Petr Lom e licențiat în filosofie la Harvard, însă a abandonat calea academică și a ajuns, via fotografie, să facă film documentar. E autodidact – ”La început, nu știam decât să țin un cadru 5 secunde și să scot frigiderul din priză, dacă filmam în interior” – și își filmează documentarele singur, însoțit de cele mai multe ori de un translator. Și asta pentru că filmele lui ocolesc spațiul vestic, îndreptându-se spre Iran, China, Kyrgyzstan sau Egipt. Marți a ținut un masterclass la Astra Film Festival, unde a răspuns întrebărilor despre ce înseamnă să fii documentarist.
Primul documentar realizat de Petr Lom este acum folosit în scop educațional în Kyrgyzstan. Și asta pentru că este prima investigație video a unui fenomen pe cât de practicat în mediul rural, pe atât de ignorat: răpirea viitoarelor mirese. Nu e vorba de vreun ritual de complezență, ci de răpiri în cel mai literal sens al cuvântului, iar Bride Kidnapping in Kyrgyzstan arată câteva dintre posibilele deznodămâminte ale unor povești începute sub morala ”multe lacrimi de durere încep o căsnicie fericită.” On A Tightrope, un alt film pe care-l semnează, își găsește ca pretext o școală unde câțiva copii orfani învață de la un maestru secretele mersului de sârmă fără plasă de siguranță. Printre rânduri, se citește situația unei provincii musulmane din China, ai cărei locuitori nu sunt lăsați să-și manifeste credința. În 2008, Lom a călătorit prin țară cu președintele iranian Ahmadinejad, fiind singurul jurnalist cu acest privilegiu. În urma documentării, a apărut Letters to the President, care orientează obiectivul spre mecanismele propagandei și ale promisiunilor neonorate, de care depinde soarta multor iranieni săraci.
Cel mai recent documentar al regizorului născut în Praga, dar emigrat în 1968 în Canada, derulează pe ecran poveștile a cinci egipteni, fiecare dintre ei având de suferit de pe urma revoluției egiptene, consumate anul trecut în Piața Tahrir. De la un băiețel analfabet acuzat că ar fi fost plătit să protesteze, până la un fost deținut torturat de poliție pentru refuzul de a participa la înăbușirea revoltelor sau la încarcerarea unui blogger egiptean, critic la adresa regimului. Back to the Square, filmat timp de un an de la începerea protestelor de anul trecut, e reversul medaliei livrate de media mainstream, pentru care revoluția egipteană a însemnat restaurarea păcii. ”Deși l-am înlăturat pe Mubarak, n-am făcut decât să decapităm ierarhia, însă corupția imensă n-a fost câtuși de puțin zdruncinată,” explică unul dintre protagoniști. În înregistrarea de mai jos, Petr Lom povestește despre cel mai recent documentar al său, la masterclassul de la Astra, The Documentarist Profession.
Foto: Back to the Square, de Petr Lom
Un comentariu
Pingback: De la catedră, în Piața Tahrir. De la filosofie, la documentar | TOTB.ro - Think Outside the Box