În cea mai mare parte a magazinelor, fructele şi legumele cu malformaţii nici măcar nu apar expuse la raft, atâta vreme cât ideea de perfecţiune stă la baza tuturor politicilor de marketing. Deşi agricultura la scară industrială face loc pentru din ce în ce mai puţine produse cu defecte estetice, fructele şi legumele care “încalcă” regulile nescrise ale atractivităţii vegetale ajung, de cele mai multe ori, în coşul de gunoi. Din ce în ce mai multe magazine din lume au decis să schimbe regulile şi să lupte împotriva risipei de hrană promovând tocmai produsele urâte, pe care le vând la preţuri mai mici.
Potrivit unui raport realizat de Natural Resources Defense Council, doar în Statele Unite se irosesc anual 40% din totalul de alimente, iar mare parte din aceste pierderi se datorează şi fructelor şi legumelor care rămân nevândute. În Marea Britanie, de pildă între 20 şi 40% din totalul de fructe şi legume produs anual, respectiv 90.000 de tone, ajung la coşul de gunoi, tocmai din cauza defectelor. În ceea ce priveşte România, Biroului European de Statistică arată că, anual, sunt aruncate 2,5 tone de alimente bune de mâncat, dintre care legumele, fructele, peștele şi mezelurile se află în topul produselor care ajung la gropile de gunoi.
În acest context, din ce în ce mai multe magazine şi organizaţii din lume încep să militeze pentru reducerea risipei, încercând să transforme o parte din obiceiurile consumatorilor şi să-i convingă că ideea de a cumpăra numai alimente perfecte din punct de vedere vizual nu este benefică. “Un morcov urât înseamnă o supă frumoasă” sau “Un măr urât e la fel ca unul frumos, dar mai ieftin”, arată campania derulată de magazinul francez Intermarché, menită să-i determine pe cumpărători să lase de-o parte criteriul estetic şi să decidă mai responsabil atunci când caută ingrediente pentru mâncare. În acelaşi timp, trei studenţi germani au demarat campania “Fructe urâte”, prin care încurajează atât consumatorii să fie mai toleranţi cu aspectul legumelor şi fructelor, cât şi magazinele să pună la dispoziţie clienţilor produse cu imperfecţiuni. În Marea Britanie, o firmă de catering foloseşte pentru prepaparea hranei numai fructe şi legume cu malformaţii, transformând acest element într-un plus de personalitate: “Sunt produse la fel de bune, ba chiar mai interesante, pentru că nu se găsesc în supermarketuri sau în restaurante obişnuite. Legumele cu defecte sunt mai degrabă nişte opere de artă,” spune pentru The Guardian Lea Brumsack, cofondatoare Culinary Misfits.
Mai jos, vă invităm să urmăriţi clipurile campaniilor din Franţa şi Germania, în speranţa că data viitoare când găsiţi la raft mere cocoşate sau castraveţi cu forme stranii, nu le veţi evita. Percepţia noastră asupra frumuseţii se poate schimba, după cum arată şi primele statistici referitoare la impactul campaniei Intermarché, unde vânzările la fructe şi legume au crescut cu 60% în perioada de după lansarea promoţiilor la legume şi fructe mai în afara cutiei.
The sound of ugly fruits! from ugly fruits on Vimeo.
Sursa: Treehugger
Puteţi citi şi:
Paradox românesc: Oameni care mor de foame şi tomberoane pline cu mâncare
Mărul cu vierme vs. mărul estetic
Un comentariu
Pingback: De ce are nevoie lumea acum – sa nu mai risipim mancare | Inima Fericita