VIDEO Ciocolata de Sf Valentin, rodul sclaviei cu copii din Coasta de Fildeş

1

Dacă i-aţi oferit cuiva bomboane de ciocolată de Ziua Îndrăgostiţilor, sunt multe şanse ca aceasta să fi provenit din Coasta de Fildeş, sursa a circa 35% din producţia mondială de cacao, scrie MotherJones.com. Iar dacă a provenit din Coasta de Fildeş, sunt multe şanse ca materia ei primă să fi fost recoltată de copii ţinuţi captivi pe plantaţii şi neplătiţi. Aceasta este concluzia unui documentar recent, The Dark Side of Chocolate, o coproducţie americano-olandeză care se apropie mai mult de jurnalismul de investigaţie decât de film.

Turnat de realizatorul de documentare american U. Roberto Romano şi de jurnalistul olandez Miki Mistrati, documentarul şi-a propus să probeze zvonurile privind copiii forţaţi să muncească pe plantaţiile de cacao din Coasta de Fildeş, infirmate de oficialii guvernamentali din statul african. Folosind o identitate falsă şi o cameră ascunsă, Miki Mistrati află de la un traficant preţul pentru livrarea unui copil pe plantaţiile de cacao: 260 de euro, după care ajunge pe una dintre aceste plantaţii şi filmează copii care nu au mai mult de 15 ani recoltând cacao cu macetele. 

Jurnalistul olandez mai află şi că aceştia nu sunt plătiţi. În schimb, trei mari procesatori şi comercianţi multinaţionali, Cargill, Archer Daniels Midland (SUA) şi Barry Callebaut (Elveţia), plătesc pentru cacaua recoltată de copiii sclavi, care ajunge în dulciurile occidentalilor.

Mai jos puteţi urmări integral documentarul The Dark Side of Chocolate:

Puteţi urmări şi:

VIDEO Cât timp ne vom mai putea permite ciocolată?


Un comentariu

 1. Ma bucur ca ati adus in atentia publicului documentarul (nu foarte recent, avand in vedere ca a fost produs in 2010) “The Dark Side of Chocolate”, dar va rog sa va documentati mai bine in momentul in care scrieti articolele.

  Documentarul nu este nici american si nici olandez, ci danez, realizat cu sprijinul televiziunii si institutiilor daneze, iar Miki Mistrati nu este olandez ci tot un jurnalist danez.

  Mai multe detalii gasiti aici:

  http://thedarksideofchocolate.org/

  si aici:

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Side_of_Chocolate

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger