Occidentalii ar fi programați genetic să consume alimente grase și alcool, mai mult decât cei din est, spun cercetătorii.
Oamenii de știință de la Universitatea din Aberdeen spun că există un “întrerupător genetic” care reglează setea și apetitul. Studiul arată că acest întrerupător din ADN mai este relaționat și cu depresia.
“Întrerupătorul controlează zonele din creier care ne permit să alegem ce alimente am vrea să mâncăm, iar dacă este prea puternic suntem mai tentați să ne dorim mâncărurile grase și alcool”, explică dr. Alasdair MacKenzie, care adaugă faptul că asiaticii sunt mai puțin înclinați spre aceste opțiuni, ei având un întrerupător mai slab decât europenii.
Dr. MacKenzie spune că și cei care se mută în vest se adaptează stilului de viață. Doctorul susţine că europenii au tendința să consume grăsimi și alcool, dar și că cei din est ar putea avea aceleași problemă dacă se adaptează la o nouă cultură.
Aceste rezultate ne explică stilul de viață al primilor europeni, pentru care berea și lactatele erau surse importante de calorii în timpul iernii. Efectele negative pe care le vedem acum nu contau pe atunci, întrucât durata de viață era de 30-40 de ani.
“E posibil ca în timpul iernii, indivizii cu un întrerupător mai slab să nu fi supraviețuit, ca urmare cei din vest au evoluat în favoarea unei diete bogate în grăsimi și alcool”, explică cercetătorul.
Foto: Flickr / Tbyotter
Sursa: BBC