1500 de oameni vor trăi doar cu energii regenerabile

1

 

Insulele Tokelau din Pacificul de Sud sunt formate din trei atoli și coordonate administrativ de Noua Zeelandă. De anul viitor, ele se vor baza doar pe energia solară și pe cea obținută din uleiul de cocos pentru toate activitățile celor 1.500 de locuitori de aici.

 

Potrivit publicației New Scientist, liderul comunității Tokelau, Foua Toloa, a estimat că la mijlocul anului viitor insulele vor depinde 93% de energia solară și în proporție de 7% de energia din ulei de cocos. Anumite vehicule motorizate și ustensile pentru gătit vor mai folosi combustibili clasici, a precizat Toloa, dar la un nivel care nu va  influența cu nimic trecerea insulei pe energii regenerabile în totalitate.

În prezent, majoritatea gospodăriilor și a utilităților de pe atoli funcționează pe combustibili clasici. Fiecare atol consumă cam 200 de litri de combustibil pe zi, care înseamnă kerosen, benzină și gaze naturale. Toate trebuie aduse pe insule din Noua Zeelandă. Dar instalarea celulelor solare fotovoltaice, cu baterii care vor stoca energia solară pe perioada nopții, va schimba situația. Iar când cerul va fi prea noros pentru captarea în bune condiții a energiei de la soare, insulele se vor baza pe un generator care funcționează cu ulei de cocos. Insulele Tokelau vor deveni, astfel, 100% dependente de energii regenerabile.

În total, suprafața celulelor solare montate va fi de 200 de metri pătrați pe fiecare atol, iar necesarul de ulei de cocos ar fi de 20 – 30 de litri pe zi (adică aproximativ 200 de nuci de cocos). Specialiștii spun că soluția este perfectă în special pentru insule precum acestea, bogate în nuci de cocos. Experiența nu este singulară: în anul 2007, Samsø, o insulă daneză (dublă, ca dimensiune, decât Manhattan-ul) a devenit prima insulă din lume care se alimentează exclusiv cu energie regenerabilă. În cazul acesta, cea mai mare parte din energie este eoliană. Următoarea insulă pe lista celor care se pregătesc să devină utilizatoare de energii regenerabile în mod exclusiv este El Hierro, cea mai mică dintre Insulele Canare, care adăpostește 11.000 de oameni.

 

Sursa: New Specialist

Foto: Earth Observatory / NASA


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger