Victorie rară: Barajul Belo Monte din Brazilia, blocat în tribunal pentru consultarea indigenilor

0

La sfârșitul lui iunie, indigenii din pădurea tropicală braziliană s-au adunat într-un ultim efort de a-și proteja pământurile natale în fața celui mai mare proiect hidroelectric din lume de la ora actuală: barajul Belo Monte. Acesta este menit să rezolve criza energetică a Braziliei cu prețul inundării a zeci de mii de hectare locuite de indigeni, însă acum, o curte de apel federală a decis suspendarea proiectului până la consultarea adecvată a triburilor locale.

 

Foto: Reuters

 

La protestul din iunie, cei 150 de indigeni adunați au cerut demarcarea teritoriilor lor, expulzarea “invadatorilor”, un sistem de sănătate mai bun şi apă curentă. Acum au obținut dreptul la consultări în urma blocării barajului de la Belo Monte, o decizie care deși poate părea doar o altă amânare în calea unui proiect inevitabil, este usturătoare pentru guvernul brazilian și pentru companiile dezvoltatoare, care au contractat 12.000 de muncitori pentru anul acesta. Acestea din urmă se vor confrunta cu pierderi financiare mari din cauza amânărilor și pot risca amenzi de până la 500.000 de dolari pe zi dacă nu respectă decizia.

Proiectul în valoare de 16 miliarde de dolari a fost conceput inițial în anii dictaturii brazilieme, scrie The Guardian, și promite să genereze 11.000 de megawați de electricitate, a treia cea mai mare capacitate hidroelectrică din lume. Deși barajul ar urma să reducă mult din dependența Braziliei față de combustibilii fosili, el s-a lovit de opoziția organizațiilor de mediu și a triburilor locale. Indigenii reuşiseră până acum să blocheze construcţia până la un punct, iar un judecător a respins cererea constructorilor de a-i îndepărta cu forţa. Acum, un tribunal regional federal a admis că Congresul a acționat ilegal când a autorizat construcția barajului fără consultarea triburilor locale pe care ar urma să le afecteze.

Aflați mai multe detalii pe The Guardian.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger