VIDEO Alexandru Solomon: Cred ca selectia de filme de anul acesta este foarte buna iarasi, am avut noroc si-am avut din ce alege

0

Editia a treia a One World Romania, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, aduce o selectie de filme prezentate la marile festivaluri de film din Europa. Nume mari pe afisul festivalului sunt Errol Morris, laureat al premiului Oscar in 2004, pentru filmul Robert McNamara, si Stan Neumann. Directorul festivalului, Alexandru Solomon, da mai multe detalii despre festivalul care va incepe pe 17 martie si se va incheia pe 22 martie.


Ce noutati aduce One World Festival 2010, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului?

Cred ca selectia este foarte buna iarasi, am avut noroc si-am avut din ce alege. Sunt filme care au fost in selectie la Cannes, la Berlin, la Venetia, filme documentare cum ar fi Green Days al Hannei Makhmalbaf, in care vorbeste despre revolutia din Iran de anul trecut, revolutie neterminata, sau filmul lui Errol Morris despre Abu Ghraib , despre inchisoare, care este un document tulburator, cum devin soldatii bestii. Erol Morris e laureat cu Oscar pentru The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara.

Sunt filme proaspete, cu o privire proaspata despre Romania, cum e Oceanul Mare, realizatoarea a reusit sa stabileasca o relatie foarte intima cu 3-4 chinezi veniti din China in anii 90 veniti la Bucuresti si care au si ramas la Bucuresti.

Sau When Borat came to town care e un film despre visele unei fete din satul Glod, sat in care, in timp ce realizatoarea filma povestea acestei fete, s-au trezit ca a descins echipa filmului Borat, ceea ce a dat peste cap si filmul documentar si soarta fetelor de acolo. Pentru ca in urma lui Borat, au aparut niste avocati newyork-ezi care le-au spus oamenilor ca pot castiga o gramada de bani daca dau in judecata studiourile care au realizat Borat.

Sunt aproape 30 de filme anul acesta, fiecare trebuie pomenit.

Care au fost criteriile de selectie ale filmelor care fac parte din festival anul acesta?

Am cautat ca si anul trecut filme care sa vorbeasca despre temele mari si interesante si pentru publicul romanesc, si despre gimnastica memoriei, care e un exercitiu foarte bun si necesar in Romania, fie ca sunt despre trecutul recent, fie ca sunt filme care vorbesc despre zidul Berlinului si experienta de acolo, fie ca sunt filme romanesti care vorbesc despre trecutul asta recent.

Am cautat sa fie filme bune, evident si valabile din punct de vedere cinematografic, interesante ca filme, care sa vorbeasca despre justitie, pentru ca si asta este o problema majora in Romania. Avem un film chinezesc care a fost la Cannes anul trecut, se cheama Petition, in care vedem cum sute, probabil mii de oameni veniti din toate provinciile Chinei, s-au instalat la periferia Beijing-ului si asteapta intr-un orasel improvizat sa li se faca dreptate.
Alexandru Solomon
Sunt filme care se inscriu in ceea ce am numit noi o sectie a cercurilor vicioase, a problemelor care parca n-au niciun fel de iesire: as pomeni Circle, un film despre o demonstratie anti-tiganeasca dintr-un sat cehesc, in care pentru prima data, localnicii s-au alaturat organizatiilor neofasciste, demonstrand impotriva romilor de acolo. Si cred ca problema tiganeasca este o problema in Romania, chit ca vrem sau ca nu vrem. Sunt teme care n-au interesat si anul trecut, nu numai pe noi, credem ca intereseaza publicul si credem ca e necesar sa vorbim despre ele.

De ce avem nevoie de un festival dedicat filmului documentar pentru drepturile omului?

Pentru ca drepturile omului suna ca o marfa foarte nevandabila in Romania, inca, pentru ca au o aparenta scortoasa, dar de fapt sunt probleme care ne privesc pe toti, pentru ca exista o lipsa de constiinta in ce priveste drepturile omului in Romania, pentru ca oamenii, societatea in general, e destul de apatica in a-si apara, a-si discuta drepturile, si pentru ca documentarul e un vehicul perfect pentru asta.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger