VIDEO Activiștii Greenpeace au ocupat o platformă petrolieră din Arctic

1

Activiștii Greenpeace au ocupat platforma petrolieră rusească Prirazlomnaya din Marea Pecicora, prima de acest fel care va produce și vinde țiței din largul apelor arctice peste tot în lume. Pentru a împiedica acest lucru, activiștii, inclusiv directorul executiv Greenpeace International, Kumi Naidoo, au întrerupt activitatea platformei pentru 15 ore.

 

Vineri, la ora locală 4 dimineața, echipa Greenpeace s-a urcat pe platforma Gazprom, întrerupând operațiunile. Activiștii au venit din Germania, Finlanda, SUA, Canada și Africa de Sud. La puțin timp, un elicopter al gărzii de coastă a început să survoleze zona, și un al doilea a urmat. Autoritățile au încercat să îi facă pe activiști să plece hărțuindu-i cu apă arctică. Același lucru au făcut și muncitorii Gazprom.

După 15 ore, activiștii au plecat de bună voie de pe platformă, evitând riscuri tot mai mari asupra integrității echipei.

Într-o scrisoare deschisă, adrsară poporului rus, directorul executiv al Greenpeace International, Kumi Naidoo, le explică acestora motivele protestului și le cere să se alăture acțiunii lor. “Cantitatea de țiței care se pierde anual din cauza deversărilor în Rusia este echivalentă cu cantitatea de țiței care va fi produsă pe platforma Prirazlomnaya. Ar fi mult mai simplu pentru companiile petroliere, guvern, oamenii din Rusia și mai ales pentru populațiile indigene, care depind de acest mediu, să se recupereze țițeiul deversat decât să se exploateze țărmul virgin al Arcticului. Gazprom este pe cale să înceapă forări periculoase în Arctic fără un plan viabil de răspuns în cazul deversărilor. Nu se pune problema dacă va avea loc o deversare, ci când. Iar când se va întâmpla asta, Gazprom nu va avea putința să o oprească. Particip la această acțiune pașnică de protest pentru a opri această nebunie care aduce profituri elitei și daune siguranței noastre”, scrie activistul.

 


Un comentariu

  1. Pingback: Gazprom a amânat forarea în zona arctică din motive de siguranță | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger