VIDEO Cea mai mișto închisoare din lume

0

Norvegia este celebră pentru sistemul său liberal al încarcerării, însă întrece orice limite cu Insula Bastoy, un paradis pe pământ pentru deținuți cu infracțiuni grave: trafic de droguri, violuri sau crime. Versiunea de vacanță a Alcatrazului, presărată cu brazi, coaste stâncoase și ferme rustice, găzuidește o mulțime de plaje pe care cei circa 115 infractori se prăjesc la soare și de unde plonjează în apă vara, multe locuri bune de pescuit, terenuri de tenis și chiar și o saună. Locul celulelor strâmte a fost luat de căbănuțe din lemn vopsite în culori calde, pe care deținuții le pot încuia și descuia cu propriile chei după bunul plac. În plus, nu există garduri și gardieni înarmați care să-i împiedice să fugă. Dar cine ar vrea să fugă dintr-un asemenea loc?

 

 

Închisoarea Bastoy își propune să-i schimbe pe deținuți prin alte metode decât pedeapsa, scria la sfârșitul lui mai Odditycentral.com. “Ce alt rost are pedeapsa decât înclinarea spre latura primitivă a societății?”, se întreba guvernatorul închisorii, Arne Kvernvik Nilsen. Iar statisticile par să-i dea dreptate: doar 20% dintre infractorii care au experiența sistemului liberal norvegian recidivează în termen de doi ani de la eliberarea din închisoare; la Bastoy, procentul e și mai bun – 16%. Prin comparație, în SUA, rata de recidivă în decurs de trei ani a fost de 43% în 2011, iar statisticile anterioare vehiculau procentul de 50%.

Pe insula norvegiană, fiecare deținut are un job pe care trebuie să-l onoreze zilnic, între orele 8.30 și 15.30, însă și-l pot alege singuri dintre grădinărit, fermierit, îngrijirea cailor ș.a. Sunt plătiți cu 10 dolari pe zi, bani pe care îi pot cheltui la o băcănie locală pentru a-și găti singuri micul-dejun și prânzul. La cină, însă, îi răsfață închisoarea, cu un meniu variat ce include orice de la somon, la chilli con carne. Deținuții sunt obligați să dea raportul de câteva ori pe zi, pentru ca gardienii să se asigure că sunt pe insulă.

Aflați mai multe detalii din clipurile video de mai jos:

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger