Big Hope, un colectiv artistic german acum defunct, a revoluționat tabla de Monopoly eliminând din joc lăcomia capitalistă și acumularea de bogății aferentă și înlocuind-o cu beneficiul colectiv, scrie Fastcoexist. Commonopoly, un joc dezvoltat de Miklos Erhardt, Dominic Hislop și Elske Rosenfeld în 2004, nu-l lasă pe niciunul din jucători să fie bancher și le impune tuturor să colaboreze la fiecare mișcare.
Spre deosebire de Monopoly, care își are originile la începutul secolului XX, scopul noului joc nu este epuizarea unei rezerve de bunuri virtuale prin monopolizare, ci extinderea și conservarea un sistem sustenabil de reciclare, producție și distribuție care funcționează de la sine. Recent, Commonopoly a ieșit din nou la suprafață în câteva locuri online. El le cere jucătorilor să gândească împreună sisteme economice alternative prin intermediul unor activități plasate pe tablă. Mutările se fac în sensul acelor de ceasornic, conform instrucțiunilor, iar actele creative ulterioare vor fi documentate în broșuri ce vor fi distribuite la final publicului. Mare parte din joc se axează pe găsirea unor idei pentru spațiile publice, dar și a împărtășirii de leacuri domestice pentru afecțiuni medicale comune.
Fastcoexist amintește de un studiu din 2012, realizat de o echipă de psihologi de la Universitatea din California, Berkeley. Aceștia au gândit o serie de experimente pentru a măsura modul impactul avuției asupra comportamentului neetic, iar unul dintre ele se concentra în jurul unei table de Monopoly modificată în așa fel încât să-i facă pe jucători să se simtă bogați. Deși jocul a fost gândit în așa fel încât să se încheie în favoarea unuia dintre jucători, care știa treaba asta, la final, jucătorii bogați au atribuit acest succes abilităților și talentului lor. Aflați mai multe pe Fastcoexist.
2 comentarii
Misto 🙂
de la “alternatives to market capitalism” la “anti-capitalism” este cale lunga