VIDEO Arta îmblânzirii cailor fără violenţă

0

Doma India este arta aborigenilor de a îmblânzi caii fără folosirea vreunui mijloc violent; în Argentina, această artă străveche are mai mulţi adepţi, dar ceea ce face Martin Tatta, un tânăr de 33 de ani, este considerat până şi de aceştia “un act de magie”, scrie Oddity Central.

 

 

Nimeni nu poate face ceea ce face Martin şi numai dacă îl vezi în acţiune realizezi cât de profundă este relaţia lui cu calul cu care lucrează. Martin este un îmblânzitor de cai auto-educat: are un dar remarcabil de a înţelege caii şi a comunica cu ei, astfel încât îi determină să facă diverse mişcări numai prin atingeri delicate, cuvinte drăgăstoase şoptite în ureche, îmbrăţişări ori sărutări. “Este ceva ce mie mi se pare natural, firesc să fac. Nimeni nu m-a învăţat, pur şi simplu am început să fac. Nu este o luptă cu animalul, ci o misiune foarte, foarte blândă”, mărturiseşte acest “gaucho” (versiunea argentiniană a mai renumiţilor cowboys).

 

 

Martin s-a născut şi a crescut la o fermă în San Antonio de Areco, Argentina şi a lucrat toată viaţa cu cai. Talentul său unic a fost descoperit când avea 11 ani; atunci, un fermier l-a observat în timp ce îmblânzea un cal fără să folosească deloc violenţă. La sugestia fermierului respectiv, Martin a transformat talentul lui într-o formă de artă, performată pentru turişti din întreaga lume şi devenită renumită şi pe internet.

 

 

Deşi ceea ce face el pare desprins din poveşti, Martin susţine că oricine poate face asta, cu multă răbdare şi multă dragoste. Însă mulţi oameni nu au nici măcar curajul de a se apropia de un cal, astfel că preferă să privească magia spectacolului oferit de tânărul argentinian – dovada vie a faptului că un animal poate fi îmblânzit numai cu vorbă bună, dacă aceasta vine din inimă.

 

 

Sursa şi foto: Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Cum comunică între ei caii?

De pe canapea, pe cal. Psihoterapia cu cai, pentru prima dată în România

Caii – terapie pentru copiii sud-coreeni dependenţi de internet

VIDEO Îmblânzitorul de lei


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger