VIDEO Cum a crescut cantitatea de deșeuri care orbitează în jurul Pământului, începând cu 1957

0

Gunoiul nu este o problemă care afectează doar suprafața planetei pe care o locuim. Potrivit NASA, în prezent, agenția spațială americană monitorizează 20.000 de componente stricate de rachete, sateliți ieșiți din uz și alte deșeuri care gravitează în jurul Pământului, cu o viteză de 17.000 de metri / oră. Aceeași sursă arată că acestor deșeuri li se adaugă alte 50.000 de obiecte de mici dimensiuni și alte câteva milioane, prea mici pentru a putea fi depistate. Un cercetător de la University College London a realizat un grafic animat, prin care arată evoluția cantității de deșeuri care gravitează în jurul planetei, începând cu 1957.

Stuart Grey, autorul graficului, ia ca punct de pornire lansarea lui Sputnik, primul satelit trimis în spațiu în urmă cu 58 de ani. De atunci, numărul obiectelor care fac, la propriu, înconjurul Pământului, a crescut semnificativ.

Oamenii de știință de la sol monitorizează piesele defecte de rachetă sau sateliții ieșiți din uz, precum și alte obiecte de dimensiuni mai mici, pentru a se asigura că nu se vor petrece coliziuni între acestea și sateliții încă funcționali. Problema deșeurilor spațiale dă multe bătăi de cap agențiilor spațiale, atâta vreme cât până și deșeurile de foarte mici dimensiuni pot provoca pagube importante, în cazul în care s-ar ciocni de sateliții folosiți în telecomunicații.

Primul accident major, care i-a pus serios pe oamenii de ştiinţă pe gânduri, a avut loc în 10 februarie 2009, când Kosmos 2251 s-a ciocnit cu 42.000 km/h de Iridium 33, ambii sateliţi fiind distruşi în urma impactului. Prezenţa gunoiului în spaţiu influenţează observările astronomice prin adăugarea de artefacte pe imagini sau obturarea teleobiectivelor prezente pe pământ sau pe sateliţii specializaţi în scanarea continuă a cerului, cum ar fi Hubble sau mai recent-lansatul telescop Stereo, specializat în 3D.

Una dintre soluțiile deja existente pentru reducerea cantității de deșeuri din spațiu este compactorul de gunoaie: Cercetătorii de la centrul NASA Ames din California au inventat un compactor care topeşte gunoiul, dar nu îl incinerează şi, astfel, transformă resturile spaţiale apărute într-o zi într-o placă de dimensiuni reduse, care poate fi reutilizată ca scut împotriva radiaţiilor în jurul anumitor porţiuni ale aeronavelor. „Managementul deşeurilor este un aspect important pentru NASA, mai ales pentru cei care planifică misiunile spaţiale şi deopotrivă pentru astronauţi, din mai multe motive: în primul rând, nimeni nu doreşte o navă spaţială care să devină supraaglomerată cu gunoaie; în al doilea rând, resursele echipajului aflat în spaţiu sunt limitate, echipajul trebuie să trăiască în spaţiu până la doi ani, chiar. Membrii echipajului nu pot arunca, pur şi simplu, gunoiul în urmă, poluând spaţiul, planeta, Luna”, explică NASA.

Sursa: Mashable


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger