Victoria amara

41

La intrebarea daca exista sau nu un conflict real intre romani si maghiari putem raspunde si cu da, si cu nu. Sunt si argumente pro, si contra. Pentru ca exista, nu-i asa?, mai multe Romanii. Cum la fel de bine exista si mai multe Ungarii. Avem un stat roman, o societate sau o opinie publica romaneasca si o mana de nationalisti romani. Toti moderati de o presa care nu prea stie si nici nu prea vrea sa afle ce e cu aceasta relatie, unde se impute si unde e normalitatea ei. Laudate sa fie exceptiile! Scena are aceeasi distributie si in cazul vecinilor sau concetatenilor nostri maghiari. Cultura sau incultura politica e poliglota.

de Marius Cosmeanu, sociolog

Acestia sunt, asadar, actorii principali care definesc ecuatia relatiei dintre cele doua comunitati. Manierele sau apucaturile unuia implica simpatiile sau antipatiile celorlalti. Daca veti merge la un meci de hochei Steaua-Miercurea Ciuc, in oricare dintre cele doua orase, veti trai sentimentul ca sunteti in pragul unui razboi civil. Daca rememorati atitudinea maghiarilor la moartea handbalistului Marian Cozma, va veti simti altfel.

marius cosmeanuContextul e conturat de cel putin patru elemente malefice complementare: minciuna, necunoasterea, reaua intentie si ignoranta.

Sa le luam pe rand.

1. E cunoscuta prejudecata ca vanzatorii secui (sic!) nu vor sa ii serveasca pe clientii care nu vorbesc maghiara. O poti auzi de la orice nationalist de buna credinta. Intrebati-i, totusi, pe proprietarii pensiunilor din secuime cat de bine se simt cu clientii romani (basca, bucuresteni) in comparatie cu compatriotii sositi din Ungaria. Primii, petrecarteti, glumeti, cu portofelul deschis. Cei din urma, anosti, „superiori” si pretentiosi peste masura. Statistic vorbind.

2. In discutiile pe aceasta tema, deseori dau urmatorul exemplu: colegii nostri regateni ne intrebau in armata, pe noi, romanii din interiorul Carpatilor, daca in Ardeal salariile se primesc in lei sau in forinti. Sau, pentru ca asa erau vremurile, cand a trebuit sa ne declaram rudele din strainatate, unii treceau numele unchiului din…Cluj. E drept, se intampla in 1987. Lucrurile, insa, nu au evoluat foarte mult.

3. Cand acum cativa ani Laci Bölöni si Emeric Jenei (foto sus) au discutat pe marginea terenului, la un antrenament al Nationalei, in limba lor materna, probabil, strategia unui viitor meci, cei doi maghiari care au contribuit decisiv la cateva succese unice ale fotbalului romanesc au fost urecheati de unii jurnalisti pentru ca nu se consfatuisera in limba statului. Farmecul unei societati normale tocmai in aceasta consta: sa cunoasca spiritul legilor care o guverneaza si sa aiba flexibilitatea de a cauta mereu imbunatatirea lor. Prin urmare, chiar daca ar exista un act juridic special care sa decreteze ca antrenorul selectionatei de fotbal a Romaniei nu are voie sa comunice decat in romana, presa tot presa ramane, are pretentia ca e cu putin deasupra clasei politice. Sau putin in fata ei. Bölöni, totusi, nu era Ministrul de Externe al Romaniei.

4. O societate functionala, inchegata, armonioasa si matura, aceea inspre care am obosit sa ne indreptam, presupune printre conditiile care ii confera aceste calitati si un dram de solidaritate umana. Vie. Oricat m-as stradui, desi am urmarit constant evolutia relatiei dintre romani si maghiari din ultimii 20 de ani, nu pot gasi cinci exemple memorabile de solidaritate sociala reciproca.

Ca sa vorbim mai la zi: saptamana aceasta se comemoreaza momentul de barbarism din martie 1990, de la Targu Mures. Ca multe altele in urbe, si aceasta comemorare va fi „paralela” si „perpendiculara”, ca tot se intampla in orasul marelui Bolyai Farkas. Adica, fiecare comunitate cu ale lui, romanii de o parte, maghiarii de cealalta (inclusiv numirea cetatenilor de onoare sau statuile orasului sunt rezultatul acestui sumo comunitar dupa logica lui „te las sa faci asta, dar ma lasi sa fac si eu”).

Vom putea vorbi de o Romanie matura abia cand manipularea din martie 1990 va fi comemorata pe strazile din Targu Mures impreuna, de romani si maghiari la un loc. Momentul nici nu pare a fi prea indepartat, adica exista masa critica necesara, multi localnici, de ambele etnii, invatand ce era de invatat, stiind ce e de stiut. Sentimentele sunt astazi de jena tacita si reciproca. Pentru a activa, insa, acest potential, e nevoie de o elita locala mai vizionara. Si nu ma refer doar la cea politica. Ea, insa, nu s-a conturat inca.

In fine, in toata ecuatia romano-maghiara sau maghiaro-romana, cel mai important si, de fapt, singurul raspunzator pentre starea de fapt este statul roman. Ca sa transez si intrebarea care a nascut acest articol, nu exista un conflict intre cele doua parti, exista doar un stat roman incremenit, rigid, care intretine potentialitatea unui astfel de conflict si o stare de spirit de mult depasita. Pret de doua decenii, acest stat nu a facut aproape nimic pentru a dezvolta o societate solidara, a tuturor cetatenilor sai, indiferent, nu-i asa?, de nationalitate, sex si ce o mai spune Constitutia. In Romania, maghiarii sunt inca, in multe privinte, cetateni second hand. Loialitatea lor ramane una susceptibila pentru establishment-ul autohton.

