VIDEO China va distruge 700 de munți pentru construirea unei metropole

0

Cel mai mare proiect de ”mutare a munților” din istoria Chinei: așa este prezentată inițiativa de a construi o nouă metropolă pe teritoriul chinez, în cadrul căreia una dintre cele mai importante firme de construcții va cheltui aproape trei miliarde de euro pentru aplatizarea a 700 de munți din zona Lanzhou.

 

Nu e prima dată când în China se mută munții din loc: istoria îl consemnează pe Yu Gong, un țăran chinez care a dat la o parte doi munți ce îi blocau intrarea în casă. De acolo, s-a născut în limba chineză expresia ”Yu Gong mișcă mută munții din loc.” De această dată, este vorba de 700 de munți din zona Lanzhou, întinsă pe 130.000 de hectare, aflată la 80 de kilometri de orașul cu același nume, capitală a provinciei deșertice Gansu. Până în 2030, aici se va ridica cea de-a cincea ”zonă de dezvoltare la nivel național” din China, ce ar putea crește veniturile regiunii cu peste 33 de miliarde de euro în următorii ani. Alte asemenea proiecte de dezvoltare urbană sunt Pudong din Shanghai și Binhai din Tianjin, o replică mai mică a cartierului newyorchez Manhattan.

Prima etapă din ridicarea acestei metropole va fi aplatizarea munților din regiune, componentă de care se va ocupa China Pacific Construction Group, companie condusă de Yan Jiehe, considerat un Donald Trump al Chinei. După ce a predat mulți ani într-un liceu, a intrat în afaceri, cumpărând și revitalizând întreprinderi de stat aproape falimentare. În 2006, averea lui era estimată la aproape un miliard de euro, plasându-l pe locul doi în topul celor mai bogați oameni din China.

 

 

Decizia de a dărâma 700 de munți a stârnit, după cum era de așteptat, numeroase controverse, mai ales în contextul în care zona Lanzhou se confruntă deja cu probleme serioase de mediu. Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a decretat Lanzhou drept orașul cu cel mai poluat aer din China, atâta vreme cât industriile principale din acest oraș sunt cea a textilelor, a producției de fertilizatori și a metalurgiei. Totodată, această zonă suferă de lipsa ”cronică” a apei. Pe lângă problemele de mediu ridicate de acest proiect, sunt invocate și argumente economice, ținând cont de faptul că Lanzhou este o regiune aproape deșertică.

În fața acestor obiecții, dezvoltatorii chinezi au răspuns celor de la publicația The Guardian printr-o declarație: ”Calitatea mediului din Lanzhou este deja problematică, acolo nefiind decât munți pustii, cu foarte puțină apă. Stilul nostru de construcție, foarte protector, va aduce apă în zonă, va prevedea împăduriri și va ameliora situația.”

În filmulețul promoțional de mai sus, puteți vedea o simulare a metropolei ce urmează să fie ridicată, cu zgârie-nori și parcuri umbroase. De asemenea, orașul deocamdată digital va avea un turn cu ceas, un nou aeroport, o rafinărie, un sistem de transport ușor pe șine, precum și un stadion. În ceea ce privește energia, proiectul prevede industrii bazate pe economia resurselor și tehnologii avansate pentru agricultură modernă.

Sursa: The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger