VIDEO Ce spun bârlădenii despre exploatarea gazelor de șist în comunitatea lor

2

Timp de câteva luni, Asociația Vira din Bârlad desfășoară acțiuni de conștientizare în satele din județul Vaslui unde compania americană Chevron deține perimetre de exploatare a gazelor de șist. Mai exact, membrii asociației merg din casă în casă pentru a-i informa pe vasluieni cu privire la pericolele fracturării hidraulice asupra mediului, sănătății și integrității comunității. Campania de informare a început în luna mai și durează până în septembrie, proiectul debuând în comuna Pungești și cuprinzând, în total, șase campanii de informare și în  Siliștea, Bogdana și Bârlad. În plus, vor avea loc proiecții de film și dezbateri pe tema gazelor de șist.

 

 

Oamenii din zona Bârladului sunt, în mare parte, la curent cu intențiile companiei Chevron, iar majoritatea sunt îngrijorați cu privire la metoda prin care se vor injecta tone de apă cu substanțe chimice în sol, la mari adâncimi pentru extragerea gazelor neconvenționale, arată rezultatele preliminare ale campaniei de informare, prezentate de Asociația Vira în cadrul dezbaterii despre oportunitatea exploatării gazelor de șist, desfășurată în cadrul festivalului internațional de film Pelicam, Tulcea, prilejuită de proiecția filmului Gasland. Dacă documentarul pornește de la ce se întâmplă în spatele curții realizatorului, dezbaterea s-a extins la ce se va întâmpla în spatele curții bârlădenilor, de unde compania americană are de gând să extragă gaze de șist. Bârlădenii se împotrivesc acestui demers și au arătat asta în cele două proteste de amploare din Bârlad din martie și aprilie, anul acesta, când mii de oameni au ieșit în stradă pentru a se opune exploatărilor.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Fondului de Acțiune Rapidă și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Ce spun oamenii din zona perimetrelor de exploatare și cum au arătat protestele de la Bârlad vedeți în filmulețul de mai jos, proiectat în cadrul festivalului Pelicam.

 


Advertisment ad adsense adlogger