VIDEO 10 filme de văzut la Pelicam, Festivalul Internațional de Film de Mediu

0

Din Amazon până în Laponia, viața oamenilor depinde de mediul în care trăiesc, iar filmul o poate spune cel mai bine. La Festivalul Internațional de Film de Mediu Pelicam putem vedea, anul acesta, unele dintre cele mai impresionante povești despre oameni și mediul lor. Iată recomandările noastre:

 

pelicam

 

My name is Salt este cea mai simplă poveste întinsă pe parcursul a 8 luni. Cele mai simple și repetitive acțiuni într-un peisaj neschimbător. Și totusi, totul depinde de aceste acțiuni, de acest mediu. La fiecare pas al producției de sare, familia trebuie să lucreze cu atenție și precizie asupra fiecărui detaliu. Pe parcursul celor 8 luni, familia lui Sanabhai trebuie să înfrunte multe mici situații de criză: pompa de apă se strică, nivelul apei din pământ scade, apar ploi și furtuni de nisip neașteptate. Recompensele sunt puține, dar mândria lor este că fac cea mai bună și cea mai albă sare din lume.

 

 

Costa da Morte: Există o regiune în Galicia (Spania) considerată sfârșitul lumii în timpul imperiului Roman. Numele îi provine de la numeroasele naufragii ce au avut loc pe parcursul secolelor pe această coastă plină de stânci, bântuită de furtuni și încețoșată. Autorii filmului traversează acest teritoriu observând oamenii care-l locuiesc – pescari, culegători de scoici, tăietori de lemne.

 

 

Aatsinki. The Story of Arctic Cowboys: Frații Aarne și Lasse Aatsinki fac parte dintr-o cooperativă, mai multe familii ce trăiesc din exploatarea unei turme de mii de reni sălbatici în Laponia, nordul Finlandei. Ei sunt “cowboy” arctici, tăcuți dar buni la suflet, șireți dar modești și foarte buni cunoscători ai naturii. Filmul urmărește timp de un an viața acestei familii, observând în liniște, rutina vieții în funcție de anotimp, bucuriile și dificultățile vieții legate de natură. Filmul pune întrebări fundamentale cu privire la preconcepțiile noastre vis a vis de folosirea tehnologiei moderne în natură.

 

 

Braddock, America: În nord-estul Statelor Unite se află micul oraș Braddock, de fapt o aglomerare de mici orașe ce au fost inima industrializării Statelor Unite. Astăzi, însă, această zonă este transformată în ruină de procesul de dezindustrializare deja încheiat. Filmul este o extraordinară excursie în istoria modernă a Statelor Unite concentrată în câțiva kilometri pătrați, îmbinând cu măiestrie imagini de arhivă cu interviuri și filmări cu locuitorii orășelului dezolant de astăzi. Cei doi regizori – unul american, celălalt francez, redau istoria locului ca pe o continuă luptă a unor oameni determinați să înfrunte forțe ce par să-i copleșească. Filmul redă marea transformare a lumii vestice contemporane din civilizație industrială în una post-industrială și drama oamenilor ce sunt direct afectați de ea.

 

 

Pădurea e ca muntele, vezi? : Pe un deal din Sfântu Gheorghe se așterne un sat de romi, deși n-ai zice ca e așa aproape de oraș. Străzile sunt nepavate, cel mai folosit mijloc de transport este calul și căruța, iar iarba e tăiată cu coasa. Comunitatea romă trăiește în ritm cu natura și recoltează ce are natura de oferit. Ce nu trebuie să lipsească e lemnul pentru foc. Totuși, devine din ce în ce mai greu să supraviețuiești. În afara recoltei anuale de cartofi, nu există posibilități de lucru pentru cei necalificați, nici aici, nici în împrejurimi. Aron, capul satului, e de părere că nu există o siguranță a viitorului și că fără bani oricum nu ești ascultat. Tânăra Lavinia susține chiar că “Romii n-au niciodată bani!”. Regizorii Christiane Schmidt și Didier Guillain au suprins viețile oamenilor din sat, cu o extraordinară profunzime și complexitate.

 

 

Pipeline este un film despre Europa modernă, despre două din marginile ei, mai precis despre cele două extreme ale ei. Este un film despre Europa, care se întinde de la pământurile aride cu ierni nesfârșite din Siberia până la Golful Biscay, unde chiar și legile naturii dau naștere unor paradigme ale existenței umane. Ce anume poate conecta astfel de vieți aparent diferite? Conducta “Siberia de Vest – Europa de Vest” reușește.Nu doar a le conecta a reușit, dar și a uni strâns “această” Rusie cu “acea” Europă.

 

 

Growing Cities este un film documentar ce examinează importanța fermelor urbane în America și se întreabă câtă forță au pentru a revitaliza orașele noastre și modul în care mâncăm. Filmul merge pe urmele a doi prieteni ce traversează Statele Unite întâlnind oameni care schimbă modul cum această țară crește și distribuie mâncarea – de la cei ce își asigură hrana din spatele curții trăind la marginea supraviețuirii, până la educatori ce își învață elevii să mănânce mai bine, la activiști ce caută o alternativă viabilă la sistemul alimentar industrializat.

 

 

Le Semeur este portretul artistului și producătorului de semințe Patrice Fortier ce își dedică pasiunea și expertiza să păstreze biodiversitatea plantelor. Îi place sfecla, în special varianta mai dură care poate înfrunta vântul puternic. Admiră independența într-o plantă. Se uită la morcovii săi cu aceeași liniște și meticulozitate cu care colectează semințele din bostan. Câteodata visează la un cireș a cărui moștenire genetică ar vrea să o păstreze și să o răspândească. Asta ca să nu mai menționăm și hreanul polonez. Patrice Fortier nu e nebun, e doar foarte pasionat de munca sa. Trăind la ferma companiei sale, La société des plantes (Societatea Plantelor), în regiunea numită Kamouraska Valley, el prezervă și înmulțește semințe rare sau uitate cu scopul de a reda vitalitatea și varietatea moștenirii noastre agricole.

 

 

Il était une forêt: Scris si regizat de Luc Jacquet, A fost odată o pădure invită spectatorul într-o lume nemaivăzută, una a miracolului și a frumuseții copleșitoare, a naturii. Vom avea ocazia să vedem o pădure tropicală crescând în fața noastră. Filmul se inspiră dintr-un vast fond de cercetare și cunoaștere, conducându-ne într-o călătorie în jungla tropicală, la sursa vieții pe Pământ.

 

 

Amazon Gold: Povestit de Sissy Spacek și Herbie Hancock, câștigători ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste îngrijorătoare a unei călătorii clandestine în pădurea amazoniană. Ron Haviv și Donovan Webster, doi jurnaliști de război conduși de un biolog peruvian scot la iveală distrugerea sălbatică a pădurii virgine. Ei devin martorii unei transformări apocaliptice mânată de căutarea ilegală a aurului cu consecințe la scară globală.

Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam are loc între 13 și 15 iunie la Tulcea. Pe lângă filmele în premieră națională, semnate de regizori premiați, puteți participa la workshop-uri, expoziții foto și concerte în aer liber.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger