Viaţa din buncăr a unei secte din Rusia, scoasă la lumină

0

70 de membri ai sectei islamiste Fayzarahmanist au fost descoperiţi într-un buncăr sub pământ, în zona de periferie a oraşului Kazan, din Rusia. Oamenii trăiau acolo fără căldură şi lumină de cel puţin zece ani, iar printre ei se numără şi 27 de copii. Nimeni nu ştia de existenţa lor, cei mai mulţi dintre copii fiind născuţi în buncăr, fără asistenţă medicală şi fără a fi înregistraţi.

 

 

Cel mai tânăr membru al sectei tocmai a împlinit 18 luni; copiii născuţi în buncăr nu au văzut niciodată lumina soarelui, au relatat procurorii care au deschis o anchetă penală în acest caz şi au trimis copiii la spitale, pentru controale medicale de urgenţă. O adolescentă de 17 ani s-a dovedit a fi însărcinată, au anunţat ziarele locale. Apariţia sectelor şi grupărilor religioase nu este un fenomen neobişnuit în statele membre ale fostei URSS, după căderea acesteia în 1991.

Grupul Fayzarahmanist şi-a luat numele după cel al fondatorului său, Fayzrahman Satarov, un bătrân de 83 de ani, care s-a autodeclarat profet şi şi-a proclamat casa „un stat independent islamic”. Adepţii săi erau încurajaţi să îi citească lucrările şi nu aveau voie să părăsească buncărul subpământean în care locuiau (săpat sub o clădire), cu excepţia câtorva „privilegiaţi”, care aduceau provizii.

Potrivit presei ruse, procurorii care anchetează cazul spun că lipsirea persoanelor (fie ele adepte ale unui grup religios atât de închis) de asistenţă medicală şi educaţie constituie o acţiune ilegală care poate duce la desfiinţarea sectei. Nimeni nu a fost arestat, deocamdată, dar părinţii copiilor au fost acuzaţi de abuz şi urmează să fie aduşi în faţa justiţiei. Dacă minorii vor rămâne sau nu alături de părinţii lor, adepţi ai învăţăturilor sectei, va fi decizia justiţiei, care va analiza posibilitatea de a încredinţa copiii autorităţilor statului, dacă va considera necesar

 

Sursa şi foto: Reuters, The Telegraph


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger