Viaţa neobişnuită a cailor din Islanda, subiect de film documentar

1

Caii islandezi au o viaţă mai puţin obişnuită: vara, sunt sălbatici (liberi să alerge pe păşuni şi munţi), iar iarna, devin domestici (sunt îngrijiţi de stăpânii lor, care le oferă adăpost, căldură şi hrană). Realizatorii de film Lindsay Blatt şi Paul Taggart au gândit un film documentar care să dezvăluie istoria cailor islandezi şi a oamenilor care au reuşit să creeze, pentru cai, acest cadru de viaţă unic, care îmbină domesticirea cu traiul în sălbăticie.

 

 

„În timpul lunilor de vară, caii au o viaţă sălbatică, liberă: aleargă pe păşuni, îşi cresc mânjii. În fiecare toamnă, ei sunt adunaţi de către fermieri şi conduşi, printr-un peisaj de basm, către căminele pregătite pentru iarnă. Tradiţia aceasta este o piatră de încercare din punct de vedere social şi cultural atât pentru fermierii care deţin caii, cât şi pentru cei veniţi de la oraş ca să participe la adunarea cailor. Calul este un simbol aparte în cultura islandeză, în arta şi tradiţia vieţii de aici. De peste o mie de ani, importul de cai este interzis în această ţară. „Herd in Iceland” este un documentar care va surprinde simbolistica din spatele vieţii cailor şi a naţiunii pe care o reprezintă”, spun Blatt şi Taggart, autorii documentarului.

 

 

 

Cei doi au realizat un proiect amplu, care va fi finalizat în curând cu ajutorul unui important sprijin financiar venit din partea unui sponsor. Filmul lor va încerca să răspundă şi unor întrebări de actualitate: caii islandezi au fost „şlefuiţi”, în timp, de mediul acestei ţări, de climă şi de oamenii care depind de ei; dar, la rândul ei, Islanda este în continuă schimbare din cauza schimbărilor climatice globale. Cum ar putea acest lucru să afecteze tradiţia în care sunt crescuţi caii islandezi şi evenimentele anuale prin care trec deopotrivă cai şi fermieri? Cum va afecta schimbarea climatică globală viaţa cailor? Când va fi finalizat şi lansat, documentarul va oferi o perspectivă asupra acestor probleme. Până atunci, iată trailerul filmului:

 

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger