Viata dupa moarte, doar o iluzie

1

Experientele din pragul mortii nu ar fi decat o reactie puternica a creierului inainte ca acesta sa-si opreasca toate functiile, este concluzia la care au ajuns mai multi cercetatori. Ei considera ca astfel se explica senzatiile de “lumina puternica” sau de “parasire a propriului corp” pe care le mentioneaza persoanele care au avut parte de experiente limita. Acestea nu sunt insa decat concluzii preliminare din activitatea stiintifica de intelegere a mortii.

Studiile efectuate de medici din mai multe universitati si spitale de prestigiu din intreaga lume pe mai multi pacienti afati in faza terminala au demonstrat prezenta unei activitati electrice de amploare la nivelul creierului in momentele premergatoare mortii, relateaza The Times. Acesta ar fi si motivul pentru care cei care isi revin vorbesc de prezenta unor lumini puternice, a senzatiei de parasire a propriului trup sau de intalniri cu persoane decedate.

“Noi credeam ca experientele din pragul mortii sunt cauzate de aceasta descarcare electrica, necunoscuta pana in prezent, din momentul in care creierul incepe sa ramana fara oxigen”, sustine Lakhmir Chawla, specialist neurolog din cadrul Universitatii George Washington. “In momentul in care fluxul sagvin scade, iar oxigenul nu mai ajunge la creier, celulele nervoase transmit un ultim impuls electric. Acesta porneste intr-o anumita parte a creierului si se revarsa ca o cascada, dand victimelor senzatiile extrasenzoriale din ultimele lor secunde de viata”, a adaugat specialistul.

Specialistii considera ca moartea este un moment limita, dar totusi un proces natural, si inca unul reversibil. Moartea intervine in momentul in care inima inceteaza sa mai bata. “Sunt convins ca experientele din pragul mortii sunt traite de multi dintre noi dar, pur si simplu, nu ni le putem aminti”, spune si Sam Parnia, medic in
cadrul Centrului Medical Cornwell din New York.

Cei doi experti sunt de parere ca descoperirile lor nu sunt decat un prim pas in intelegerea proceselor care au loc la nivelul creierului in momentul mortii si ca studiile trebuie sa continue pentru intelegerea deplina a acestor fenomene.

Foto: Flickr – phill.d

Tags:Un comentariu

  1. cei 2 experti sunt ca 2 neuroni intr-un creier complex care incearca sa inteleaga ce se intampla chiar daca, logic, o parte a unui intreg este incapabil sa inteleaga intregul in care se afla deoarece partea este componenta a intregului.

    la un moment dat, conducand masina, am incercat sa raspund la urmatoarea intrebare, din punctul de vedere al masinii: tu, ca masina, cu simturile de care dispui, care crezi ca este proportia soselelor vs. drumurilor de tara in viata ta? masina, adica eu, care are majoritatea simturilor concentrate in suspensie, ca suspensia este legatura principala cu viata “reala” raspund: pai eu cred ca 90+% la suta sunt sosele pentru ca asa stiu eu si sunt sigur de asta. iar soferul raspunde: bietul de tine, nici macar nu am cum sa-ti dovedesc contrariul…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger