Viața prinde forme noi în Marea Moartă

1

 

Cele mai recente cercetări arată că adâncurile Mării Moarte nu sunt tocmai moarte: cratere imense, care revarsă apă proaspătă, plină de forme de viață bacteriene, au fost descoperite pe solul considerat neproductiv al fundului apei.

 

Prima expediție de scufundare în adâncuri până la izvoarele nebănuite a avut loc în 2010 și a relevat că marele lac sărat al Orientului Mijlociu este o sursă pentru viață, în forme surprinzătoare. Unul dintre membrii echipei de scufundare, Danny Ionescu (microbiolog marin la Institutul Max Planck din Germania), a dezvăluit că au descoperit 30 de cratere, fiecare de câte zece metri lățime și 13 metri adâncime, la 30 de metri în adâncul lacului. Toate erau acoperite cu membrane și, uneori, cu ”saltele” groase de forme de viață bacteriene, neștiute până în prezent.

Pentru a ajunge la aceste cratere – izvoare, echipa de scufundători s-a pregătit multă vreme, expediția nefiind una tocmai de agrement. Au înaintat precaut prin zone cu vizibilitate aproape zero și s-au bazat mult și pe instinct. Până în prezent, se considera că niciun organism nu poate supraviețui în acest imens lac, din cauza concentrației de sare mult prea ridicate. În afara momentelor marcate de explozii de alge pe suprafața lacului, biologii nu s-au înghesuit să mai cerceteze adâncurile Mării Moarte.

Expediția din 2010 a cartografiat rețeaua de 30 de cratere de pe fundul mării și a descoperit un peisaj fără egal pe Terra. Detaliile descoperirii vor fi publicate în curând în totalitate. Din declarațiile de până acum ale biologilor, comunitățile de bacterii descoperite acolo sunt foarte variate și oarecum asemănătoare celor pe care te aștepți să le vezi prin ape cu o concentrație normală de sare. Evoluția organismelor în mediul dur al Mării Moarte este fascinantă pentru cercetători, care sunt nerăbdători să înțeleagă mecanismul existenței lor. Astfel, ei vor porni într-o nouă expediție în această lună, pentru a studia comportamentul și ciclurile de viață ale nou-descoperitelor bacterii.

 

Sursa: National Geographic

Foto: NG – Christian Lott, Hydra Institute / Rocă de pe fundul Mării Moarte, cu pelicula de bacterii


Un comentariu

  1. ..felitări…studiam ceva prin Făgăraș și am dat de tine…am parcurs ce2te ceva din blog și te mai feilict odată pentru dorințele tale aparte de a călători…mi-aș fi dorit să trăiesc ce ai trăit tu…acum este te2rziu…să continui neapărat…timpul zboară…să-ți fie bine.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger