VIDEO Cea mai mare pădure subacvatică din lume va fi defrişată

1

O companie canadiană plănuieşte să trimită roboţi subacvatici în Lacul Volta, din Ghana, pentru a defrişa cea mai mare pădure din lume, aflată sub apă. Pădurea, inundată în 1965, în timpul unui accident petrecut odată cu ridicarea Barajului Akosombo, se întinde pe o suprafaţă de aproape 5.300 de kilometri pătraţi, iar contravaloarea lemnului se ridică la circa trei miliarde de dolari.

 

GhanaP12

 

Barajul construit pe râul Volta este cel mai mare rezervor antropic de apă de pe planetă, iar dedesubtul lacului cu acelaşi nume se află cea mai extinsă pădure subacvatică, singura relicvă a peisajului tropical din această zonă de dinainte de marea inundaţie. De-a lungul timpului, copacii de sub ape au fost bine conservaţi, dat fiind că lacul este lipsit de oxigen, şi au creat un ecosistem subacvatic complex. În ciuda unicităţii acestei păduri, copacii scufundaţi au dat bătăi de cap pescarilor din zonă, ramurile avariind numeroase bărci. Totodată, peste 400 de persoane s-au înecat de-a lungul timpului în barajul ghanez.

Potrivit însă unei strategii elaborate în 2009 de fostul premier canadian Joe Clark, o companie din Columbia Britanică urmează să defrişeze această pădure. Înţelegerea dintre guvernele canadian şi ghanez prevede ca acesta din urmă să încaseze 20% din profit, lucru care a stârnit nemulţumiri în rândul organizaţiilor pentru conservarea naturii, care susţin că investiţia ar putea fi nejustificată, în condiţiile în care defrişările ar putea periclita siguranţa barajului pe termen lung. Alte argumente vizează ameninţarea pe care despădurirea o reperezintă pentru populaţiile de peşti din lac, această cauză a îngrijorării fiind susţinută şi de unele comunităţi locale de pescari.

 

Volta32991791338

 

Conform poziţiei exprimate de Clark, tăierea copacilor morţi nu presupune niciun pericol pentru mediu, atâta vreme cât pentru această operaţiune vor fi folosiţi roboţi subacvatici. Mai mult, fostul premieră afirmă că astfel se vor reduce defrişările terestre şi se vor crea circa 1.400 de noi locuri de muncă. “Ghana are una dintre cele mai mari rate de defrişare din lume, iar acest proiect ar putea înlătura o presiune uriaşă exercitată în prezent asupra pădurilor ghaneze,” susţine şi John Mason, cofondator al Centrului de Cercetare pentru Conservarea Naturii din Ghana.

Cu doar câteva luni înainte de începerea lucrărilor, regizorii Dan Epstein şi Jacob Hurwitz-Goodman au lansat pe Kickstarter o campanie de strângere de fonduri pentru pre-producţia unui documentar care să urmărească proiectul de defrişare de la bun început.  The Work at Lake Volta îşi propune să monitorizeze impactul acestui proiect atât asupra mediului, cât şi asupra comunităţii. Trailerul documentarului pentru care se realizează campanie de crowdfunding poate fi văzut mai jos:

 

 

Sursa: Vocativ

Foto: Stanford.edu


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger