VIDEO Bloggerița de 14 ani, câștigătoare a Premiului pentru Pace, împușcată de talibani

11

Malala Yousafzai a câștigat primul Premiu Național pentru Pace oferit în Pakistan, în urma numeroaselor sale postări pe blog, în care descria panica de a ieși pe stradă și de a merge la școală, sub amenințarea atacurilor talibane. După ce a primit multe amenințări cu moartea, Malala a fost împușcată, mișcarea talibană revendicându-și actul de violență.

 

”Voia să le facă pe femeile noastre să plece de acasă și să aibă parte de educație seculară, lucru pe care talibanii nu-l vor permite niciodată,” a declarat  pentru CNN Insnaullah Ishan, purtător de cuvânt al talibanilor. Tânăra, în vârstă de 14 ani, scrisese frecvent pe blog mărturii despre restricțiile pe care talibanii de impun asupra femeilor, accentuând lipsa acestora de libertate în a urma cariere academice. Printre însemnările ei, care au ajuns în atenția cititorilor din întreaga lume, se numără foarte multe despre teama constantă de atacurile talibane: Malala scria adesea cum își ascunde cărțile sub pat, de teama unor percheziții la domiciliu din partea talibanilor. ”Ieri am avut un vis îngrozitor cu elicoptere militare talibane. Am frecvent astfel de vise, de la lansarea operațiunii militare din Swat. Mama mi-a făcut micul dejun și am plecat la școală. Mi-a fost frică să merg la școală, pentru că talibanii au emis un edict prin care interzic fetelor să meargă la școală,” scria tânăra într-o postare din 2009. În 2011, ea a câștigat Premiul Național pentru Pace, ce va fi oferit anual copiilor sub 18 ani care contribuie activ la dezvoltarea educației și lupta pentru pace.

 

 

Ieri, în timp ce se întorcea acasă de la școală, împreună cu alte colege aflate într-un microbuz școlar, Malala a fost rănită de militanți înarmați, care au deschis focul asupra ei. Alte două pasagere din microbuz au fost rănite. Unul dintre gloanțe a nimerit în gâtul adolescentei, altul în regiunea capului, iar medicii spun că îndepărtarea lui va fi o operațiune foarte complicată. La apelul primului ministru pakistanez, bloggerița a fost transportată de urgență într-un spital mai mare, din orașul Peshawar. Dacă va supraviețui acestui atac, survenit în urma unor repetate amenințări cu moartea, medicii cred că data viitoare s-ar putea ca lovitura să-i fie fatală.

Sursa: Mashable

 

 

 

 

The below clip from Pakistan’s Express Tribune interviews some survivors of the attack.

 


11 comentarii

  1. Si nimeni nu face nimic… “Dacă va supraviețui acestui atac, survenit în urma unor repetate amenințări cu moartea, medicii sunt sceptici că data viitoare s-ar putea ca lovitura să-i fie fatală.” se si asteapta la o “data viitoare”, si INCA nimeni nu face nimic!

  2. Pingback: bloggingul nesănătos nu duce la obiceiuri sănătoase | BogDan

  3. “Dacă va supraviețui acestui atac, survenit în urma unor repetate amenințări cu moartea, medicii sunt sceptici că data viitoare s-ar putea ca lovitura să-i fie fatală.”
    Cine traduce textele? Zau, oameni buni, nu se poate…

  4. Pingback: Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousafzai va fi mutată într-un spital mai bun | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pingback: Bloggeriţa pakistaneză Malala Yousufzai a fost transportată în Marea Britanie | TOTB.ro - Think Outside the Box

  6. Pingback: Petiţie pentru Malala Yousufzai | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger