Viaţa sălbatică din Africa, protejată printr-un proiect transfrontalier

0

Viaţa sălbatică de pe continentul african a primit o veste bună din partea autorităţilor mai multor state, care au semnat crearea oficială a cele mai mari regiuni internaţionale de conservare, peste graniţele următoarelor ţări: Botswana, Angola, Namibia, Zambia şi Zimbabwe.

 

 

Zona a fost creată oficial în 15 martie şi a primit numele KAZA (Kavango Zambezi); se întinde pe câteva zeci de mii de hectare şi cuprinde 36 de rezervaţii naturale şi teritoriul dintre ele. În KAZA se găsesc 44% dintre elefanţii Africii, potrivit WWF, 600 de specii de plante, 3.000 de specii de păsări, precum şi faimoasa cascadă Victoria Falls (foto sus), una dintre cele mai mari de pe planetă. Zona de conservare mai include delta Okavango din Botswana, unde se află specii de crocodili, lei, leoparzi, hiene, rinoceri, babuini şi multe altele, printre care şi câinele sălbatic african, specie considerată pe cale de dispariţie.

 

 

Multe dintre speciile de animale aflate aici sunt vulnerabile în faţa vânătorii practicate de oameni, în special în faţa acţiunilor de braconaj – cele mai cunoscute şi dureroase exemple fiind ale elefanţilor şi rinocerilor, ucişi pentru colţii lor, ceruţi pe piaţa asiatică, pentru medicina tradiţională. Cooperarea transfrontalieră KAZA a fost gândită de mulţi ani, dar abia în vara anului trecut guvernele implicate au semnat memorandumul necesar creării oficiale a ariei protejate. Semnarea oficială a tratatului de instituire a acestui spaţiu a avut loc în această săptămână.

 

 

 

Sursa: OAP

Foto: WWF

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger