Nu e doar un clișeu, spun specialiștii, că bărbații nu pot interpreta emoțiile femeilor, cel puțin din ceea ce transmit privirile lor. Un nou studiu, publicat de PLOS ONE, arată că zona din creierul masculin responsabilă cu partea emoțională nu se activează mai deloc când bărbații se uită în ochii femeilor.
Deși un alt studiu recent arată că femeile îi apreciază pe bărbații care le înțeleg sau care măcar își bat capul cu asta, știința arată că, din nefericire, partenerii nu prea se descurcă la descifrat sentimente. O echipă de cercetători de la Universitatea din Bochum, Germania au scanat cu tehnologie RMN creierele a 22 de bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, pentru a le măsra activitatea cerebrală. În acest timp, subiecții au fost rugați să privească imagini cu 36 de perechi de ochi, jumătate aparținând unor bărbați, iar cealaltă unor femei, miza fiind să ghicească sentimentele pe care le transmiteau privirile respective. Participanții trebuiau apoi să selecteze câte două cuvinte care să descrie aceste sentimente, pornind de la imaginile care, spun autorii studiului, transmiteau emoții pozitive, negative și neutre.
Concluziile au arătat că bărbații întimpină dificultăți și au nevoie de mai mult timp pentru a descifra aceste emoții. De asemenea, atunci când priveau ochii altor bărbați și ochii femeilor, zonele activate din creierul subiecților s-au dovedit a fi diferite. Când aveau de-a face cu priviri masculine, se activa mult mai puternic zona amigdalei, corelată cu emoții, empatie și frică, iar când aveau de-a face cu priviri feminine, această zonă era mult mai puțin solicitată.
Cercetătorii susțin, astfel, că bărbații ar avea mai puțină empatie pentru femei decât pentru bărbați, însă cauzele acestei relaționări diferite nu sunt cunoscute. Una dintre posibilele explicații vizează factorul cultural, care îi determină pe bărbați să acorde mai puțină atenție emoțiilor feminine. ”Dat fiind că bărbații erau mult mai implicați în vânătoare și lupte teritoriale, pentru ei ar fi fost mai important să prezică și să anticipeze intențiile și acțiunile rivalilor masculi,” mai arată cercetarea, citată de LiveScience.
Sursa: LiveScience
Foto: Imagine din filmul Before Sunset
Un comentariu
bros before hoes. cool story bro, dar statisticile astea-s departe de adevar. “cercetatorii spun” e formula clasica pentru a spune cacaturi fara nicio baza reala.