VIDEO Alex Găvan: “Nu poţi fi un ticălos în oraş şi un zeu pe munte”

1

Deşi încă nu şi-a refăcut plinul de odihnă după cea mai recentă expediţie în masivul pakistanez Karakorum, Alex Găvan duduie de energie. A trecut mai puţin de o lună de când a finalizat cu bine ascensiunea pe Broad Peak (8.047 m), fără oxigen suplimentar şi porteri de altitudine.

 

Pt WEB_Alex Gavan pe varful Broad Peak (8047m), 23 iulie 2013_Foto Karim Hayat

 

 

Însă bucuria de a se afla din nou printre oameni, departe de întinderile îngheţate ale munţilor, pare să-l alimenteze cu forţă străină nouă, orăşenilor toropiţi de asfalturi. Poate pentru că, după cum arată şi motto-ul alpinistului, climbing mountains outside is climbing mountains inside. Iar în ultimii opt ani, Alex Găvan urcat pe şase dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, dintre care trei în premieră pentru România. Ieri, Alex, care se consideră mai degrabă un căutător decât un sportiv şi mai degrabă un poet al ascensiunii, ne-a împărtăşit imaginile din cea mai nouă expediţie, pe cel de-al doilea optmiar pe care l-a escaladat în Pakistan.

În fotografiile care-l surprind faţă în faţă cu crestele acoperite de zăpadă, Alex pare mai îmbătrânit şi poartă pe faţă semnele unei extenuări de cu totul altă natură, pe care noi, cei mai străini muntelui, nu o cunoaştem, dar şi un soi de bucurie atotcuprinzătoare. Privindu-le, nu ne putem decât imagina forţa necesară unei expediţii de două luni într-unul din cele mai înalte masive din lume, şi eforturile colective care fac posibilă o astfel de explorare. „Deşi mă vedeţi pe munte cu un echipament minimal şi uşor, pentru a putea lua toate proviziile şi echipamentul necesar unei expediţii de două luni, e nevoie de contribuţia foarte multor oameni. Spre exemplu, echipamentul meu şi al coechipierului meu, al bucătarului şi al ajutorului de bucătar în expediţia de pe Makalu (8.463 m, 2008), avea o tonă şi 200 de kilograme. Ca să duci 1,2 tone în tabăra de bază, apelezi fie la localnici, fie la cai, iaci sau cămilele aflate pe lîngă casele oamenilor din zonele respective,” a povestit Alex ieri la The Impact Hub din Bucureşti, despre partea nevăzută a aisbergului pe care se sprijină o expediţie de asemenea amploare.

După 8 ani, în care ajunsese deasupra lumii, pe cinci vârfuri de peste 8.000 de metri (Shisha Pagma – 8.027 m, în 2013, Manaslu – 8.156 m, în 2011, Makalu – 8.463 m, în 2008, Gasherbrum 1 – 8.068 m, în 2007, Cgo Oyu – 8.201 m, în 2006), Alex a deprins arta expediţiei „prin mijloace corecte”, fără oxigen suplimentar şi porteri de altitudine. Aşa se face că, la 23 iulie, la ora 15:30, ora Pakistanului, alpinistul de 32 de ani a ajuns pe Broad Peak, după două luni petrecute în Karakorum, locul cu concentraţia cea mai mare de gheţari din afara calotei glaciare. Este pentru a doua oară când un român ajunge pe Broad Peak: primul care a urcat vârful a fost alpinistul Constantin Lăcătuşu, în expediţia sa din 1992. „Drumul de apropiere până pe Broad Peak a durat aproape două săptămâni şi, din ultimul sat unde ne-a lăsat ultimul mijloc mecanizat, am parcurs până în tabăra de bază, de-a lungul gheţarului Baltoro, în jur de 100 de kilometri pe jos.  Expediţia durează atât de mult nu doar datorită drumului de apropiere, care este destul de lung, ci şi procesului complex de aclimatizare pentru condiţiile extreme de la această altitudine, proces care durează mai bine de o lună,” explică Alex Găvan. Neaclimatizaţi, cei mai mulţi dintre noi nu am supravieţui la o asemenea altitudine mai mult de cinci minute, atâta vreme cât, la înălţimi de peste 8.000 de metri, cantitatea de oxigen este la doar o treime din cea pe care o avem la nivelul mării.

 

 

Expediţia Broad Peak a început pe 11 iunie, cu plecarea de la Bucureşti spre Islamabad. Din capitala pakistaneză, Găvan a ajuns în Skardu, cu un zbor intern, iar de acolo a mers cu jeepul până la Askole, una dintre cele mai izolate zone ale Pakistanului. După ce a străbătut pe jos 100 de kilometri, Alex a ajuns pe 24 iunie în Tabăra de Bază, iar până la 9 iulie a făcut ascensiunile de aclimatizare. Între Tabăra de Bază, aflată la înălţimea Vârfului Mont Blanc (4810 m) şi Broad Peak, alpinistul plănuise iniţial alte patru tabere intermediare. „În final, am organizat doar trei tabere, dintre care ultima în jurul altitudinii de 7.000 de metri, la graniţa aşa-numitei zone a morţii, dincolo de care unde ai un timp foarte finit în care poţi supravieţui. Astfel, deşi a presupus o zi a vârfului mult mai dificilă şi mult mai lungă, mi-a scăzut expunea la acea altitudine extremă,” povesteşte Alex. Ascensiunea spre Broad Peak a început pe 21 iulie, când Găvan alături de trei alpinişti bulgari, au plecat spre Tabăra 2, iar pe 22 iulie, echipa, exceptându-l pe Mladen Dankov, un alpinist bulgar care s-a întors, a pornit spre ultima tabără, la înălţimea de 7.040 de metri. Pe 23 iulie, Alex a atins vârful împreună cu Karim Hayat, alpinist din echipa Pakistanului, la aproape o oră după ceilalţi doi alpinişti bulgari. „Mi-am dat seama că voi atinge vârful cu doar 30 de minute înainte, când eram pe coasta somitală şi nu mai erau obstacole semnificative. Doar atunci am simţit că nimic nu va mai sta între mine şi vârf. Momentul realizării aceleia a însemnat vârful adevărat, iar când am ajuns în cel mai înalt punct, emoţia deja începea să se disipeze,” povesteşte Alex.  Ascensiunea finală din Tabăra 3 până pe vârf şi înapoi a durat aproape 24 de ore: a plecat la 23:30 din tabără, a ajuns pe vârf la 15:30 şi s-a întors în tabără la ora 23. „La întoarcere, eram atât de obosit, încât îmi vorbeam singur cu voce tare: Alex, fii atent! Alex, concentrează-te!”, îşi aminteşte alpinistul român, care a urcat pe Broad Peak la scurtă vreme după o expediţie în Nepal. În aprilie, Găvan a încercat pentru a doua oară să urce Everestul (8.850 m) fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, însă o avalanşă uriaşă, care a dus la moartea a 17 persoane şi la închiderea părţii sudice a muntelui, a presupus amânarea expediţiei. De asemenea, în mai, Găvan a încercat să urce pe muntele Dhaulagiri, însă condiţiile meteo şi starea de sănătate l-au împiedicat să continue ascensiunea.

 

Pt WEB_Broad Peak (8047m; varful din dreapta)_Foto Alex GavanVârful Broad Peak (8047 m), dreapta

 

Deşi este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă şi promovează ascensiunile fără porteri de altitudine şi fără oxigen suplimentar, pe care îl consideră o formă de dopaj şi de trişare,  Găvan spune că, pentru el, performanţa nu e un scop în sine. „Ce am observat la altitudine e că ceea ce mă ţine în viaţă e intensitatea trăirii în momentul prezent. Acolo, lucrurile sunt atât de întinse la maxim, încât gândurile nu mai au putere să zboare spre vârf sau aiurea. Şi atunci totul se concentrează într-o sferă în care tu şi partenerul tău sunteţi învăluiţi, şi care are legătură cu prezentul. Cu fiecare pas făcut, eşti 1000% acolo, iar vârful este doar o consecinţă a faptului că ai fost acolo. Când eşti pe panta muntelui, a te gândi la vârf nu înseamnă decât a ţi-l îndepărta şi mai mult. Când sunt în mijlocul acţiunii, performanţa adevărată înseamnă doar să fiu acolo.” De asemenea, deşi se află la al şaselea optmiar escaladat, Alex susţine că nu există o reţetă universală a succesului, spunând că fiecare ascensiune este unică, atât pe munte, cât şi în viaţă. „Uitându-mă pe carneţelele unde mi-am făcut strategiile de ascensiune pe toate vârfurile de peste 8.000 de metri, absolut nicio ascensiune nu a semănat cu cealaltă.”

Pt WEB_Alex Gavan_foto Cristian RaduPotrivit filosofiei pe care Găvan (foto stânga; credit Mihai Radu) şi-a consolidat-o escaladând unii dintre cei mai înalţi munţi, atât cei acoperiţi cu gheţuri, cât şi cei ai minţii confruntate, în proximitatea pericolului, cu limitele ei, un lucru esenţial al reuşitei este stilul. „Modul cum atingem vârful e mai important decât atingerea vârfului,” spune Alex, care şi-a „sculptat” corpul şi mintea să facă faţă condiţiilor extreme, în contextul în care circa 90% din ascensiunile la asemenea altitudini se fac cu ajutorul oxigenului suplimentar. Urcarea munţilor, căci el nu foloseşte niciodată sintagme de familia „alpinistul a cucerit muntele”, presupune o disciplină constantă şi mereu adaptată nevoilor individuale. Pe lângă antrenamentul zilnic, la rândul lui personalizat în funcţie de parametrii corpului, şi alimentaţia bine controlată, Alex consideră vitală pregătirea minţii, atâta vreme cât a ceda psihic pe munte înseamnă, aproape sigur, moartea. „Nu e vorba de un antrenament psihic ca atare, ci mai degrabă de crearea unui mindset anume,” spune Găvan. „Nu sunt diferit pe munte faţă de cum sunt în oricare altă situaţie. Cum eşti pe munte, eşti şi în oraş. Dacă eşti un ticălos în oraş, pe munte nu poţi fi un zeu.” De-a lungul celor opt ani în care a ajuns pe şase dintre cele mai înalte culmi ale lumii, alpinistul-căutător spune că a devenit mai smerit şi mai prezent în ceea ce i se întâmplă din viaţă. A înţeles că multe dintre reacţiile noastre sunt determinate de evenimente exterioare, care nu ne reprezintă neapărat şi că mai important e să reflectezi la cine eşti şi ce cauţi. „Pentru mine, să urc munţii ăştia e o formă de poezie şi de artă.”

De altfel, Alex nu urcă niciodată pe cei mai înalţi munţi ai lumii fără să ducă cu el la înălţimi cauze importante pentru societate. Dacă pe echipamentul lui tronează, pe lângă însemnele partenerilor, mesajul „Uniţi salvăm” şi emblema World Wide Fund for Nature, fiind ambasador al organizaţiei WWF România, ascensiunea pe Broad Peak a fost dedicată luptătorilor anticomunişti din munţi. „Mi-am făcut ucenicia în Munţii Făgăraşului. Am copilărit la Brădet, la bunicii mei, unde din curte se văd Vârful Negoiu şi Creasta Făgăraşului. Am dedicat ascensiunea pe Broad Peak luptătorilor anticomunişti din munţi pentru că aşa am simţit: cineva din familia mea a făcut parte din celebrul experiment Piteşti. Mai mult, am dedicat ascensiunea acestor luptători pentru că sunt sătul de televizor şi de avalanşa de ipocrizie din ultimele zile şi din ultima perioadă. Luptătorii din munţi sunt, cred eu, un model pentru noi toţi, care să ne arate că putem să trăim fără compromis.”

Mai multe detalii despre expediţiile lui Alex Găvan, puteţi afla de pe site-ul lui

 

 

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger