“Fabrica de oua” si sanatatea noastra: Vezi diferenta dintre oule produse in masa si cele naturale

42

Saptamana trecuta ati vazut un filmulet despre cum sunt produse ouale in anumite fabrici din SUA. Multi dintre voi v-ati ingrozit vazand imaginile. Au fost si cititori care au zis ca asa trebuie sa fie – noi suntem oameni, pamantul este al nostru, iar cu animalele facem ce dorim. Acest articol este pentru acei cititori care ne-au scris ca nu trebuie sa ne pese – pe langa argumentul etic, exista si unul legat de sanatatea noastra.

de Magor Csibi

In weekend, am gasit intamplator un articol, tot din SUA, care arata rezultatul unui studiu realizat de Mother Earth News: ouale de la gainile crescute afara, cu o alimentatie naturala, sunt mult mai sanatoase decat cele din “fabricile de oua”.Conform acestui studiu, realizat pe 14 ferme organice din SUA, ouale provenite de la gaini mai sanatoase sunt si ele mai sanatoase. Mai exact, ele contin:

• 1/3 ori mai putin colesterol
• 1/4 ori mai putine grasimi saturate
• 2/3 ori mai multa vitamina A
• 2 ori mai multi acizi grasi omega 3
• 3 ori mai multa vitamina E
• 7 ori mai mula beta carotena

Toate testele au fost facute intr-un laborator acreditat din Polonia. De ce, pot numai sa ghicesc.

Rezultatele testului le puteti accesa aici. Un reportaj Fox News pe marginea subiectului, mai jos:

Ce reiese din aceasta testare? Ca daca gaina e fericita, si noi suntem mai fericiti, pentru ca mancam sanatos. Poate ca nu ne pasa de fericirea lor, dar ar cam trebui sa ne pese macar de sanatatea noastra. Iar acest studiu ne da toate argumentele

Foto: Flickr – The_Girl

Tags:



42 de comentarii

  1. Eu m-am hotarat sa ma fac “cotetzar”. Adica ma apuc de crescut gaini, ca nu mai suport ouale cu gust de cauciuc pe care le mananc de la supermarket.

  2. Exista un citat celebru a lui Stendhal in care acesta scrie despre o gaza efemera care se naste la orele noua ale diminetii pentru a muri la orele 5 ale diminetii si nu va vedea niciodata noaptea…si nu poate sa inteleaga cum e noaptea…asa si cu gainile din crescatorii, ele traiesc si mor in niste conditii date…pentru ele acesta este mediul lor natural…eventual ouale pe care le produc au calitati impuse de alimentatie si de selectia genetica , ele nu vor stii niciodata cum e sa fuga prin curte dupa vreo gaza mai efemera decat ele si nici macar noaptea sau ziua nu vor sti cum e…as putea sa prelungesc acest comentariu cu alte exemple , dar ma opresc aici.Din punctul meu de vedere e absolut normal ca ouale gainilor de crescatorie sa nu se compare din punct de vedere calitativ cu cel al gainilor de curte…si asta o stie oricine…de multa vreme…din punctul meu e doar un subiect necomestibil cu care se umplu inutil paginile ziarelor.

      • ba da, iar cu timpul mostenirea genetica se va schimba, prin “adaptare”; la fel se schimba si mostenirea noastra genetica, iar din ‘gaini fericite’ devenim masinarii artificiale mai mult sau mai putin eficiente si exacte, cu cate o grimasa in loc de zambet. de fapt, cred ca noi eram de mult asa si numai din frustrare am vrut sa supunem aceluiasi tratament si bietele dobitoace.

    • Adina as vrea sa te intreb ceva: daca ai avea de ales, ce ai manca? un ou de la o gaina de crescatorie sau un ou de la o gaina crescuta in curte si hranita cu grauntze? Poti sa motivezi si raspunsul? Multumesc

    • da, asta inseamna si nu cred ca asta a vrut sa zica.
      E greu cu romana, e greu cu matematica, dar cand se intalnesc amandoua e dezastru !!!! 🙂

  3. Ati cerut permisiunea de a folosi poza sau ati luat-o pur si simplu de pe Flickr? Ati ajuns destul de mari, poate ar trebui totusi sa va respectati si sa va faceti un abonament la o agentie foto de stock.

    Numai bine!

    • Pai tocmai aici e problema, ca nu costa mult mai mult, dar mica diferenta il face mai putin competitiv. De fapt, iti trebuie doar o hala mai mare si eventual o curte mare, fiindca restul – utilajele de curatat si algoritmii diferiti de productie se pot optimiza acceptabil.
      Studiati – o sa vedeti ca se poate, dar trebuie sa iti asumi.
      Solutia este o lege sa interzica cresterea gainilor in baterii, ori (dar mult mai putin eficient) presa face situatia imposibila pentru ”bateristi”…

    • Dar sanatatea ta cat costa ? Mare diferenta intre ce considera unii informatii utile si altii gargara. Daca est asa de tare, posteaza si tu ceva util, ca de comentarii tampite de dragul postarii sunt pline sit-urile si suntem satui.

  4. Treaba asta cu ” fericirea ” celor ce constituie hrana noastra cea de toate zilele , are un spectru mult mai larg . De ce nu amintim de crescatoriile de porci , vite , ovine , fermele piscicole ? Acolo exista o altfel de ” fericire ” ? Cine pe cine vrea sa pacaleasca , cine pe cine vrea sa duca in faliment ? Sau doar media vrea sa aiba audienta mai mare ?

    • Bob,

      Asta-i doar pregatirea de artilerie de dinaintea asaltului final.
      Intai terminam cu gainile nefericite. Imbunatatind conditiile de viata ale unora si zvarindu-le pe celelalte, ca sa nu sufere.
      Etapele urmatoare vor fi marcate de ridicarea conditiilor de viata spre noi culmi de progres si civilizatie pentru suine, ovine si bovine. Apoi vom trece si la de-stressarea urzicilor si steviei din flora spontana, dupa care vom ataca dicotiledonatele in vederea obtinerii unei pastai de fasole mai impacate si a unor boabe de mazara mai putin stressate.
      In final ne vom intreba, de ce mama naibii nu facem nimic pentru noi?

      Pentru ca unii mor din cauza suprasolicitarii sau, de exemplu pentru ca scolarii (copii nostri) fac mai mult de 8 ore pe zi scoala + invatat, nu intervine si nu protesteaza nimeni!

      E cumplit ca ouale provin de la gaini stressate….
      Dar copii oamenilor stressati sunt sanatosi? N-ar trebui interzise aceste nasteri? Sau n-ar trebui legiferata o perioada de concediu – desigur platit – de cateva luni(de exemplu 12), inainte de conceperea unui copil?

      Hai, treziti-va si ganditi-va la lucruri serioase.

      • ALOOOO, trezirea Sorin!

        In articol nu este vorba despre fericirea gainilor scoasa din context, sau privita din prisma cruzimii fata de animale. Este vorba despre efectul fericirii gainilor asupra calitatii hranei noastre, adica a oualelor produse de aceste gaini.

        Cu cat gainile sunt mai fericite, cu atat ouale lor sunt mai nutritive pentru noi, oamenii. Daca nu ai fi atat de preocupat sa fii un mistocar, poate ai fi inteles sensul adevarat al articolului.

        Vorbeai de copiii nostri, stresati la scoala. Da, ei merita un mic dejun cat mai nutritiv. De aceea ne pasa de fericirea gainilor, nu doar pur si simplu fiindca iubim animalele. Priceput?

      • Gigi,

        Am citit punctul tau de vedere exprimat atat aici cat si mai jos (daca o fi tot postul tau si nu al altcuiva cu acelasi nume).

        Intamplator stiu mai multe despre domeniu, fara a fi implicat in el, cu exceptia celor 12 gaini ouatoare pe care le am acasa si care-mi dau in medie 10 oua pe zi.

        Mai intai ti-as spune ca aceste gaini nu sunt fiinte naturale ci rase/hibrizi obtinute prin manipulare genetica (si selectia este tot o manipulare genetica) pentru un singur scop: acela de a face oua (dupa cum altele sunt create pentru carne). A se citi ca sunt masinute de facut oua.

        Iar oule nu sunt mai proaste sau mai bune dupa cum sunt mai fericite sau mai putin fericite gainile, ci totu-i o chestie care tine in exclusivitate de furaje/furajare. Efectul a ceea ce spui tu nu a fost demonstrat. Diferenta o face mancarea pe care o primesc.

        Iar un alt aspect deosebit de important este cel legat de pret/cost.
        Mai intai ar trebui sa te informez ca oule “bio/organice” sunt “bio/organice” doar prin prisma ingredientelor/materiilor prime utilizate la fabricarea furajelor.
        ACEST ASPECT ESTE RELEVAT IN ARTICOLA, SI NU ALTCEVA. COMPARATIA ESTE INTRE OUALE OBTINUTE INTR-O FERMA ORGANICA SI UNA “TRADITIONALA”. Scuza-ma. nu “tzip”, ci subliniez. Tu ai sarit nestiind ce inseamna o ferma organica.
        Informatie neutra: in UE sunt deja reglementate (cei drept, cu termen de conformare) desfiintarea custilor si este normata si suprafata pe cap de pasare. Adica sunt/vor fi crescute pe un singur rand sau “la sol” (one layer) in locul custilor supraetajate, cu o densitate mult mai mica.
        Ce inseamna insa asta? Inseamna ca pe aceeasi suprafata se creste un numar semnificativ mai mic de gaini ouatoare (mai putin de 1/5), mentinand unele cheltuieli la acelasi nivel, cu costuri per unitate de produs mult mai mari.
        Daca analizam dinamica demografica (eu am invatat la scoala ca eram 4 miliarde si ceva de oameni pe Pamant, dar intre timp…) si evolutia suprafetelor agricole (gaina nefiind decat un procesator de produse agricole), rezulta clar necesitatea hranirii unui numar din ce in ce mai mare de oameni pe o baza agricola mondiala din ce in ce mai mica. Si-asa, cred ca ai intuit deja, se justifica agricultura intensiva.

        Mai departe… Nu vreau sa spun daca sunt de acord sau nu cu organismele modificate genetic, cu cresterea in sistem industrial a gainilor, porcilor, pastravilor sau crevetilor si nici daca diverse alimente sunt sau nu prea ieftine/scumpe…
        Sustin insa ca accesul la hrana este o conditie de supravietuire. Oul este o universala sursa de proteine (netinand cont de geografie, religie sau altceva).
        Iar problema ridicata… o falsa problema. E ca si cum ne-am intreba daca icrele negre nu sunt mai bune decat margarina.

        Si da, iubesc animalele. Dar nu intr-atat incat sa pun bunastarea animala (animal welfare) inaintea “human welfare”.

        Ei, asta am avut de spus. In primul post n-am fost tocmai explicit. Acum sper ca intelegi care este parerea mea, la care am dreptul si pe care oarecum am si argumentat-o. Si nu, nu sunt mistocar. Doar ca mi se pare ca ne incingem pe chestii minore, nebagandu-le in seama pe cele cu adevarat importante.

      • Inteleg pct tau de vedere. Si sunt de acord cu a pune welfare-ul nostru deaspura animalelor. Dar cred totusi ca daca ‘industrializam’ animalele, generam niste consecinte ce pervertesc echilibrul natural. Aceleasi consecinte pot aparea si din modificarea genetica a plantelor. Cei ce spun ca nu exista dovezi pentru asta, inclusiv tu, este posibil sa aiba dreptate, cel putin pe termen scurt. Imi e teama insa ca pe termen lung se vor vedea aceste efecte insesizabile azi.

        Poate suna putin ‘hipiot’ ce scriu mai sus…desi sunt inginer si imi plac cifrele si rationamentele….dar pur si simplu industrializarea gainii si transformarea ei in masina mi se pare pervers si nenatural. Si mi-e teama de consecinte.

        Poate ca human welfare nu inseamna sa ne justificam cu orice pret inmultirea pana la saturatia planetei si a resurselor ei…poate human welfare nu poate veni decat impreuna cu nature and animal welfare….nu stiu….

      • Gigi,

        Si eu sunt inginer. Si, ca si tine cred, am observat in studiu ca nu toate elementele comparate sunt OK. Ma refer la continutul de beta caroten din ouale “organice”. Acesta, fara a fi daunator, este totusi un ingredient “adaugat” deliberat in cantitate mare in furajele pentru ouatoare, pentru a modifica culoarea galbenusului. El da acea culoare mai roscata, necaracteristica oualor de “fabrica”. Fara indoiala ca sursa este “bio” dar ratiunea este pur comerciala, pentru “atragerea” consumatorilor. Asta este o manipulare a consumatoului: sa-ti sustii “naturaletea” produselor fata de cele ale concurentei prin manevre nenaturale.

        Ani in urma am dus la gainile mele ouatoare resturi de rosii (seminte si coaja) de la o linie de preparare a sucului/pastei de tomate. Oule au avut niste galbenusuri roscate… de cadeam pe spate!

        Pe de alta parte, te rog sa remarci ca termenul de comparatie nu il constituie oule din ferme “clasice”, ci un <> al Departamentului Agriculturii, care probabil stabileste niste limite. Dar, ca sa vezi ca si aici este loc de “discutii”, te sfatuiesc sa intri pe site-ul “USDA National Nutrient Database for Standard Reference”. Te las pe tine sa constati ca, desi face trimitere la acesta, datele utilizate nu se regasesc acolo…
        TRAGE TU CONCLUZIILE!

        Asta-i un prim aspect din cauza caruia am vrut sa-ti raspund si la acest post.

        Al doilea este ca industrializarea gainii (dar si porcului, a carui crestere la greutatea de 100-110 kg se face mult mai repede si a carui carne este mult mai slaba decat a porcului “organic”, astfel incat in SUA a aparut sloganul publicitar “Pig meat – the other white meat”, ca si a celorlalte specii, precum vaca, pastravul sau crevetele) sunt poate nefiresti dar nu influenteaza “natura”. Aceste rase sau hibrizi sunt “de casa” in sensul ca au fost astfel dezvoltate incat sa nu “polueze” animalul creat de natura. Sunt atat de dependente incat nu prea au sanse sa traiasca libere in habitatul din care au fost smulsi stramosii lor…
        Si iarasi, nu spun ca e bine sau rau, spun doar ca e … hranitor.

        Al treilea aspect se bazeaza pe … “Ce a fost mai intai? Oul sau gaina?”
        Si n-am nimic cu lozinca “reintoarcerii la natura” a curentului hippiot. Mai mult, stii ca “alimentatia sanatoasa” este vazuta de unii ca un derivat modern al culturii/filozofiei hippie?

        Intrebare critica: ce este de facut mai intai?
        – fortam legislativ producatorii de alimente (pe principii “animal welfare” si “health food”) si vedem cine si cum supravietuieste, pentru ca, asa cum spui, ne inmultim pana la saturatia planetei si a resurselor, sau…
        – cautam solutii sa hranim omenirea?

        E o provocare.
        La fel de mare si de urata ca cea a epuizarii combustibililor naturali in general si a hidrocarburilor naturale, in mod special. Hai sa vorbim de lumea de “maine”, de globalizare, fara modalitatile conventionale de transport din ziua de astazi…

        PS: imi plac discutiile calme, cu argumente (false sau indestructibile). Mi-a facut placere!
        O zi excelenta!!!

    • O problema exista indiferent de coexistenta altora..Gravitatea uneia nu trebuie sa esubmineze alta problema paralela..iar rezolvarea lor se face luandu-le pe fiecare in parte. Sa speram intr-un start?

  5. Ca sa nu mai mancati < ...> si ca sa va faceti o idee despre cum se face documentarea inainte de a scrie un articol, reproduc un comentariu de la cineva care a citit articolul la care faceti referire dumneavoastra:

    Though you’ll probably disregard these comments as Poultry Industry
    Propaganda, I figured I might as well speak up. Your science, as
    has been suggested, is deeply flawed. First, you have no actual
    tangible basis of comparison between the free-range and commercial
    layers. Never rely on someone else’s figures when you can do it
    yourself! Then, there’s no differentiation between nutritional
    value of commercial free-range and the purported true free-range
    birds. There is no indication of what a free-range bird is actually
    eating– “bugs, worms, and grass” doesn’t really indicate the
    caloric intake, nutritional value, digestibility, etc. You can’t
    tell if all the eggs were from one bird or a series of birds. There
    is no indication of bird health, condition of eggs, size and
    comparisons between average free-range birds and their eggs and the
    commercial counterparts… do I really need to go on? To sum up:
    The science is BAD. I’m not saying it’s not an interesting and
    potentially informative study. It would be, but you’d have to
    actually run it like a scientific study. Further, the egg industry
    is not incorrect in saying that the composition of an egg is
    similar between breeds. The composition of an egg necessarily
    cannot deviate out of certain boundaries, because it’s being
    produced to sustain embryonic development. Without all those
    nutrients, there would be no potential for growth, and the follicle
    would not develop. No yolk is formed, so there would be no egg.
    Beyond this, the study was conducted with a variety of breeds that
    are different than those used in the egg industry (white leghorns).
    The egg board states that breed differences may cause nutritional
    differences. Doesn’t really sound like “double-speak” to me.
    Finally, there’s nothing particularly natural about birds running
    around in a field hunting bugs and forage as you state they’re
    doing.

    Daca scrieti pe un blog nu inseamna ca v-ati pierdut calitatea de jurnalisti, trebuie sa respectati aceleasi standarde de integritate si responsabilitate. Sau poate ma insel eu si nu sunteti ziaristi de la Hotnews.

    • Sa inteleg ca tu nu ai nici o problema sa mananci ouale unor gaini “zombie”, care isi traiesc viata in custi? Sa fii sanatos, in acest caz.

      Se pare ca nu intelegi sau nu esti de acord cu faptul ca un animal, cum e gaina, nu este definit doar prin FUNCTIA sa de producator de oua, ci si prin dreptul sau de a isi TRAI viata pe care natura i-a oferit-o. Cand omul ii ia acest drept, efectul este perturbarea functiei animalului, si ca urmare produsul final al functiei, oul, nu mai are aceeasi valoare.

      Aberatia pe care tu ai citat-o mai sus contine niste enormitati infioratoare, spre exemplu “there’s nothing particularly natural about birds running
      around in a field hunting bugs and forage”. Pe acest criteriu, am putea extrapola si spune ca OAMENII NU AR PIERDE NIMIC DIN SANATATE DACA NU AR FACE SPORT, MISCARE. Ceea ce stim cu totii ca este complet fals.

      Mai gandeste-te.

      • Comentariul tau tocmai m-a facut sa realizez ca ceea ce le facem gainilor n e altecva decat ce ne-am facut noua insine: ne-am inchis in cotete de beton ori metal 24 de ore pe zi.

      • Hmmm, intr-adevar, foarte pertinenta observatie!

        In cazul asta, continuand paralela, cine ne mananca noua ‘ouale’? Se pare ca ni le mancam singuri sau lasam sociateatea/angajatorii sa o faca. Trist, daca stai sa privesti ‘din afara cotetului’…

      • Comentariul redat era unul lung si cu mai multe mesaje. Faptul ca unul din acestea ti se pare “o enormitate” nu le neaga relevanta celorlalte. De fapt, chiar te rog sa mai gasesti o enormitate in comentariu redat de mine, ca ai zis ca e “plin”.

        Si cred ca n-ai inteles ce e contestat cu adevarat: nu faptul ca gainile “de sera” sunt mai naspa decat cele “de tara”, ci metodologia aplicata, lipsa de rigurozitate, lipsa de peer review. Atata tot.

  6. Citind articolul si comentariile imi dau seama de lipsa de educatie in domeniul alimentar de care da dovada lumea! Ar trebui introdusa la cursurile primare o materie numita Alimentatia sanatoasa, sa invete tancii cum si ce sa manance. Si sa se continue cu studiul ei pana la terminarea scolli ca sa le intre bine in cap ca toate porcariile care se vand la tot pasul nu au nimic de a face cu ceea ce trebuie sa mancam.
    De asemenea, daca tot au pus taxa pe fast food, guvernantii ar trebui sa acorde credite firmelor locale care produc si vand hrana sanatoasa si facilitati pentru ca ele sa poata exista. Mai putine importuri si mai multa productie trebuie incurajata prin ajutor financiar si know how.
    Educatia impreuna cu banii necesari pot deschide drumul spre o alimentatie normala si sanatoasa.

  7. As vrea sa vad eu gaina aia care da oua gustoase stand in cusca, fara soare (vitaminele…), fara iarba verde (iarasi vitaminele), fara sa se miste (carne flasca) si stresata (subdezvoltata), hranita cu hormoni de crestere (mananca, nene, ca sa-ti creasca inca patru mameloane) si doar cu graunte de porumb (carne saraca in nutrienti).
    Nici o problema, pe masa de operatie domnul doctor care-i taie gatul ii plaseaza o seringa intre coaste si o umple cu apa, ca sa fie cat mai gustoasa si mai necomestibila pentru bacterii (dar si pentru tine).

    • Cunos putin domeniul si pot spune ca:
      Soarele nu ii da vitamine, si nici nu face fotosinteza gaina. Hormoni de crestere poate primesc rasele de carne, care trebuie sa faca masa, nu oua. In gospodarii hrana este mult mai greu controlabila decat in mediul “industrial” unde pentru alimentatie se folosesc retete de preparare a furajelor din amestecuri de cereale, adaosuri de minerale si vitamine. Daca vrei ca o gaina sa iti dea o productie cat mai mare (scopul oricarei ferme), trebuie sa te asiguri ca e sanatoasa, ca mananca bine ca are conditii. Daca nu ar sunt hranite corespunzator, productivitatea scade => profitul scade.
      Daca vrei niste oua-medicament bogate in ce substante vrei, sunt sigur ca se pot obtine in mediul “industrial” prin reglarea retetei de alimentatie.

  8. Pamantul nu e al nostru, al oamenilor si nu suntem stapanii lui sa facem ce vrem cu el.Intai nu a fost nici oul nici gaina, ca au fost apele si plantele, apoi animalele si la sfarsit omul, pus pe pamant sa aiba grija de celelalte, nu sa le distruga.Lasand la o parte religia, omul este fiinta rationala care poate actiona.Daca noua nu ne pasa atunci nu mai e nici o speranta.Si cel care are suflet sa vada asa ceva si apoi sa mai spuna ca nu-i pasa, nu e om, nici macar animal….e ceva mai rau, daca poate exista.Dar, fiecare cat poate….

  9. Pentru Luminita si toti ceilalti.
    Mananc cu aceeasi placere un ou de la o gaina crescuta in curte cat si un ou de la o gaina crescuta in captivitate…Cred ca atata vreme cat nu vad oul nici nu pot sa ma pronunt de unde provine.
    Nu inteleg de ce o parere scrisa pe forum naste comentarii..e doar COMENTARIUL MEU cu privire la un articol , nicidecum nu astept sa mi se raspunda la acel comentariu, asa putem naste polemici mai aprige decat cele ale politicienilor.
    Si apropos, daca e important ce mananci, e la fel de important ce gandesti si mai ales la fel de important ce exprimi.

Leave A Reply