Multi spun ca ei sunt oile negre, ca nu invata (cum trebuie) limba romana, ca nu se integreaza, ca isi canta imnul s.a.m.d. Ceausescu nu avea loialitatea noastra, a celor care mai stiam pe ce lume traim, pentru ca nu ne regaseam in el, nu il simteam al nostru. Ca atare, in relatia de care vorbesc, nu minoritarii maghiari sunt elementul decisiv, ci statul roman. Cu sau fara UDMR la guvernare, pentru ca nu acuzi rezervele ca ai pierdut meciul.

Tensiunile si conflictele inter-etnice sunt prea putin guvernate de rational si prea mult de emotional. De aceea, dati-mi voie sa cred, solutiile sunt in acest al doilea plan. Nu legi ne lipsesc, anomia e oricum printre cele mai mari in Europa, ci gesturi. Gesturi care sa deconstruiasca metehnele si care sa apropie. Legile sunt necesare, dar insuficiente.

Romania, imi spunea cineva saptamana trecuta, e ca un corp fara cap. In problema gestionarii relatiilor majoritatii cu minoritatea, cred ca e vorba de ceva mai mult. Romania, momentan, e o tara lipsita de gratie si urata social. Pana cand nu vom realiza ca maghiarii ardeleni, cultura lor, tine de patrimoniul Romaniei, vom ramane anacronici. Daca statul roman se incapataneaza sa o tina tot asa, jucand cartea asimilarii, s-ar putea sa si castige. Vizitati satele parasite de sasi si de svabi si vedeti ce amara poate fi uneori victoria.

Tags:41 de comentarii

 1. Am sa va spun 2 istorii situate in timp la 10 ani una de alta. Cel ce va povesteste este regatean get beget (ma rog, pina la a 4-a generatie in urma, ca atit stiu).
  1989, vara, o excursie in circuit cu trenul prin Ardeal. Malnas, Tusnad, Bistrita, Cluj, Alba Iulia si acasa. Singurul loc unde am fost nemultumit a fost magazinul din Tusnad, unde am cerut ceva si vinzatoarea nu s-a deranjat (vorbea in maghiara cu o cunostinta) decit cind am facut scandal. Ceva de genul mai birfiti mult? Mi-a raspuns ceva in maghiara si i-am raspuns ca nu stiu decit vreo 2-3 injuraturi.
  1998 Sfintu Gheorghe, in vizita la o familie mixta (el ungur, ea romanca de prin sud). Am iesit impreuna sa vizitam orasul. Special de citeva ori m-am departat de ei si m-am dus sa intreb ba de niste carti, ba de vederi, ba nu mai stiu ce. AM facut experienta si la un chiosc de ziare si prin magazine. Ei bine, am fost placut surprins si impresionat: romaneste am vorbir, romanesti mi s-a raspuns, chit ca in vreo 2 locuri inaintea mea fusesera clienti serviti in maghiara. A urmat apoi tot o plimbare cu trenul prin zona si n-am remarcat vreo rautate sau refuz de serviciu pe motiv ca nu vorbesc maghiara.
  Concluzia mea trasa atunci a fost ca au si ei vadimii lor cum noi ii avem pe ai nostri (la noi mai intra Gavra, Funar). Dar oamenii obisnuiti traiesc impreuna, se chefuiesc impreuna, lucreaza, se casatoresc. SI nu prea tin cont de limba. Mai mari probleme sunt datorate religiei. Dar nici astea nu-s insurmontabile. Iar romanii cistiga invatind ungara. E o limba invatata.

  • HAI SA BATEM IARA CAMPII: domnul meu acest lucru il stie cred ca intre timp orice roman, ca oamenii cu picioarele pe pamant se inteleg…dar asta nu-i valabil doar pentru romani, maghiari si secui. Cine merge oleaca inafara tarii vede ca si francezul cu germanul se intele in ciuda istorie comune care ar putea fi comparata cu cea dintre Romania si Ungaria.

   De ce nu vrem sa recunoastem ca avem in primul rand o problema politica cu substrat etnic, adica elementul etnic este scos in evidenta tocmai pentru a alimenta conflictul politic: idealul politic al reprezentantilor comunitatii maghaire este de a avea un stat maghiar pe teritoriul Romaniei. Pai cum sa nu ne urce sangele la cap cand auzim asa ceva. DACA ERAU CHINEZII IN LOCUL LOR AVEAM ACEEASI PROBLEMA CU ACESTIA!!!

   De ce nu vreti sa acceptati macar atata lucru si continuati cu aceleasi “amintiri din copilarie” cu ce bine ne-am inteles sau nu ne-am inteles! Si eu am amici foarte buni maghiari si stam la un wisky pana dimineata dar cand vine vorba de Transilvania NU MAI AVEM CE SA ADAUGAM FATA DE CEEA CE ESTE IN PREZENT! Si asa au invatat sa ma respecte CA “OLAH”!

   • Iata raspunsul la intrebarea din titlu (Citat din declaratia lui Kincses Elod, unul din capii evenimentelor din martie 1990 la Tg-Mures, fugit in ungaria pt. a scapa de raspundere, acum revenit) „… pentru noi este total unanima (idea) ca de atunci cele doua comunitati traiesc in mod paralel una langa alta iar comunicarea intre ele este mai problematica ca inainte, pana si discutiile deschise, prietenesti apar mai greu ca inainte de martie negru …” pt. conformitate la http://www.hhrf.org/nepujsag/index.htm

   • Departe ideea de a intra in polemica. Vrem sa recunoastem sau nu, adevarul istoric este ca Romania ca stat exista de la 1859 ( cu indulgenta), ca granitele au evoluat in ultimii 160 de ani destul de mult – vezi link-ul. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ro/8/89/AnimatieGraniteRomania_1859-2010.gif
    Ca Transilvania a fost citeva sute de ani sub stapinire maghiara (chiar daca nu ca stat).
    Ca ne imbatam cu apa rece cu Dacia lui Burebista si Decebal… Adica consideram ca Romania sau statele romanesti create pe la 1300 ar fi fost buricul lumii, nu niste provincii sub suzeranitate turca si de pe la 1775 disputa intre rusi, turci si imperiul habsburgic (AUstro-ungari), ba chiar si teatru de razboi intre ele in secolul XVIII.
    Am fost invatati la istorie ca Mircea cel batrin domn pina la Marea cea mare, dar ne trezim la 1878 dupa razboiul de independenta ca Dobrogea revine Romaniei. Cind s-a pierdut? Nu mai invatatam. Nu invatam ca in Muntenia(Tara romanesca) erau raiale turcesti la Giurgiu, Braila si Turnu. Adica nu erau romanesti ci teritorii turcesti.Si nu erau chiar mici.
    Dar cind vine vorba de Transilvania sarim ca arsi. Trebuie sa ne invatam si acceptam istoria asa cum e si ne va fi mai bine. Punem in primul plan Marea unire a Transilvaniei de la 1918, dar istoric mai inainte au fost unirile Bucovinei si Basarabiei- cu citeva luni inainte. Ni s-a povestit de Marea Adunare populara de la Alba Iulia, fara sa se vorbeasca de interventia armatei. SI de lunga lupta diplomatica ulterioara. Dar e mai simplu asa: Transilvania nu se discuta.
    Si in treacat fie spus ar fi bine ca politicienii sa se ocupe de Romania mai mult si mai bine. Nu vine nici Stefan, nici Mihai si nici Bratianu sa rezolve problemele Romaniei.
    Exista o prapastie intre politicieni si oamenii obisnuiti peste tot in lume. India a existat ca o colonie britanica, dar la independenta nu s-au mai inteles religios intre ei si musulmanii au creat 2 state Pakistan, ce si azi e in razboi pentru Kasmir si Bangladesh. In SUA insa traiesc toate natiile posibile si imposibile. In schimb procesul de destramare al defunctei URSS inca nu s-a terminat.

  • Hai sa lasam prostiile, corect.Nu avem nimic unii cu altii.Sintem toti cetateni europeni.astazi oice separaare pe criterii etnice este o bazaconie.probleme reale-somaj, lipsa banilor, sistemul de sanatate.Atit.

  • Eu nu vad decat un rezumat al unor realitati DAR NU VAD PE AUTOR SA RECUNOASCA ESENTA PROBLEMEI: CHIAR DACA PE PLANUL OMULUI DE RAND PROBLEMA NU MAI E ASA DE PRESANTA ROMANII INCA MAI DISPUTA CU MAGHIARII SEFIA IN ARDEAL PE PLAN POLITIC.

   Putem sa ne-mbatam cu apa rece inca 20 de ani de acum in colo si sa ne povestim experientele sentimentale cu parte cealalata, dar problema tot aia va ramane. UDMR si PCM mai mult duc o lupta intensa impotriva romanilor de a retrezi pasinunea luptei maghiarilor pentru pamantul natal DAR FILOSOFII NE FACEM IN CONTINUARE CA PLOUA!

   Nu stiu cum v-o rezolva conflictul politic DAR CERT ESTE CA DACA NU INCEPEM SA-L VEDEM nu va fi bine nici pentru romani nici pentru maghiari.

 2. 1978 – Lacul Rosu – Harghita. Eu si tata in vacanta. Ne imprietenim cu o familie de maghiari din Jimbolia si ei tot in concediu. Seara, se stia, noi, copii, Pepsi (se gasea!) iar ei, adultii, un cognac, jinars parca ii spunea Janos, capul familiei. Pe tata il strigau Peter chit ca pe el il cheama Petre, dar nu-l deranja asta pentru nimic in lume. Intr-o seara noi ajungem mai devreme la masa si tata comanda in romana binecunoscutul cognac si Pepsi. Ospatarul balmajeste ceva in maghiara si nu ne aduce nimic. Tata n-a mai cerut nimic pana nu au sosit Janos si familia. Tata ii povesteste ce si cum si Janos ii spune sa mai comande odata tot in romana. Acelasi rezultat, adica nimic. In clipa in care ospatarul isi balmajea raspunsul in maghiara pe Janos l-au apucat pandaliile. Nu imi aduc aminte nimic decat ca l-a facut pe ospatar o albie de porci, in maghiara lui…
  2008 – Tusnad. Am inchiriat cateva camere la o pensiune din Tusnad. Nu am avut pe toata durata concediului de Pasti nici o problema cu nimeni. Am cerut in romaneste, ni s-a raspuns in romaneste peste tot pe unde am fost in Tusnad, Sf. Gheorghe, Praid etc.
  Concluzia o trageti voi, dar eu cred ca suntem cu mult mai putin manupulati acum decat atunci…

  • Va amagiti singuri. Toti maghiarii scoliti stiu l. romana, au invatat-o 4, 8, 12, 16 ani. Ca vor sau nu sa o vorbeasca este alta intrebare, la care „interesul comercial” din turism, etc. nu reprezinta un etalon. Incercati, ca roman, sa cumparati o proprietate semnificativa in secuime. Atunci veti afla adevarul gol-golut !!!

 3. cateva observatii:
  “in comparatie cu compatriotii sositi din Ungaria”
  “compatriotii” cetatenilor romani de etnie maghiara nu sunt cetatenii Ungariei, ci aceia ai Romaniei.

  romanii, “anosti, „superiori” si pretentiosi peste masura.”
  cand ma duc in concediu, nu cred ca ma duc la un concurs de popularitate, asa ca io cred ca as avea dreptul sa fiu “anost”.
  “superiori”? spre deosebire de maghiari, care se considera muuult mai civilizati decat romanii? cand esti primit cu aroganta, ai tendinta sa raspunzi la fel.
  “pretentiosi peste masura”. daca a cere sa beneficiezi de serviciile care ti se promit inseamna sa fii “pretentios peste masura”, admit, asa e, am pretentia sa gasesc in realitate ceea ce mi se promite.

  sa mai spun ca la zambetele si saluturile mele vesele (ca deh, eram in concediu), mi se raspundea cu mutre acre si expresii faciale de genu “hai sictir”? un nene care mi-a vandut paine mi-a raspuns cu un sictir imens la salut, si mai ca nu mi-a aruncat painea in cap.

  tot respectul bulgarilor, care, desi nu is romani, fac pe dracu in patru ca sa ii multumeasca pe manelistii nostri: meniuri si inscriptii in limba romana, translatori, un minim de vocabular pe care il invata foarte multi (intr-o limba care n-are nici o legatura cu a lor, si pe care n-au nici o obligatie sa o invete).

  ROMANII de etnie maghiara ar trebui sa invete cum sa faca turism. ca sa nu se mai planga ca le dau faliment pe capete pensiunile.

  am un sfat pentru cei din zona: daca vreti respect, incepeti prin a arata respect.

  ca sa preintampin niste acuzatii comune: traiesc intr-o zona cu minoritati (Dobrogea), am calatorit un pic prin lume, am calatorit si prin zonele locuite de maghiari din romania. si, desi nu am plangeri majore, si o sa ma mai duc pe acolo, multi dintre maghiarii care lucreaza in turism ar trebui sa invete suficient limba romana cat sa poarte o conversatie simpla, si trebuie sa stie ca un zambet nu-i costa nimic. poate fi si fals zambetul, e mai placut decat o mutra acra care te invita sa scoti banu si sa pleci in p ma-tii, ca le strici atmosfera.

  • Dracule, te descalifici singur. Tocmai ai dat dovadă cp, mare patriot fiind, nu înţelegi un text scris în limba română. Limba ta maternă! Nu turiştii români sunt ““anosti, „superiori” si pretentiosi peste masura”, ci aceia care vin din Ungaria. Mai treci pe la cursurile de limba română! Şi poate mai înveţi şi ceva ortografie!
   Şi să nu uit: sunt UNGUR cu cetăţenia română. Nu sunt român de naţionalitate maghiară.
   Şi nu ne mai da tu sfaturi, că deocamdată pensiunile din Ţinutul Secuiesc produc tot anul, pe când excepţionalele hoteluri din Dobrogea cam şomează 8 luni din an.

   • Robert
    ai dreptate, imi cer scuze, am citit in fuga fraza cu pricina si m-am incins 🙂
    care-i problema cu ortografia?

    “mare patriot”? crede-ma ca is unul dintre ultimii care si-ar dori “sa moara luptand pentru tara”. dar in calitate de turist, au fost cateva treburi care m-au nemultumit. lipsa de amabilitate (nu musai de politete) fiind unul dintre ele. si nu la oamenii de pe strada (care au fost foarte amabili si doritori sa ma ajute), ci la cei care lucreaza in turism.

    hotelurile si pensiunile din Dobrogea si de pe litoral someaza pentru ca hotelierii sunt niste cretini si borfasi. nu toti, dar o majoritate. daca te asteptai sa le iau apararea, trebuie sa te dezamagesc 🙂

    inteleg ca va doare in pix de anumite nemultumiri (desi nu critice) pe care le are unul din musterii vostri.

    nu-i bai, pot oricand sa ii evit pe cei care nu sunt foarte incantati sa ma aibe de musteriu.
    pana la urma, de ce sa nu se bucure de banii mei unii care macar imi arata ca le face placere sa ii vizitez (cat e de adevarat sau fals, e alta treaba), in locul unora care se uita la mine de parca le-am furat butelia.

   • asta e atitudinea care dezbina. Puteai sa fii domn si sa-i faci observatie civilizat. Si sa nu apelezi la predigerate gen “noi producem mai mult” ca nu merge. Se stie cat si unde se produce si nu despre asta era vorba. Cei ca tine dezbina si strica tot.

 4. si eu am observat ca in ultimii ani toate treburile astea cu maghiarii din secuime ce se stramba la adresa romanilor s-au atenuat mult, mai prezente erau inainte de 89 si in anii 90 decit acum. Cred ca si economia are meritul ei, totusi oamenii au invatat ca banii sunt buni de oriunde vin ei, in plus si romanii care merg acolo sunt mai cu bun-simt, caci nu ii vad pe cocalarii din Ferentari sa isi faca vacanta la Tusnad.

 5. Iar la Art1. alineatul (5):
  (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.
  Eu consider ca in acest caz se incalca grav constitutia Romaniei. In toate statele lumii, in momentul in care o persoana intra pe teritoriul unui stat trebuie sa respecte legile statului respectiv. La noi o mana de oameni, nu ca nu respecta constituria, legile, ei vor sa le modifice in favoarea lor.
  Suveranitatea ARTICOLUL 2
  (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  (2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

  • Luc, poti sa repeti articolele astea seci cat vrei tu asta, ca nu despre asta era vorba. De fapt nici nu stiu despre ce caz vorbesti? Tare mi-e frica ca nu ai citit articolul, ai vazut poza cu Boloni si Jenei, eventual autorul (Csibi Magor) si imediat ti sa aprins in tine instinctul de aparare a patriei mama… Esti inca o dovada a faptului ca avem nevoie de mai multa comunicare, si nu ma refer aici la repetarea la infinit a unor argumente fara sa-l asculti pe celalalt, ci la un dialog real in care sa fim atenti si la doleantele celuilalt.

 6. Saracia va invia nationalismele peste tot.Incultura ,primitivismul si patriotismul se vor amesteca intr-un”cockteil Molotov”care ne poate arde pe toti daca nu investim in solidaritate,autoeducatie bazate pe “relegare”….Netul si frontierele deschise nu ne vor ajuta la nimic altfel,tot ce s-a castigat in ultimii ani fiind oricand reversibil.Cu atat mai mult cu cat liderii acestei tari ,romani sau unguri,sunt din acelasi vinilin postcomunist:pretentios in forme ,gol in continut .
  Solutia sta in fiecare si in toti la un loc.

  • Asta e o mare prejudecata, ca saracia duce la conflict etnic si nationalism. NU zic ca nu este adevarat si asta dar uita-te la Catalania in Spania cu capitala la Barcelona, este cea mai dezvoltata regiune din Spania, are autonomie teritoriala de peste 40 de ani, dar nu se opresc cu revendicarile pentru ca vor INDEPENDENTA!

   • Am fost in Spania….stii la ce se rezuma concret,la nivelul omului obisnuit aceste cereri?….grafitti pe un perete ,pe cate o daramatura…..nu e mare dorinta de independenta,si chiar si asa mai mult indusa…..

 7. Presa intr-adevar alimenteaza mult conflictul inre romani si maghiari fara sa incerce sa prezinte si relatiile bune care exista intre ei , cum se ajuta , cum muncesc impreuna . Vreau sa spun ca marea parte din presa nici nu stie ca defapt cei mai multi maghiari traiesc in Bucuresti !!!!!!!!! Apropo , cati oameni stiu asta ??????? Vreau sa spun ca asa cum e in Romania in general , sa-mi spuneti mie cate persoane ar fi in secuime care ar refuza sa te serveasca daca prezinti bani ??? Majoritatea de acolo , mai ales in domeniul turismului se poarta de 3 ori mai bine decat din alte zone ale tarii !!!!!! Cine nu a fost pe acolo nu stie !.

 8. Revizuirea Constituţiei

  Iniţiativa revizuirii ARTICOLUL 150
  (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
  (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

  IN LEGATURA CU ARTICOLUL – EXCELENT!!!!

  • Pai da nene trebuie intarit statul unitar national…SI ASTA NU ESTE IN NICI UN CONFLICT CU DECENTRALIZAREA ADMINISTRATIVA!!!! Aici UDMR incurca intentionat conceptele pentru ca prin decentralizare sa se inteleaga un stat mai putin national. Pana si masura de saptamana trecuta de declararea limbei maghiara ca limba ofiiciala este o masura care bate in aceeasi directie dar pe usa din dos!

 9. Transilvaneanu on

  Singurul conflict dintre romani si maghiari e cel inventat de presa cu diferite ocazii cand se mai afiseaza niscaiva streaguri maghiare, pentru ca sa-si mai vanda ziarele falimentare, sau cel creat de niste suporteri cretini la hochei.Au disparut chiar si parlamentarii de tip Funar, Vadim sau Tokes. Iar articolul la care facem noi comentarii acum, cu insinuarile false pe care le prezinta dl. Marius Cosmeanu (desigur, sociolog) se inscrie in linia celor de mai-sus.

  • Si asta cu secuimea care nu se crede in Romania, e doar un vis…Trezeste-te, e realitatea, se cere altceva decat visezi tu. Confrunta-te cu ceea ce este nu cu imaginea idealista pe care o ai. E bine sa fie armonie, dar inca nu este.

 10. Tot la capitolul povesti :
  Eu in tabara, acum vreo 10 ani, imprietenit cu o domnisoara de etnie maghiara.
  Am primit o scrisoare dupa o luna, jumatate era in engleza … ca idee era in clasa a 11-a.

  Toti suntem cetatenii Romaniei si toti suntem niste prosti, atata timp cat avem conducatori pe Base,Iliescu,Nastase,Ponta,Antonescu,Bela,Tokes etc.

 11. @Vasile si celor incantati de articolul in limba maghiara aflat la adresa http://www.hhrf.org/nepujsag/index.htm:

  Nu exista un conflict real la nivel individual intre romani si maghiari (prima mea iubire a fost Tily, Atilla, ca sa fie mai clar, si timp de 7 ani familia lui a fost ca familia mea) dar da-ti-mi voie sa mai punctez cateva lucururi care mi-au ghidilat in cerul gurii dupa ce am citit discutia pornita de Marius Cosmaneanu (articolul si comentariile).

  1. Articolul la care face referire Vasile e in maghiara. Mie nu mi-a placut ca nu am putut citi articolul pe care si altii l-au gasit excelent. Aceasta este o dezbatere (sper), firesc ar fi ca toti sa avem acces la argumenteleor tuturor.

  2. Descentralizarea administrativa exista in teorie de ani buni de zile doar ca nu functioneaza cum trebui, ca asta e Romania, are instrumente dar nimeni nu le foloseşte. Ori pentru ca nimeni nu stie (nivelul mediu de inteligenta al angajatului la stat este cu mult sub acela al unui absolvent de 10 clase la Industrial 3) ori pentru ca nu vrea (adica are alte interese)

  3. De ce doreste Marko Bella reorganizarea regiunilor de dezvoltare? Oare pentru ca judetele cu multa maghiarime (Covasna, Harghita si Mures) fac parte din Regiunea de dezvoltare Centru alaturi de judeţele Alba, Braşov, Sibiu si nu sunt singurele si de capul lor si mai ales nu au fraiele in mana, caci Regiunea Centru are si o Agentie de Dezvoltare care nu e condusa de maghiari
  Ia auziti ce zice autorul acestui proiect de reorganizatre a regiunilor, Csutak Istvan: “judetele puternice si mari au atras incomparabil mai multe fonduri decat cele ramase in urma”. Pai dragii mei, asta ar fi capitalismul! Cica noile regiuni ar fi formate din judete cu greutate comparabila. Sa fim seriosi! De ce Brasovul sau Alba nu au greutate comparabila cu Covasna si Harghita?

  Buuuun, acum ca v-am facut capul patrat va mai spun ca de fapt problema e falsa. “Regiunile de dezvoltare nu sunt unitaţi administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridică, fiind rezultatul unui acord liber între consiliile judeţene şi cele locale. Funcţia lor este de a aloca fondurile PHARE de la UE, pentru dezvoltare regională.”
  Asadar, infiintarea lor a facut parte din strategia de pre-aderare si au servit unor scopuri clare atunci (absorbţie de fonduri). Sa imi spuna cineva la ce servesc acum:)))) Si de ce vor maghiari o zona doar a lor.

  3. Nu ma deranjeaza sa se vorbeasca maghiara in Romania, dar trebuie sa spun si eu ca si altii mai sus ca Bulgarii care vorbesc romaneste cu tine cand te servesc la restaurantul din tara lor m-au dat gata!
  Nu ma deranjeaza ca maghiara sa fie si ea limba oficiala. Dar nu vad la ce ar ajuta, oficializarea nu are duce decat la cresterea unor costuri administrative ( acte, stampile, traduceri, legalizari de traduceri etc) si nu ar aduce nicun beneficiu, eventual ar ghidila orgoliul PCM-ului

  Unde vreau sa ajung de fapt cu toate cele de mai sus? Pai dragii mei, aici nu e vorba decat de orgolii uriase si de bani, nu de identitate nationala si povesti din astea expirate demult in actualul context. Identitatea nationala o pastrezi prin cultura, prin limba, iar pentru astea nu ai nevoie de sa vina statul si sa reglementeaza, caci nimeni nu te opreste sa iti vorbesti limba si nici sa iti creezi tabloul, piesa de teatru sau melodia

  4. In facultate colegii mei maghiari nu mi-au adresat o vorba timp de 4 ani, desi am avut si cursuri comune (ei urmau sectia maghiara). Nicio problema, pot sa cred ca priteniile se leaga in urma unor chimii/atractii/afinitati si nu pot acuza colegii maghiari ca nu m-au placut doar fiind ca eram romanca. Dar colegii mei maghiari nu mi-au adresat niciun zambet timp de 4 ani. Nici macar nu m-au privit in ochi. Si asta mi se pare mai grav. Iar explicatia pe care mi-o dau, unica pe care o pot gasi, e dorinta lor de a ramane o minoritate, de a nu se amesteca cu marea masa (ce angoasa, frate, asta cu identitatea nationala, ma intreb daca romanii din Spania au problema asta).
  Lipsa zambetului n-o inteleg. In contextul globalizarii nu pot intelege asta si basta! Eu sunt cetatean european nascut in Romania. De ce sa fiu o minoritate cand eu sunt o individualitate care se manifesta intr-un context global? De ce sa ma raportez la o majoritate (caci cum altfel sa ma numesc minoritate decat prin raportarea la majoritate)?

  5. Ma intreb cum ar fi ca romanii din Spania sau Italia sau din State sa inceapa sa ceara autonomie (in Chicago de ex comunitatea romaneasca e estimata la 100-200 de mii).
  Si la ce le-ar folosi?

  Si ca sa termin povestea asta care a iesit mai lunga decat era planificat nu cred ca Zona secuiasca va putea fi vreodata Catalunia, apropo de comparatia unui comentator de mai sus. Si asta pentru ca in Romania cei care “vegheaza somnul nostru” nu au nici cea mai vaga intentie de a actiona in numele interesului comun (fie el roman sau maghiar).

  • Vad ca te referi des la romanii din Spania Italia… Ca ei nu au drepturi… Oamenii astia s-au dus intr-o tara straina pentru a muncii sau pentru alte activitati mai putin ortodoxe, si au acceptat realitatile de acolo. De exemplu in SUA este inscriptionat peste tot si in spaniola, pot sa dai examenul pentru soferi in spaniola samd… cu toate ca acesti mexicani sunt imigranti ilegali. In schimb maghiarii sunt aici de 1000 ani… dovediti… Ei au cladit in mare parte cultura Ardealului. Bunicii mei s-au culcat in Ungaria si s-au trezit in Romania… si nu au adormit pe tren… In 1919 s-a semnat un acord care garanta dreturile minoritatii maghiare pentru care luptam si acuma plus autonomia… Ar fi bine sa se mai citeasca si aceste documente cand se sarbatoreste unirea de la Alba Iulia.

   • @ arabu
    Eu nu am vazut in State nicio inscriptie oficiala in spaniola:)
    Dar si daca ar fi, nu vad ce legatura au placutele cu oficializarea limbii maghiare in Romania si cu autonomia teritoriala.
    Si inca ceva, nu toti vorbitorii de spaniola din State sunt mexicani imigranti care se afla ilegal pe teritoriul SUA.
    Informatiile pe care le dai sunt deci neverificate, iar deductia e lipsita de logica. Nu placutele in spaniola inseamna recunoasterea identitaitii nationale a mexicanilor, hahaha,, singurii vorbitori de spaniola din SUA.
    Pai nu avem placute si aici?

    Si, nu nu exista nicio diferenta intre romanul mutat in Spania, Italia, SUA, Canada si maghiarul din Romania (nu ma refer la cei care lucreaza acolo ci la cei care sunt deja cetateni ale acestor tari) ?
    Si ce daca ungurii sunt aici de multa vreme (nu stiu atata istorie cat sa afirm cu siguranta 1000 de ani)?
    Ei reprezinta tot o minoritate in Romania ca si romanii din Spania. Deci ar trebui sa aiba aceleasi probleme si unii si altii, indiferent de vechimea lor in teritoriul tarii in cauza. Ba chiar celor mai de demult inradacinati ar trebui sa le fie mai usor (mai mult timp de adaptare). Diferenta e ca romanii nu vor sa fie o minoritate in Spania, Italia, Canada, sau oriunde se duc, ei vor sa fie cetatenii ai lumii.

    Ceea ce ma face pe mine sa intru in acest dialog este faptul ca nu pot intelege (poate ma ajutati) de ce trebuie sa vorbim despre nationalitati diferite de vreme ce si romanii si ungurii sunt cetateni europeni, de ce trebuie sa ne lipim in piept eticheta identitatii nationale? Cu ce sunt unii sau altii mai fericiti si ce legatura are fericirea cu nationalitatea? Ce le lipseste ungurilor din Romania? Ce le lipseste diferit de ce le lipseste romanilor?

  • @Miruna.

   Stiu exact ce spui. Ar trebui sa o spunem mai tare cu totii. Politetea este o masca de zile bune care ascunde ura de zile rele.

   Toate povestile cu drepturile minoritatilor se destrama de 1 decembrie cand toti maghiarii isi fac un titlu de glorie din a nu sarbatori, ba chiar a boicota, evenimentul. Aici vedem ce doare de fapt.

   Nu cu drepturile maghiarilor sunt probleme ci cu continua hipertrofiere a pretentiilor.

 12. Am si eu o intrebare: de ce tot mai des se vorbeste de secui? de ce secui=maghiari? conform Unio Trio Nationum sunt o natie complet diferita de maghiari. pot sa inteleg ca au fost absorbiti de unguri, dar de ce acum e “la moda” sa fii secui si nu maghiar?
  Din anul 1977, la recensăminte, secuii figurează din nou ca naţionalitate de sine stătătoare. La recensământul din 2002, doar 150 de persoane s-au declarat „secui” propriu zişi (1992: 831 persoane).

  pan` la urma.. care e faza? de ce secui=maghiari?

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Secui

  • pentru ca maghiar = vorbitor de limba maghiara on

   astept corecturi daca nu e asa, de altfel distinctia poate fi facuta in limba romana, ca ungurii isi numesc patria Magyarország si pe ei maghiari… dar e o realitate ca mai ales in secolele XIX – XX in Ungaria s-au maghiarizat nu numai romani, dar si un numar considerabil de slovaci, polonezi, nemti si alte minoritati. iar maghiarizarea presupunea schimbarea numelui intr-unul cu forma maghiara, adoptarea limbii, si, in final, a identitatii. prin urmare, chiar daca distinctia “maghiar” – “ungur” nu este din punct de vedere lingvistic valabila, ea este reprezentativa pentru importanta pe care limba maghiara o are in definirea identitatii etnice.
   pe de alta parte, intre unguri si secui exista animozitati mai mult sau mai putin anecdotice, eu auzeam tot timpul de la prietenii mei unguri barfeli si bombaneli impotriva caracterului imposibil al secuilor, pe de alta parte am cunoscut si secui extrem de corecti, distinsi si colegiali. la fel, tot la nivelul “atitudinilor”, tot prietenii unguri mi-au vorbit despre respingerea pe care o simteau din partea ungurilor din ungaria. probabil ca toate acestea pot fi asimilate diferitelor superstitii si prejudecati ce bantuie si intre ardeleni, olteni, moldoveni sau regateni.
   ce spune, insa, autorul articolului – “exista doar un stat roman incremenit, rigid” – este insa o fraza mai degraba sociologic-militanta decat veridica. statul roman nu este incremenit, rigid, ci pur si simplu incurca-lume si neserios. statul roman ar trebui sa se comporte altfel cu minoritatile sale, dar asta nu inseamna ca este rigid, ci ca asculta de sfaturile cele mai proaste in domeniu. nu putem spune ca statul roman nu a acordat intotdeauna tone de privilegii minoritatilor sale. problema este, insa, ca nu de privilegii ar fi avut nevoie acestea, ci de sustinere.
   un alt citat din autorul articolului: “statul roman se incapataneaza (…) jucand cartea asimilarii”??? poftim? cum sa joci cartea asimilarii atunci cand maghiarii sunt mai clar maghiari decat acum 50 de ani? cand au scoli in limba materna, al caror rezultat este ca vor fi educati intr-un mediu poate mai riguros, dar vor termina un liceu fara sa stie sa vorbeasca romaneste – am prieteni care predau romana la clase maghiare – romana este predata ca o limba straina, nu ne putem astepta ca acei copii sa se descurce efectiv in limba romana numai cu ce invata la scoala. prin urmare, avem in multe cazuri 2 societati separate, iar nu asimilare! si problema este separarea, in timp ce obiectivul ar trebui sa fie integrarea si comunicarea.
   de ce exista in continuare animozitati, de ce fiecare scanteie da nastere pasiunilor fiecarei dintre tabere? oameni buni, dar am ingropat un trecut cu zeci de mii de morti de o parte si de cealalta. este firesc sa existe acest potential pentru atitudini nationaliste. si este absurd sa invinovatesti atitudinile respective si sa dai ordinul “tolerantei”. toleranta este un concept artificial, care exclude comunicarea sau atingerea problemelor reale. aici trebuie sa intervina statul prin cresterea permeabilitatii intre cele doua grupuri etnice sau lingvistice; si, evident, prin actiune economica. si tot aici eu sau dumneavoastra care suntem prea tineri sau prea regateni 😀 ca sa avem prejudecati sau amintiri dureroase.

 13. Sunt ardelean si foarte plimbat prin tara si in mod special in Transilvania. Am locuit, prin voia Domnului, in multe orase din Ardeal de mic copil si am avut ocazia sa cunosc maghiarii foarte de aproape inclusiv in zona secuimii.

  Sunt, in general, oameni foarte seriosi (in medie mult mai seriosi decat romanii, mai priceputi si mai buni meseriasi), de cuvant (probabil ca faptul ca sunt protestanti in mare parte ajuta la aceasta cultura a cuvantului dat, vezi Max Weber), pe care te poti baza ca parteneri de afaceri…

  …pana la capitolul cine ce cum si mai ales ce va fi in Ardeal. Chiar si cel mai educat si mai rafinat dintre maghiari (poti fi chiar amic cu el) va scoate din el un univers refulat de ura, amaraciune, aroganta si dorinta de revansa ce te va speria. Subiectul acesta le este “prelucrat” de mici copii si este intretinut acerb in Biserica si in grupurile lor extrem de omogene. Ati fost vreodata primiti intr-un grup de prieteni maghiari voi fiind romani? Acei putini ce pot raspunde da vor sti ce au simtit si cum a fost.

  Pana acum era cumva normal sa intalnim oameni in varsta, maghiari, din secuime care nu stiau romaneste. Cumva explicabil.

  Dar cum vi se pare noul trend in familiile de maghiari, nu din secuime ci, din Cluj, Oradea, Tg Mures de a nu-si invata copii romaneste (nu in mod serios)?

  Macar sa stim care e situatia reala. Sa nu ne imbatam cu apa rece.

  • Locuiesc in judetul Covasnasi sunt “secuianca”. Avem prieteni romani si maghiari, colegi romani cu care ne simtim foarte bine. Niciodata nu a fost o problema limba vorbita. Se intampla sa nu-mi vina in minte un cuvant si spun in limba materna, colegii si prietenii inteleg. Chiar sunt multi romani care vorbesc limba maghiara (bine , mai putin bine, dar nimeni nu rade de ei), asa cum nici eu nu stiu perfect limba romana.
   Cu copii e mai greu. Noi nu le-am zis niciodata sa nu invete limba romana, chiar spunem “cate limbi vorbesti atata om esti” (ahany nyelvet beszelsz annyi ember vagy)- nu pot sa traduc bine- dar tot nu le place. (au prieteni romani si ei)
   La scoala romana se invata greoaie,lectii grele cu limbaj din inceputul aniilor 1900, multa gramatica – pe care le invata dar cand trebuie sa le si foloseasca nu stiu-. De aici incep problemele.

 14. Pingback: Paine in Secuime, pedeapsa cu moartea si alte minoritare pe scurt « MaghiaRomania

 15. m-am născut în sudul Transilvaniei. după liceu am mers la facultate la Cluj și locuiesc aici de 9 ani. Inevitabil am intrat în contact cu mult mai multe persoane de etnie maghiară decât acasă și evident cu toate prejudecățile existente de ambele părți. Am foarte mulți prieteni maghiari cu care am discutat destul de des aceste lucruri. Şi după toate astea am o întrebare: De ce România nu mizează pe multuculturalism? Şi din punctul meu de vedere totul ține de educație şi în mare măsură de educația primită în școală. Învățam că suntem urmașii dacilor şi ai romanilor, că există aici de aproximativ 2000 de ani, că de atunci am fost unitari şi solidari, iar Mihai Viteazul este un erou național pentru ca principalul său scop a fost acela de a uni teritoriile locuite de români. Şi este trist! Dacă nu ajungi să studiezi istoria la nivel universitar, foarte putini dintre noi pun sub semnul întrebării aceste lucruri. Bineînțeles, fiecare stat are nevoie de o identitate şi de cele mai multe ori este vorba despre una construită, care are numai parțial legătură cu realitățile istorice. Majoritatea maghiarilor se raportează la Atilla şi la huni deşi din punct de vedere istoric triburile maghiare venite din est nu prea au nimic de a face cu hunii.
  Şi în anumite aspecte această identitate construită are şi urmări pozitive pentru că oferă un element de coeziune. Însă în ceea ce ne privește pe noi și în ceea ce privește modul în care ne raportăm la cei din jurul nostru care sunt “altfel”, nu cred că ne-a ajutat prea mult. Dacă trăiești într-o zonă a ţării unde nu există populaţie maghiară, iar totată viaţa ta ai fost mândru de dăinuirea noastră de peste 2000 de ani pe aceste pământuri, normal că explodezi când auzi la televizor despre problema autonomiei celor trei judeţe transilvane.
  Şi din nefericire este prea târziu după atâta timp dacă iţi spune cineva că este posibil ca dacii şi romanii să nu fi fost strămoșii noștri direcți şi că problema continuității şi a etnogenezei poporului român este tratată critic în momentul de față de către toți arheologii şi istoricii datorită lipsei de dovezi. Nici nu ai cum să crezi asta pentru că la scoală ai învățat cu totul altceva.
  România este o ţară tânără, formată din teritorii care au în spate tradiții şi o istorie mult mai vechi şi diferite.
  Şi atunci de ce să nu mizăm pe multiculturalism? Probabil că ar fi cel mai bun brand de ţară pe care l-am putea găsi. De ce să nu predăm istoria așa cu este, de ce să nu respectăm limba diferită vorbită de vecin sau de colegul de serviciu etc. Cred că am avea mai mult de câștigat. Decât să ne lamentăm cât de loviți am fost de-a lungul istoriei, ar trebui să fim mândrii că suntem rezultatul unei conviețuiri îndelungate a multiplelor populații care au trăit şi care încă trăiesc pe teritoriu aceste țări. Iar dacă de ex. Iaşul nu mai este un centru românesc prin excelență şi se va pune accentul şi pe rolul important jucat de celelalte etnii în dezvoltarea sa (evreii etc.) nu cred ca vom pierde nimic.
  Până când nu ne vom putea asuma conștient istoria şi moștenirea pe care o avem, nu văd cum putem fi într-adevăr mândrii că suntem români!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger