VIDEO Comisia Europeană dă ştiinţa cu ruj

0

Comisia Europeană a lansat săptămâna trecută campania “Femei în Cercetare şi Inovaţie”, prin care şi-a propus să stimuleze interesul elevelor pentru ştiinţă şi să le încurajeze pe femeile tinere să aleagă cariere în cercetarea ştiinţifică. Iniţiativa face parte dintr-o campanie mai largă de conştientazare a egalităţii de gen şi a dimensiunii de gen din domeniul cercetării şi inovării, însă clipul de promovare, pe care îl puteţi urmări mai jos, a fost criticat pe motiv că ar fi insultător şi ofensator.

 

 

UE şi-a propus să sporească investiţiile în cercetare şi dezvoltare până la 3% din Produsul Intern Brut până în 2020, de la 2% cât este procentul actual, obiectiv pentru care are nevoie de încă 1 milion de cercetători. Iar printre ei e de preferat să fie cât mai multe femei. Şi asta pentru că, deşi din anii ’90 încoace, majoritatea absolvenţilor universitari au fost femei, proporţia lor în poziţiile de top din ştiinţa europeană este încă foarte scăzută.

În momentul de faţă, peste 50% dintre absolvenţii de universitate din toate domeniile de studiu sunt femei, iar în unele dintre aceste domenii femeile sunt majoritare (78%  în educaţie, de exemplu), însă acestea sunt foarte slab reprezentate în inginerie, industrie şi construcţie, unde doar 2,5% dintre absolvenţi sunt de sex feminin, precum şi în ştiinţă, matematică şi tehnologia informaţiei (40,2% din totalul de absolvenţi). Mai departe, la nivelul întregii Uniuni, doar 32% din cercetătorii de carieră sunt femei, ceea ce reprezintă o pierdere pentru afacerile din multe ţări aflate în căutare de angajaţi calificaţi.

Problema la această campanie a fost clipul video de promovare, despre care presa străină a scris că este kitschos, insultător şi ofensator la adresa femeilor.

Vă lăsăm pe voi să vă daţi mai departe cu părerea:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger