VIDEO Ascultând muzică online, consumăm mai multă electricitate decât avioanele

1

Deși nu prea suntem conștienți de costurile invizibile pe care activitatea noastră pe Internet le presupune pentru mediu, s-ar părea că în spatele clicurilor stau mari transferuri de energie. Dagfinn Bach, fondator al companiei Bach Technology, a realizat un studiu despre impactul streaming-ului de muzică asupra mediului, iar concluziile nu sunt deloc optimiste.

”Dacă ne uităm la o fotografie pe ecran, aceasta presupune costurile pentru energia transportării datelor de la un server către noi. Dacă ne uităm la un film sau ascultăm o piesă, lucrurile sunt chiar mai grave,” spune Bach în interviul pe care îl puteți urmîri mai jos. Cele mai multe dintre aceste costuri invizibile sunt asociate centrelor de stocare a datelor, a căror răcire presupune sisteme de răcire extrem de costisitoare – 3-4% din energia electrică globală, adică mai mult decât consumul aviației.

Bach susține că o posibilă soluție ar fi stocarea locală – ca să nu mai fie nevoie de transport al fiecărei informații în parte, utilizatorii ar putea downloada și depozita conținutul care îi interesează. Aici intervin însă companiile care dețin drepturile de autor pentru produsele respective, fie că este vorba de filme sau muzică. Deși momentan nu există prea multe astfel de opțiuni, Bach e de părere că s-ar putea introduce o taxă lunară ca utilizatorii să poată beneficia de aceste opțiuni, scăzând astfel masiv din costurile energetice.

Raportul complet realizat de Bach va fi publicat la jumătatea anului.

 

 

Sursa: Wired.co.uk

Foto: Disinfo.com

 

 

 


Un comentariu

  1. nu vad nici-un rost aplicabil pentru stocarea locala a datelor.
    sa zicem ca vrem stocarea locala in RO, in ro nu mai sunt costuri de transport al datelor ??? si in plus informatia e mult prea diversificata, este in continua schimbare, deci nu vad rostul acestei miscari.
    consumam energie, asta e clar, dar nu diminuam consumul asa, uitati-va cum sa consume masinile si avioanele mai putin (ideal pe electric nu petrol), uitati-va cum sa producem mai multa energie fara sa poluam mediul (avem atatea resurse), nu cum sa consumam mai putin ca da omul un click si ii apare o pagina de 2mb, e absurd…problema e ca nu se vrea, nu ca nu se poate.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger