Verde la achiziții verzi

0

Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi Preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa, au semnat, în prezenţa Premierului Victor Ponta, Protocolul de colaborare pentru susţinerea achiziţiilor publice verzi / ecologice. Protocolul prevede colaborarea semnatarilor în vederea elaborării, implementării şi monitorizării Planului Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi şi a unui proiect de lege care să garanteze implementarea ţintelor pentru achiziţii publice ecologice propuse de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in conformitate cu obiectivele în domeniu impuse de Comisia Europeană.

Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa implementării achiziţiilor publice verzi şi efectele benefice pe care acestea le produc, atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul politicii de protecţia mediului.

”Cu 20% din PIB reprezentând achiziţii publice, statul este cel mai mare cumpărător de bunuri şi servicii din România. Iată de ce credem că introducerea unei legi a achiziţiilor publice verzi ar revoluţiona piaţa produselor de profil – numai introducerea unei ţinte de 10% ar face ca aceasta să ajungă la valoarea de 10 miliarde de lei – şi ar avea un impact pozitiv de mediu considerabil”, atrage atenţia Costel Popa, preşedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că achiziţiile publice verzi duc în medie la scăderea cu 25% a emisiilor de CO2 şi, contrar aşteptărilor, la economii la buget. Conform unui calcul CE efectuat la nivelul a 7 state europene care au adoptat déjà sistemul achiziţiilor publice verzi, cheltuielile de la buget au scăzut în medie cu 1% existând cazuri precum Marea Britanie unde economiile au ajuns la aproape 6%.

”Avem, aşadar toate argumentele în favoarea achiziţiilor publice verzi dar vehicularea sau asumarea unor ţinte voluntare nu este suficientă. Ecopolis susţine implementarea unei legi dedicate care să prevadă ţinte exacte şi sancţiuni pentru neîndeplinirea acestora şi se pune la dispoziţie pentru găsirea celor mai bune formule de adaptare a prevederilor europene la legislaţia locală”, a adăugat Costel Popa.

Ecopolis anunţă, de asemenea, şi începerea proiectului Achiziţii verzi pentru o economie verde ce are ca scop extinderea şi promovarea pieţei locale a produselor verzi, prin determinarea instituţiilor şi autorităţilor publice din România să adopte standardele achiziţiilor verzi din UE. Principala miză a proiectului îl reprezintă introducerea în Parlament a unui proiect de lege care să impună ca minim 5% din toate achiziţiile publice din România să respecte standardele achiziţiilor verzi. Proiectul prevede dezbateri şi informări la nivel local astfel încât proiectul de lege să fie susţinut şi înţeles de toţi actorii – de la producătorii de bunuri şi servicii verzi la instituţii publice locale şi autorităţile centrale.

”Salut această iniţiativă venită din partea unei organizaţii non-guvernamentale şi subliniez încă o dată importanţa dialogului şi a preluării acestui tip de mesaje de către instituţiile statului. Politicul va fi mereu cu un pas în urmă atunci când vine vorba de cererile societăţii civile dar important este să ne plasăm pe aceeaşi direcţie şi să preluăm rapid propunerile acesteia din urmă.[ …] Cred că această iniţiativă nu va aduce în niciun caz cheltuieli mai mari la buget ci dimpotrivă, vom cheltui mai inteligent. Probabil că dacă am aplica, de exemplu, toate criteriile de eficienţă energetică clădirii Palatului Parlamentului am economisi energia necesară alimentării unui oraş. O încurajez, aşadar, pe doamna Ministru Rovana Plumb nu doar să semneze dar şi să implementeze acest protocol. Iar în privinţa unui act normativ la nivel de lege – de care personal cred că va fi nevoie pentru implementarea cu succes a sistemului achiziţiilor verzi în România – vă asigur de toată susţinerea mea”, a declarat premierul Victor Ponta.

Conform protocolului, semnatarii îşi propun ca în decurs de 90 de zile să elaboreze Planul Naţional privind Achiziţiile Publice Verzi precum şi recomandările de adoptare a unor noi reglementări în domeniu. Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, alături de celelalte organizaţii de mediu interesate de subiect, va contribui în toate etapele elaborării şi implementării Planului privind achiziţiile publice verzi precum şi ale proiectului de lege necesar pentru ca ţintele recomandate să fie respectate efectiv de către instituţiile publice din România.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger