Vești bune: numărul balenelor cu cocoașă din Pacificul de Nord a crescut

0

Cel mai extins studiu asupra populației de balene cu cocoașă din zona de nord a oceanului Pacific a venit cu concluzii îmbucurătoare: estimarea oamenilor de știință este că numărul exemplarelor acestei specii este în creștere față de datele cunoscute în anul 2008.

Studiul a fost publicat în revista Marine Mammal Science și este cel mai amplu material de acest fel care urmărește evoluția populației de balene cu cocoașă din Pacificul de Nord. Autorii recentului studiu au pornit de la datele anului 2008, obținute în urma unei cercetări extinse pe trei ani și numite SPLASH (Structure of Populations, Levels of Abundance and Status of Humpbacks); cercetarea a implicat mai mulți oameni de știință din țări diferite și a utilizat fotografii pentru a determina numărul balenelor, bazându-se pe caracteristicile unice ale acestei specii pentru identificarea indivizilor care îi aparțin.

În urma respectivei cercetări, oamenii de știință au estimat, la final, că numărul balenelor cu cocoașă din Pacificul de Nord era undeva sub 20.000 de exemplare. Dar noul studiu aduce datele la zi și conchide că numărul total se ridică la peste 21.000 de exemplare, ceea ce înseamnă o creștere a natalității (și scăderea numărului fatalităților) în rândurile acestei specii. Pentru oamenii de știință, creșterea cifrei este mai mult decât îmbucurătoare: balenele cu cocoașă au fost decimate de pescuitul intens din secolul 20, iar eforturile pentru ca această specie să nu dispară sunt considerabile și implică organizații naționale și internaționale, activiști, oameni de știință etc. La sfârșitul anului 1966 (când s-a stopat pescuitul legal, cu scop comercial, în cazul balenelor), populația balenelor cu cocoașă era estimată la numai 1.400 de indivizi. Deși specia este în continuare vulnerabilă în fața poluării marine, a schimbărilor climatice sau a vânătorii ilegale, totuși, noile cifre arată că își revine după exploatarea intensă la care a fost supusă până nu demult.

 

Sursa: ENN

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger