VIDEO Cruzimea asupra animalelor, ascunsă în mozzarella de bivoliță premium

1

Organizația internațională de protecție a animalelor VIER PFOTEN dezvăluie metodele brutale și ilegale prin care sunt omorâți vițeii de bivol masculi, precum și condițiile mizere în care bivolițele și bivolii adulți sunt ținuți în fermele din Italia.

 

Buffalo Mozzarella 2014

 

 

Investigația, care a durat peste 2 ani, expune modul șocant în care bivolii sunt expuși cruzimilor imediat după ce văd lumina zilei. ”Am demarat operațiunea <cruzime în stil italian> în regiunea Campania, unde se află cele mai multe ferme de bivoli. Până săptămâna trecută, am vizitat zeci de ferme mari sau mici. Cruzimea <premium> pe care o expunem astăzi este, din păcate, o practică la ordinea zilei”, declară Gabriel Păun, director de campanii internaționale la VIER PFOTEN.

Astăzi, animalele din această specie sunt folosite exclusiv pentru producția de lapte. De vreme ce carnea de bivol nu se consumă în general, vițeii sunt considerați ”subproduse nedorite”. De aceea sunt uciși în mod brutal, prin metode ilegale: loviţi cu ciocane, înecați în bazinul de excremente al fermelor sau prin înfometare, în țarcuri situate chiar lângă mamele lor(vezi video, foto).  ”Industria mozzarellei trebuie să pună capăt acestor practici barbare și ilegale de ucidere a vițeilor masculi”, subliniază Păun.

Bivoliţele şi bivolii adulți crescuți pentru reproducere sau lapte sunt la rândul lor supuși cruzimilor pe parcursul întregii vieți. Aceste animale au nevoi specifice speciei, însă, potrivit investigației VIER PFOTEN, acestea sunt rar sau niciodată respectate. Bivolii au o  piele mai densă și mai puține glande sudoripare decât vacile. De aceea, reglarea temperaturii corpului într-o zonă umedă și călduroasă precum regiunea Campania este o provocare pentru supraviețuirea acestor animale. Bivolii au nevoie de  acces la bazine de nămol sau sisteme de pulverizare a apei, însă cele mai multe ferme nu asigură așa ceva.

Majoritatea fermelor investigate sunt supraaglomerate și nu asigură bivolilor acces la pășunat în aer liber. În cele mai multe cazuri, bivolii trăiesc toată viața pe un strat gros de excremente. Unele animale au răni deschise și netratate, iar multe dintre ele nu se mai pot deplasa din cauza copitelor crescute şi neîngrijite.

Apa de băut nu se află permanent la dispoziția animalelor și este de obicei foarte murdară. Atunci când animalele mor, carcasele sunt lăsate să zacă și până la o săptămână în staul, iar animalele vii sunt obligate să le vadă și să le simtă mirosul. Această practică este inacceptabilă nu numai din perspectiva bunăstării, ci și a răspândirii bolilor.

 

 

”Situația este ieșită de sub control. La nivel general, fermele de bivoli din Italia necesită îmbunătățiri substanțiale la nivel structural și de management pentru o bunăstare și o igienă adecvate acestei specii. Această practică la ordinea zilei nu mai poate fi o opțiune. Bivolul are nevoie să-i fie returnată demnitatea”, mai spune Păun.

Mozzarella de bivoliță poate fi găsită în majoritatea lanțurilor de supermarketuri din Europa, la categoria premium, la un preț de obicei dublu decât mozzarella de vacă. ”Aceste dezvăluiri îi vor tulbura atât pe iubitorii de animale, cât și pe gurmanzi. Imaginea premium și prețul premium ar trebui să indice standarde înalte de bunăstare a animalelor. Însă din păcate se întâmplă exact invers”, conchide Păun.

VIER PFOTEN a pregătit un set de solicitări care sunt în conformitate sau chiar depăşesc reglementările comunitare pentru fermele de bivoli, cerând lanțurilor de magazine din întreaga Europă să le folosească atunci când își aleg furnizorii. Solicitările includ criterii precum oprirea uciderii brutale a vițeilor masculi, verificări regulate ale fermelor, tratament medical și înfgrijire adecvate, acces la bazine de nămol în aer liber sau sisteme de pulverizare a apei, precum și asigurarea de apă curată în mod permanent. Pentru a susține această cauză, VIER PFOTEN a lansat și o petiție prin care consumatorii pot conștientiza această problemă și pot cere supermarketurilor să impună standarde mai bune de protecție a animalelor.

 


Un comentariu

  1. Teoretic asa este, practic, cat nu cresti tu, in micro-ferme, propriul animal (treaba care nu-i deloc productiva si ar inzeci pretul alimentelor), nu ai cum sa eviti chinuirea lor. Plantele da-le dreacului, nu ne seamana deloc, nu le auzim cum urla, daca nu facem studii (ca alea putine care s-au facut ne arata o lume vegetala la fel de simtitoare ca cea animala), deci, fara studii, poti musca din salata vie, ca ti se rupe la basca. Daca o iei la bani marunti sufera si mor biotopuri intregi ca eu sa au facilitatile lumii civilizate. In final, vreau sa scutesc Terra de suferinte, ma sinucid!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger