleg și eu mai bine ce înseamnă și ce am făcut, de fapt, acolo. Sunt fericit că am făcut asta.
Poți compara o călătorie cu săritura cu parașuta?
Voi stiți că pentru mine călătoriile înseamnă aproape totul. Da, pentru că și o călătorie poate semăna cu o cădere în gol, dar, totuși, sunt mai multe lucruri care depind de tine și pe care le poți controla. Nicio călătorie până acum nu a fost la fel de periculoasă.
Ce alte experiențe extreme ai mai avut și ce ai de gând să ai experimentezi?
În afara de un posibil jaf pe străzile cartierului La Boca, din Buenos Aires, Argentina, nu prea am mai avut alte experiențe extreme. Cu toate astea, aș mai încerca cu mare drag și altele mai montane, de exemplu tiroliana sau raftingul.
E o distracție pentru toată lumea? Ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a sări, cât costă?
Este o distracție pentru cei maturi, adică peste 18 ani, în deplinătatea facultăților mintale, deși unii cred contrariul :), și, cel mai important, sub 100 kg.
Parașutismul nu este un sport ieftin în niciun caz. Un echipament complet pentru instructor merge spre 8 – 9.000 euro, plus costurile cu avionul. De aceea, un salt costă 650 de lei, însă, dacă vrei și amintiri, poze sau film, (și o să vă pară rău dacă nu le veți avea) costă 850 de lei. Dacă le vrei pe amândouă, costă 950 de lei. Față de distracțiile cu care suntem noi obisnuiți, costurile sunt mari, însă trebuie să luați în considerare plimbarea cu avionul până la 4.000 de metri, instructorul și echipamentul lui, plus a treia persoană care vă filmează și vă face poze. Cred că merită o dată în viață.
În afară de a sări cu parașuta, ce alte recomandări mai ai pentru vacanța care a mai rămas?
Dacă nu aveți timp sau bani pentru plecări prin afara țării sau vacanțe exotice, nu neglijați țara noastră. Sunt foarte multe zone frumoase, parcuri naturale, orașe din vestul țării, Delta Dunării, Gura Portiței, cetățile dacice, bisericile fortificate din Transilvania și este păcat să le ratați.
Despre Răzvan Pascu
Răzvan Pascu lucrează într-o multinațională și este blogger. Scrie despre idei de afaceri și impresii din călătoriile sale în toată lumea. Iubește România, călătoreăte mult în afara țării și promovează călătoriile pe cont propriu pe blogul www.RazvanPascu.ro și pe www.StiuUnLoc.ro.
2 comentarii
Ace Ventura :))
Superb, n-am cuvinte, urmeaza s-o fac si eu