Viaţa fără tehnologie, o nouă tendinţă în SUA

0

Publicaţia Sunset Magazine dedică un articol amplu unei mişcări în creştere, ai cărei adepţi consideră că, pentru a te bucura din plin de viaţă, trebuie să faci anumite lucruri în stil clasic, mai exact spus, fără ajutorul atât de specializat al tehnologiei, care pare să invadeze fiecare aspect al vieţii noastre.

 

 viata

 

Astfel, publicaţia amintită prezintă viaţa unei familii din San Francisco, din casa căreia lipsesc televizorul, jocurile video, laptopurile, smartphone-urile sau iPad-urile. Familia şi-a propus să facă din casa unde locuieşte o zonă liberă de tehnologie, aşa că a păstrat minimul necesar: un frigider clasic, o maşină de spălat vase şi un aragaz, toate fără interfaţă LED şi fără funcţii moderne. Telefoanele din casă sunt de tip vechi, adică nu cu butoane, ci cu disc, iar până şi ceasurile sunt analoage, nu digitale. Cei care adoptă acest stil de viaţă sunt numiţi de media din SUA „unpluggers”. Ei consideră că, deşi ne promite să ne îmbunătăţească vieţile, tehnologia avansată ne distrage, cel mai adesea, de la alte moduri de a interacţiona, care ar avea mult mai mult sens sau ar oferi o satisfacţie mai profundă. La baza mişcării stă dorinţa de întoarcere la un mod de viaţă mai pur, care să însemne redescoperirea pasiunilor reale, folosirea mâinilor, ieşiri în natură şi purtarea unei conversaţii fără ajutorul bits-ilor şi bytes-ilor.

Diverşi bloggeri şi trendsetter-i americani scriu, tot mai des, despre desprinderea de tehnologie, mai ales de televizor sau alte aparate care mănâncă timp şi împiedică desfăşurarea altor activităţi, mai utile. „Pentru mine, este important să îmi văd copii că se distrează singuri, că îşi umplu singuri timpul cu activităţi. Au nevoie să citească, mă refer la cărţi, dacă se plictisesc, să iasă afară din casă, să sape gropi în pământ ori să se dea cu bicicletele. Prea mulţi copii suferă de ceea ce am ajuns să numim boala deficitului de natură”, notează, pe blogul său, Katherine Martinko. Specialiştii sugerează să ne creăm în case zone libere de tehnologie sau măcar momente în care să nu apelăm la aceasta. Să ne punem telefoanele mobile într-un coş şi să uităm de ele o zi întreagă. Să avem un spaţiu în care să trăim diferit. Alţi autori sugerează un fel de sabat tehnologic, adică o zi în care să oprim toate aparatele din casă, în fiecare săptămână. Mai multe detalii, în Sunset Magazine.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger