VIDEO. Cetățenii din Guadalajara au făcut de unii singuri o pistă de biciclete

1

 

Localnicii din Guadalajara, Mexic, sătui de lipsa de inițiativă a autorităților locale într-un oraș în care 350 de mașini noi apar zilnic pe șosea, în care calitatea aerului atinge niveluri alarmante și în care nu există piste de biciclete, s-au apucat de capul lor să facă un traseu pentru bicicliști, ghidați de un profesor. Au făcut cu 1.000 de dolari ceea ce autoritățile ar fi făcut cu 500.000 de dolari. Urmăriți filmulețul.

Într-un document dat publicității, grupul de localnici își justifică demersul, inițiat de un profesor de teologie, un student de-al său și de doi membri ai colectivului „Ciudad para Todos” („Un oraș pentru toți”). Vă prezentăm mai jos câteva fragmente:

„ Avem o problemă: 350 de mașini sunt adăugate traficului din orașul nostru în fiecare zi; viteza medie din trafic a scăzut la 18 km/h, iar calitatea aerului atinge niveluri alarmante în câteva zi din iarnă.

(…) Nu avem autoritățile de partea noastră: în procesul de luare a deciziilor, politicienii se chinuie atât de mult să-și anuleze unul altuia proiectele, încât ajung să nu facă nimic. (…)

(…) Una dintre rutele incluse în ceea ce este cunoscut drept Planul Pietonal și Ciclist arată că Bulvardul Santa Margarita este una dintre străzile cele mai circulate de către bicicliști în drumul spre muncă, școală etc. Pe hârtie, acest lucru ar trebui făcut de autorități. În realitate, aștepta să fie făcut de către un grup de cetățeni. (…)

(…) În Mexic, costurile pentru construirea unei piste de biciclete ajunge la circa 100.000 de dolari per kilometru. Asta înseamnă că porțiunea pe care am lucrat noi, de 2,5 kilometri pe fiecare latură a unui bulevard cu două sensuri, ar fi putut costa în jur de 500.000 de dolari. Investiția cetățenilor a fost de doar 1.000 de dolari.

Guadalajara are potențialul de a deveni unul dintre cele mai bike friendly orașe ale lumii. Are o vreme minunată – niciodată prea rece sau prea fierbite –, iar străzile sunt în mare parte netede. Cu toate aceste condiții de partea noastră, ce să facem altceva pentru a transforma întreaga zonă metropolitană într-un loc mai prietenos cu pietonii, cu bicicliștii și cu oamenii cu dizabilități?”.

Sursa: Tree Hugger

Foto: Captură Youtube


Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Bicicliştii din Ciudad de Mexic şi-au vopsit singuri 5 km de pistă | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger