Viața unui băiat român în 1965

4

Imaginile din clipul de mai jos fac parte din campania de împrietenire a Americii cu România de după 1965 și sînt probabil romanțate puțin dar video-ul are totuși valoare ca document. Personajul a murit în 1997, în Paris.

 


4 comentarii

  1. Oamenii aceia erau mult mai fericiti si mai linistit. Isi cunosteau rostul, isi aveau traditiile si comunitatea. Ceea ce azi ar parea rudimentar, este in esenta atat de valoros si unic. Frumos clip.

  2. Cred ca trebuie, cel putin contextualizat. INTERN: 1965 se gasea la numai 3 ani de incheierea colectivizari Ro., cu sute de mii de crime, abuzuri inimaginabile, etc., cu un an in urma fusesera eliberati TOTI DETINUTI POLITICI, cu numai un an/doi in urma, in cadrul CAER, fusese lansat ,,planul Valev,, tipul de reactie oficial si real public, a fost de o duritate, greu de imaginat si ptr. o DEMOCRATIE CONSOLIDATA, de tip occidental, din zilele noastre. Liberalizarea a cuprins pana si excursiile in occident, important era sa doresti sa colatoresti si sa dispui de resursele financiare in moneda nationala. EXTERN: criza rachetelor SS 4 Sandal din Cuba, octombrie 1962, conflictul de granita intre URSS si China, in care au existat, multi, multi, morti. Cred ca ar fi interesant si util, analiza istorica impartiala, bazata pe documentele cc al pmr, ministerelor si celorlante organisme din acea perioada. Greu de inteles ca un dictator ca la Gh. Gheorghiu Dej & Co., care au ucis sistematic, zeci de mii de oameni nevinovati in anii “50, au avut loc modificari structurale. Filmuletul in fapt, prezinta fara cosmetizari, o bucatica din Ro., adevarat presupun eu, ptr. intelegerea de catre SUA a Ro. Ce doresc sa sublinez, este ca ceausescu a caricaturizat prin nationalismul comunismul sau, procesul ce incepuse sa se cristalizeze.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger