VIDEO Alburnus Maior condamnă declarațiile de susținere a proiectului minier de la Roșia Montană ale președintelui Traian Băsescu

0

Campania Salvați Roșia Montană condamnă public vizita de sprijin în favoarea proiectului privat de minerit cu cianuri de la Roșia Montană efectuată de președintele Traian Băsescu. Vizita completează seria de declarații inacceptabile ale președintelui din ultimile zile, în condițiile în care proiectul propus este contestat de experți și societatea civilă, iar procedura de evaluare a impactului de mediu este încă în desfășurare, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Alburnus Maior.

Apărătorii Roșiei Montane spun că vizita inopinată a președintelui Traian Băsescu la Roșia Montană este “o acțiune de intimidare și propagandă pro – RMGC”. “Mesajele președintelui au fost amplu acoperite prin relatări tendențioase în direct de la Roșia Montană ale principalelor canale de televiziune, transformând transmisiunile într-un pur eveniment publicitar pentru RMGC”, se arată în comunicatul de presă.

La insistențele Alburnus Maior, opozanții proiectului minier au avut o întâlnire neprogramată cu președintele Traian Băsescu, în care președintele nu s-a ferit să amenințe cu schimbarea cadrului legal pentru a face posibilă demararea proiectului minier. Acest lucru arată determinarea disperată a președintelui în susținerea RMGC, ignorând prevederile legale actuale și sentințele judecătorești ale statului român, precum și o mare parte a cetățenilor României ce se opun proiectului, se mai arată în comunicat.

“Sunt dezamăgit să-l văd pe politicianul fără scrupule Traian Băsescu depășindu-și atribuțiile și transformându-se într-un vector de imagine al unui proiect privat. Nu credeam să văd un președinte al țării mele spunând că pentru o redevență de 4%, statul român își va asuma răspunderea pentru toate efectele iremediabile pe care zona și implicit țara le va avea de suferit: o comunitate de 980 de familii distrusă, patrimoniu sacrificat, mediu compromis, rezerva strategică epuizată. Președintele ar fi trebuit să fie garantul respectării legii în România și nu port-drapelul modificării legislației în favoarea unor interese economice private care amenință drepturile cetățenilor României. Nu credeam că voi trăi ziua să am parte de un președinte mai rău decât Ceaușescu “, declară Călin Caproș, vice-președintele Asociației Alburnus Maior.

“Cea mai mare parte a presei și Traian Băsescu au încasat anticipat din beneficiile proiectului de la Roșia Montană. M-am săturat să trăiesc într-o țară unde președintele se consideră jucător cu viața mea. Se comportă ca un acționar Gabriel Resources sau a altor firme străine care vor să-și însușească bogățiile Apusenilor. Se arată direct interesat doar de prețul aurului și jocurile de la bursă, ignorând declarațiile specialiștilor și nepăsându-i de oameni. Însă eu am un mesaj pentru acest așa-zis președinte: Cum nici măcar comuniștii nu au îndrăznit să mă scoată cu forța din casa mea, să nu-și imagineze Băsescu sau ai lui că vor putea să o facă, indiferent ce legi schimbă ei acolo la București”, a declarat, la rândul său, Eugen David, președintele Alburnus Maior.

Asociația Alburnus Maior a inițiat o campanie de contracarare a acestei legi ce reprezintă un pericol nu doar pentru Roșia Montană ci și pentru toate zonele în care există concesiuni miniere, indiferent de tipul de resurse din subsol.

Imagini de la întâlnirea reprezentanților Alburnus Maior cu Traian Băsescu:

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger