Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) e aproape să definitiveze o modalitate de încărcare a bateriilor de la gadgeturile portabile folosind o tehnică descoperită în secolul 19, prin care puterea mecanică generată în procesul tastării poate fi converită în energie electrică.
Prima demonstraţie de piezoelectricitate, prin care forţa mecanică poate genera electricitate, a fost făcută în 1880 de fraţii Pierre şi Jacques Curie, fiind de atunci folosit pentru a dezvolta tehnologia sonarelor sau în aplicaţii banale de zi cu zi, cum ar fi sistemul de aprindere al brichetelor. După aproape 150 de ani, dr. Madhu Bhaskaran, cercetător la Melbourne, a descoperit soluţia pentru folosirea forţei mecanice în acumularea bateriilor de la diverse electronice.
Echipa de la RMIT este de părere că o peliculă piezoelectrică ar putea fi inserată în produsele tehnologice existente, iar prin tastare oamenii îşi pot încărca singuri bateriile. Deşi deocamdată un laptop necesită mai multă energie decât poate produce această peliculă în starea ei actuală, Bhaskaran crede că această invenţie va fi gata să atace piaţa în următorii cinci ani. Piezoelectricitatea nu va fi folosită doar pentru încărcarea computerelor portabile, ci şi a altor device-uri cum sunt tabletele sau telefoanele mobile.
Sursa: Gizmowatch
Foto: Vagabondish.com