Veți fi operat? Lasați imediat fumatul

0

 Fumătorii care au programată în viitorul apropiat o operație chirurgicală ar face bine să lase fumatul. Efectele acestuia asupra unor astfel de situații de risc era cunoscut dar abia recent au fost analizate în toată complexitatea lor.

Faptul că fumătorilor le trebuie mai mult să se vindece și au mai multe complicații după o operație chirurgicală era cunoscut. Dar abia recent s-a arătat cît de gravă e situația.

Un studiu al Universităților din California împreună cu Yale, publicat în Journal of Neurosurgery, prezintă în detalii aceste riscuri.

Efectele sistematice ale nicotinei și monoxidului de carbon asupra sîngelui constau în sufocarea țesuturilor, o lipsă de alimentare cu sînge cauzată de lipsa oxigenului. Cînd monoxidul de carbon inundă sîngele în concentrații mari, cum se întîmplă cînd fumăm, reduce capacitatea sîngelui de a transporta oxigen. Aceasta provoacă o cascadă de reacții fiziologice care duc la posibilitatea unor niveluri scăzute de coagulare, vasoconstricție, spasme și cheaguri de sînge.

Dacă vorbele nu vă conving, poate acest grafic vă va lămuri:


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger