VIDEO Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze

5

Acesta este mesajul campaniei “Profesioniști romi în domeniul medical”, lansată de ActiveWatch, prin care 400 de tineri romi primesc burse de studiu în domeniul medicinei. Campania antidiscriminare are misiunea de a combate prejudecățile despre persoanele de etnie romă și despre capacitatea acestora de a deveni profesioniști cu înaltă calificare.

“După 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fără o asistență care să le asigure tranziția către o condiție socială egală cu a celorlalți cetățeni. Au rămas marginali și stigmatizați ca marginali. Marginalizarea generează sărăcie, sărăcia – delincvență, iar delincvența consolidează stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o intervenție din exteriorul său: copiii născuți în marginalitate să fie sprijiniți pentru a accede la educație în condiții de normalitate”, spune Mircea Toma, președintele ActiveWatch.

În cadrul campaniei a fost realizat un film referitor la ce părere au oamenii despre tinerii romi. “Ce credeți că vor ajunge acești copii când vor fi mari?”, sunt întrebați oameni de pe stradă despre doi puști de etnie romă care bat mingea. “Nimic” este răspunsul cel mai frecvent, dar se strecoară și câte un “infractori” sau “hoți”. Cu toate acestea, oamenii recunosc că ei ar avea o șansă în plus dacă ar fi ajutați de societate. Cei mici sunt conștienți de ce crede lumea despre ei, dar au un mesaj de transmis: “Toți suntem la fel!”.


5 comentarii

    • Poate că înainte de a-ți da cu părerea ar trebui să mai treci pe la școală. Uite de asta n-are ursul coadă, îi criticăm pe alții înainte să ne analizăm pe noi înșine. Ei “vrea” la fel cum “e” mulți proști, dar care au opinii.

  1. Poate ca nu ati oferit toate informatiile legat de proiect, dar din cate am inteles eu, o sa luati cativa copii tigani si o sa le dati burse la medicina? In primul rand, este clar ca nu puteti da bursele unor copii de 8-9 ani ca cei din filmare, ci unor liceeni care urmeaza sa dea bacalaureatul si admiterea la facultate. Acestia deja sunt niste tigani cu potential si educati intr-un alt spirit decat cei care se jucau cu mingea – nu ca ar fi ceva rau ca copiii sa se joace cu mingea pe strada, cu totii am facut asta.
    Din punctul meu de vedere, ar fi mai importanta educarea acelor copii care de la varste fragede sunt invatati de catre parinti sau apropiati sa cerseasca si sa fure, astfel incat sa fie invatati, in loc, sa viseze si sa aibe asteptari mai mari de la viitorul lor.

  2. Eu lucrez cu copii romi cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani, si problema este ca ei nici nu stiu de oportunitati de acest gen. Eu le-am vorbit pentru prima data despre locurile speciale pentru romi la universitati si despre faptul ca ei pot sa urmeze o facultate cu ajutorul statului.
    Proictul este foarte bun, numai sa se faca publicitate in locurile potrivite unde mesajul poate sa ajunga la cei implicati

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger