Victorie bulgara in cea de-a IV-a editie a Turului Ciclist al Tinutului Secuiesc

1

Evgheni Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo) a castigat cea de-a patra editie a Turului Ciclist al Tinutului Secuiesc, competitie desfasurata in perioada 22-25 iulie 2010 in judetele Harghita si Covasna. La editia din acest an au participat 14 echipe, in total 130 de ciclisti din 20 de tari. Fondul de premiere a competitiei a fost de 14.692 de euro.

Prima etapa a turului a fost castigata de ciclistul ucrainean Vitaly Popkov (ISD), castigatorul editiei de anul trecut. In prima etapa, ciclistii au avut de parcurs o distanta de 156 de km, pe traseul Lunca de Jos – Miercurea Ciuc – Bradesti- Gheorgheni – Pasul Pongrácz. Imediat dupa start, sase ciclisti au evadat din pluton si au ajuns la Bradesti cu un avantaj de aproximativ doua minute. Inaintea urcarii pe Pasul Liban, insa, din cei sase evadati, trei au fost  ajunsi in urma de catre pluton, iar la Gheorgheni numai ucraineanul Sedyk Alexandr (ISD Donetsk) a ramas in fata. Pana la urma, si el a fost prins de echipa sa, iar cu 5 km inainte de sosire a fost depasit de conationalul sau, Vitaliy Popkov.

Etapa secunda a turului nu a fost lipsita de incidente, din pacate. Sprintul final s-a terminat cu o cazatura, in care au fost implicati opt ciclisti. In urma impactului destul de violent, castigatorul de joi, ucraineanul Vitali Popkov (ISD Donetk), a suferit o fisura la vertebra si a fost transportat la spitalul din Miercurea Ciuc. Pe langa Popkov, si italianul Andrea Pinos – implicat in cazatura la sprintul final – a ajuns la spital. Dupa cazatura de la finalul etapei secunde, Popkov a abandonat competitia, de aceea tricoul albastru Tusnad, de lider al cursei, a fost preluat de bulgarul Evhgeni Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo). De altfel, la coborarea de pe Pasul Nyerges, prima catarare a zilei, a mai avut loc un accident grav. Rutierul german Kraus Sven (Corratec) a cazut intr-o rampa de 4 m, suferind multiple fracturi.

Etapa a treia, supranumita “Etapa Regala”, desi a fost etapa cu cel mai lung si cel mai dur traseu, a fost cea mai linistita a turului. Pentru victoria de etapa, sprintul final a inceput la 1 km de finish. Cel mai rapid a fost ucraineanul Oleksandr Sedyk (ISD), pe locul secund a sosit columbianul Pedraza Morale Fernando (SP Tableware), iar cel de-al treilea a fost  bulgarul Evhgeni Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo).

Duminica, in ultima zi de concurs, cei 52 de ciclisti ramasi in cursa au luat startul in doua semi-etape: la pranz a avut loc contratimpul individual, iar seara plutonul a avut de parcurs 93 km intr-o proba circuit, desfasurata pe strazile municipiului Miercurea Ciuc. Ambele etape s-au desfasurat pe timp ploios. Trecerea caravanei ciclistilor a fost intampinata pe traseu de o multime de oameni.

Victoria in proba de contratimp individual i-a revenit ucraineanului Oleksandr Shedyk (ISD Donetk), iar in runda finala Iouri Agarkov (ISD) a iesit invingator.

In clasamentul general, insa, s-a impus bulgarul Evgheni Gerganov (Hemus – 1896 – Vivelo), care a intrat in posesia tricoul albastru Tusnad. El a fost urmat in clasamentul general de columbianul Fernando Pedrasa (SPT), la 9 secunde, si de italianul Bruno Rizzi (TCT), la 24 de secunde.

Celelalte trei tricouri distinctive au fost impartite astfel: tricoul galben “Csíkszereda”, pentru cel mai bun catarator, a fost imbracat de italianul Bruno Rizzi, de la Tusnad Cycling Team; tricoul rosu-negru, cu inscriptia “Harborsz”, pentru cel mai bun sprinter, i-a revenit lui Shedyk Oleksander (ISD Donetsk), iar tricoul verde “Fenestela 68”, pentru cel mai bun rutier U23, a fost adjudecat de Camilo Castiblanco (SP Tableware).

In clasamentul echipelor, prima pozitie a fost ocupata de ISD Continental Team – Ukraine, urmata de SP Tableware – Greece si de Tusnad Cycling Team – Romania.

Evenimentul a fost organizat de Primaria Miercurea Ciuc si Directia pentru Sport Harghita, in parteneriat cu consiliile judetene Covasna şi Harghita, primariile oraselor Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Gheorgheni si Odorheiu Secuiesc si Apemin Tusnad SA – sponsorul principal al evenimentului.

Tags:Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger