Viaductele abandonate ale Italiei, reutilizate ca generatoare de energie verde

1

În sudul Italiei se găsesc multe viaducte abandonate, iar demolarea lor ar costa guvernul aproape 50 de milioane de dolari, scrie The Mind Unleashed. Aşa că, în loc să demoleze, autorităţile municipale din Calabria au organizat un concurs intitulat “Solar Park South”, menit să încurajeze desginerii şi inginerii italieni să vină cu idei inovatoare pentru transformarea şi refolosirea acestor structuri încă stabile şi rezistente, în ciuda venerabilelor vârste.

Cum podurile sunt, în general, situate la înălţime, vânturile bat în voie pe lângă ele (mai ales în zonele montane), dar sunt şi expuse luminii soarelui toată ziua, astfel că ele devin locuri ideale pentru dezvoltarea unor complexe energetice solare şi eoliene. Echipa formată din Francesco Colarossi, Giovanna Saracino şi Luisa Saracino a câştigat locul al doilea în concurs, cu un interesant concept de viaduct eolian, numit “Solar Wind“, care îşi propune să utilizeze ambele tipuri de energie, solară şi eoliană.

Potrivit proiectului lor, între coloanele viaductului ar urma să fie instalate 26 de turbine eoliene, care ar produce 36 de milioane de kilowaţi-oră de energie electrică pe an. Suprafaţa podului ar urma să fie acoperită cu celule solare, învelite în plastic transparent, celule care vor genera 11,2 milioane de kilowaţi-oră de electricitate. În  total, podul eolian-solar ar putea acoperi, astfel, nevoile energetice pentru cel puţin 15.000 de gospodării.

Pe lângă instalaţii, designerii au gândit şi o latură de promenadă a viaductului, precum şi un parc. Şoferii ar putea parca pentru o clipă de odihnă sau pentru fotografii panoramice ale sudului Italiei. Mai mult, echipa care a conceput proiectul propune şi instalarea unor mici sere pe pod, alimentate tot de energie solară, unde să fie cultivate fructe şi legume proaspete, pe care trecătorii pe pod să le poată achiziţiona.

 

Sursa şi foto: The Mind Unleashed


Un comentariu

  1. viaductele abandonate au probleme de structura si rezistenta. Cu inca ceva generatoare pe ele nu le va fi mai bine – asa ca ideea e buna cand se implica din faza de proiectare a viaductelor noi.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger