VIDEO Ce înseamnă să fii cetăţean şi să ai o viaţă bună: Curs de filosofie practică, la Artskul

0

În zilele noastre, filosofia aplicată şi gândirea critică sunt instrumente vitale pentru orientarea într-o lume din ce în ce mai zgomotoasă şi plină de contradicţii. Până pe 25 martie, vă puteţi înscrie la un curs de Filosofie Practică, ţinut de Constantin Vică, la Artskul, care promite să scoată filosofia din turnul ei de fildeş şi s-o transforme în exerciţiu de gândire adaptat la lumea vie, mereu în mişcare, în care trăim. Cele şase lecţii ale cursului ce va avea loc în perioada 1 aprilie – 6 mai, sunt împărţite în două module: Zoon politikon şi Ce este o viaţă bună?.

 

Ganditorul de la Hamangia si femeia lui

 

Primul modul al cursului ţinut de Constantin Vică, cercetător la Centrul de Etică Aplicată, Universitatea Bucureşti şi asistent universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul aceleiaşi universităţi, e conceput să pună în discuţie probleme actuale, concentrate în jurul noilor roluri pe care societatea civilă şi le recapătă în raport cu puterea. “Omul este un animal social – știm de la Aristotel, din vremea când viața socială și cea politică mergeau la drum cu ideea fericirii și a unei vieți bune. Primul modul al cursului de Filosofie practică propune înțelegerea politicului într-o lume a democrației fragile, lumea în care jocul dintre cetățeni și guvernanți a devenit un spectacol trist. Dar exact în această lume noi încercăm să dovedim că există ceva mai puternic decât teleguvernarea: cetățenia activă, cetățenia prin nesupunere civilă și activism, cetățenia ca supra-veghere a politicianului obsedat de putere.

 

 

Se consolidează democrația într-un stat în care politicienii sunt păpuși în mâna intereselor economice, într-o societate în care principiile dreptății nu sunt dezbătute cu metodă, într-o țară în care poporul e o stafie și bântuie discursurile politice? Pentru a da un răspuns pozitiv, vom trece prin diferite probleme ale gândirii politice și sociale. Vom investiga rolul libertății în evoluția cooperării, a regulilor și normelor, deschiderea către egalitate ca schimbare socială, vom critica criza puterii și drogurile intelectualilor, ideologiile. Nu vor lipsi excursiile în istoria ideilor, jocurile conceptuale și deconstrucțiile vag savante ale marilor narațiuni politice. În mijlocul acestor nisipuri mișcătoare ești tu, cetățeanul secolului XXI, gata să pui mâna pe arma cea mai de temut a democrației: cuvântul. Această libertate te va aduce împreună cu ceilalți în comunitățicapabile să scoată din fantasmă societatea civilă. Asta doar dacă vom mai avea un stat :).”

Cel de-al doilea modul al cursului ţinut de Constantin Vică, aflat la cea de-a doua sesiune de filosofie practică deschisă publicului la Artskul, porneşte de la o întrebare aparent banală, dar care scoate la iveală nenumărate dileme şi incită la dezbateri pe măsură: Ce înseamnă o viaţă bună? “Și aici povestea începe tot cu Aristotel. O viață virtuoasă, echilibrată și în care există o convergență între public și privat, exterior și interior – pe scurt, o viață cumpănită, împărțită între contemplare, atitudine politică, critică întemeiată și frumoasele banchete cu prietenii. Cam acesta ar fi drumul spre fericire. Dar pe cât de simplu e să o spui, pe atât de greu să o faci. Pentru că intervin tot felul de probleme, dintre care cea mai importantă pare a fi akrasia. Lipsa de motivație să faci atunci când știi ce e bine de făcut. Desigur, nu e singura „boală” a sufletului pe care morala o tratează. De fapt, poate morala să trateze ceva?

 

 

În acest al doilea modul ne vom împărți reflecția morală în mai multe teme. Prima dintre ele privește dragostea, iar dacă dragoste nu e, măcar „ceva să placă la toată lumea”, sexul. Există dragoste imorală? Dar partide intense de sex cu parfum de păcat? Ce mai înseamnă astăzi drumul de la dorința erotică la comuniune intelectuală? Viitorul este transuman, se vestește în toate media. Iar primul pas este îmbunătățirea (sau ameliorarea) caracteristicilor dobândite genetic. Human enhancement merge mână în mână cu moral enhancement, nu e nicio panică morală. Panică nu e, dar zeci de probleme morale apar la orizont. Oare această mișcare de ameliorare va împărți specia în două? Vom fi obligați să ne ameliorăm cognitiv și fizic? Ne va face această perfecționare cu adevărat mai buni, mai atenți și responsabili atât cu sinele nostru, cât și cu existența celorlalți? Dar până la această revoluție a invenției recente numită om, rămâne să suportăm destinul nostru de homo faber sau homo laborans.”

Cursul de Filosofie Practică cu Constantin Vică se desfășoară la Artskul (str. Paris, nr. 16) în perioada 1 aprilie – 6 mai, în intervalul orar 19:00 – 21:00, conține 6 lecții împărțite în cele două module. Te poți înscrie la ambele module sau doar la unul printr-un mail trimis la [email protected] cu atașament formularul de mai jos descărcat și completat citeț. Data limită de înscriere este 25 martie. Participarea la ambele module costă 500 lei, la unul singur 300 lei. (20% reducere studenți, pensionari, șomeri; iar plata se face între 25 martie și 1 aprilie, după finalizarea înscrierilor și confirmarea participanților). Departajarea candidaților se face pe baza răspunsurilor din formular. Nu există răspuns bun/corect, rău/greșit, te invităm să intri în dialog cu noi, implicat și participant activ la dezbateri plus alte exigențe pe care le vom inventa pe parcurs. 🙂


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger