Victorii pentru protestatarii din Kiev: demisia guvernului şi abrogarea legilor anti-proteste

0

Premierul Ucrainei, Mikola Azarov, şi-a depus ieri dimineaţă demisia din funcţia deţinută, în contextul crizei de proporţii cu care se confruntă statul, marcată de ciocniri violente între protestatarii din Kiev şi forţele de ordine. Demisia guvernului a fost acceptată de către preşedintele Viktor Ianukovici, informează Mediafax.

 

 

Totodată, parlamentul Ucrainei a abrogat, în cursul unei sesiuni extraordinare ţinute tot ieri, legile foarte dure adoptate pentru a descuraja şi pedepsi mişcarea contestatară, adică exact acele legi care au radicalizat, în fapt, mişcarea pro-europeană, scrie AFP. Potrivit agenţiei de presă amintite, 361 de deputaţi au votat pentru abrogarea acestor legi, criticate aspru şi de ţări occidentale şi numite „o atingere adusă libertăţilor cetăţenilor” şi doi deputaţi au votat împotriva abrogării lor. Ulterior, parlamentarii ucrainieni au dezbătut problema amnistierii manifestanţilor care au fost arestaţi în timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine.

Legile abrogate ieri prevedeau pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru blocarea clădirilor publice şi diverse amenzi sau pedeaspa detenţiei administrative pentru protestatari care poartă măşti sau căşti, plus pedepse cu munca în folosul comunităţii pentru autorii de mesaje considerate „defăimătoare” postate pe Internet. Legile în cauză au fost adoptate pe 16 ianuarie şi au contribuit la radicalizarea protestelor în stradă, proteste care contestă orientarea pro-rusă a conducerii statului şi militează pentru o orientare pro-europeană. Câteva persoane au decedat în urma confruntărilor violente din ultimele zile dintre manifestanţi şi forţele de ordine.

Mişcarea de protest a pornit din Kiev, dar s-a întins şi în restul ţării – spre exemplu, şi administraţii regionale din ţară au fost ocupate de protestatari, al căror scop a fost să împiedice activitatea guvernanţilor. Protestele au început acum două luni, odată cu refuzul şefului statului de a semna un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană, Viktor Ianukovici preferând o apropiere de Rusia. Ieri, Ianukovici a anunţat că acceptă demisia guvernului şi că acesta va continua să funcţioneze până la formarea viitoarei echipe guvernamentale. Aceste acţiuni vin ca urmare a unui acord la care Ianukovici a ajuns, acum două zile, cu liderii opoziţiei pro-occidentale, scrie Mediafax.

Surse: Mediafax, AFP

Foto: Media Politika

 

Puteţi citi şi:

Momente din pace din timpul protestelor

Protestele din Ucraina continuă: baricadele din Piaţa Independenţei au fost ridicate din nou

Kiev: Poliţia a înlăturat baricadele din Piaţa Independenţei. Ciocniri violente cu protestatarii

Kiev: Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin

Maidanul european. Prima zi la Kiev

Lecţii de la studenţii EuroMaidanului din Ucraina


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger